Dolar
42,1132
0,05%
Euro
48,6985
0,63%
Sterlin
55,2822
0,58%
Bitcoin
4.331.453
-0,80%
BİST-100
11.083,43
1,03%
Gram Altın
5.423,533
0,58%
Gümüş
48,41
0,58%
Faiz
39,89
-0,05%

Starbucks işçileri Kırmızı Kupa Günü'ne kadar anlaşma sağlanmazsa greve gidecek

Starbucks İşçileri Birliği, şirketle yapılan görüşmelerin tıkanması üzerine süresiz greve izin verme kararı aldı. Sendika, “Kırmızı Kupa Günü” olarak bilinen 13 Kasım’a kadar anlaşma sağlanmazsa, 25’ten fazla şehirde grevlerin başlayabileceğini açıkladı.

06.11.2025 13:53Güncelleme: 06.11.2025 13:59
Starbucks işçileri Kırmızı Kupa Günü'ne kadar anlaşma sağlanmazsa greve gidecek
16px
32px

Starbucks’ta sendikalı çalışanlarla yönetim arasındaki gerilim tırmanıyor. Starbucks İşçileri Birliği, yoğun tatil sezonu öncesinde süresiz greve izin verilmesini kararlaştırdı.

KIRMIZI KUPA GÜNÜ’NE KADAR ANLAŞMA SAĞLANMALI

Sendika, “Kırmızı Kupa Günü” olarak bilinen 13 Kasım’a kadar sözleşme imzalanmaması halinde baristaların iş bırakacağını duyurdu.

Şirketle bir yıldır süren görüşmelerde ilerleme kaydedilemezse, grevlerin 25’ten fazla şehirde yayılması bekleniyor.

1000'DEN FAZLA DAVA AÇILDI

Starbucks İşçi Birliği, şirkete karşı haksız işçi uygulamaları iddiasıyla Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu'na binden fazla dava açtığını açıkladı. Starbucks, sendikanın kafe iş gücünün yüzde 4'ünü oluşturan yaklaşık 9 bin 500 işçiyi temsil ettiğini belirtiyor.

Şirkette 15 yıllık kariyerinin ardından Starbucks'tan ayrılan sendika sözcüsü Michelle Eisen, yaptığı açıklamada, "Starbucks bu konuda direnmeye devam ederse, işlerinin durma noktasına geleceğini beklemeliler. Top artık Starbucks'ın sahasında." dedi.

Sendika, geçen yıldan bu yana şirketle görüşmelerde bulunuyordu ve ekim ayında yaklaşık 60 şehirde grev kararı alarak, "personel sayısının artırılması, daha iyi ücret ve iş başında koruma" içeren bir sözleşme talep edeceklerini açıkladı.

STARBUCKS CEO’SU SATIŞLARI ARTIRMAK İSTİYOR

Starbucks ise mevcut çalışma koşullarının perakende sektöründe “en iyi standartları” sunduğunu savunuyor.

CEO Brian Niccol, müşterilerini geri kazanmak amacıyla ABD mağaza operasyonlarını yenilemeye çalıştı. Kahve devi, 29 Ekim'de Kuzey Amerika mağazalarında aynı mağaza satışlarının yüzde 0, küresel satış büyümesinin ise yüzde 1 olduğunu bildirene kadar altı çeyreklik satış düşüşü yaşadı.

Starbucks, Eylül ayında Seattle'daki amiral gemisi sendikalı şubesi de dahil olmak üzere 600'den fazla mağazasını kapattı ve yeniden yapılanma çabalarının bir parçası olarak kurumsal iş gücünü azalttı.

Nisan ayında sendika delegeleri, Starbucks'ın yıllık en az yüzde 2 oranında zam garantisi veren teklifini reddetti. İşçi Birliği, bu teklifin sağlık hizmeti veya herhangi bir anlık maaş artışı gibi ekonomik faydalarda değişiklik öngörmediğini belirtti.

Ekim ayında New York City Maliye Bakanı ve diğer Starbucks hissedarları, şirketin işçi sendikasıyla görüşmelere yeniden başlaması çağrısında bulunan bir mektup yazdılar.

İLGİLİ HABER

Starbucks en güçlü olduğu New York’ta 54 şubesini kapattı

patronlardunyasi.com