Top deliğe, golfümüz AB'ye girdi

Top deliğe, golfümüz AB'ye girdi

1996 yılında Raif Bilir Başkanlığı'nda Türkiye Golf Federasyonu kuruldu. Kuruluştan altı ay sonra federasyon Avrupa Golf Birliği'ne üye olmak için başvurdu ve tüm eksiklere rağmen Avrupa Golf Birliği'ne kabul edildi.

Top deliğe, golfümüz AB'ye girdi
16px
24px
28.05.2006 10:18
ABONE OLgoogle

Her ne kadar golf bizim iyi bildiğimiz, merak ettiğimiz bir spor değilse de aslında Türkiye'deki geçmişi çok eski. İstanbullular ilk kez, o zamanki adı Constantinapole Golf Kulübü, şimdiki adıyla İstanbul Golf Kulubü'nde 1895 yılında golfle tanıştı. İstanbul'un yanı sıra Ankara ve İzmir'de kulüpler kuruldu fakat bu kulüpler bir süre sonra kapandı. 80'lere gelene kadar meraklısı golf oynadı, ama bu spor hiçbir zaman halka mal olmadı. Golf belki de pahalı bir spor olduğundan bir türlü halka inemedi. Yıl 1989 olduğunda dönemin Başbakanı Turgut Özal olaya el koydu ve golf beş yıllık kalkınma planına ilk kez alındı. 1990 yılında ilk golf sahası tahsisleri de gerçekleşti.

İstanbul Golf Kulübü 1994 yılında Klassis Country Golf Club'ın açılışına kadar yani uzun süre golfün tek tabancası olarak varlığını sürdürdü. Ahmet Ağaoğlu tarafından açılan Türkiye'nin uluslararası standartlardaki ilk sahasına sahip Klassis ile birlikte golf camiasında kıpırdanmalar da başladı.

GOLF AVRUPA'DA

Kulüp sayısı ikiye çıkınca golfle ilgilenenler bir araya gelip bu sporu Türkiye'de sevdirmeye, hatta halka ulaştırmaya karar verdi. 1996 yılında Raif Bilir Başkanlığı'nda Türkiye Golf Federasyonu kuruldu. Kuruluştan altı ay sonra federasyon Avrupa Golf Birliği'ne üye olmak için başvurdu ve tüm eksiklere rağmen Avrupa Golf Birliği'ne kabul edildi. Türkiye altı aylık bir federasyon olduğu halde Avrupa Birliği'ne kabul edilen ilk ülke oldu.

Şu an özerk bir federasyon olan Golf Federasyonu'nun başkanlığını Ahmet Ağaoğlu yapıyor. Kendisi de iyi bir golf oyuncusu olan Ağaoğlu, Türkiye'de golfün geleceğinin parlak olduğunu ve son 10 yıl içinde bu konuda çok yol alındığını düşünüyor. Artık Türkiye'ye gelen yatırımcılar kaçmıyor, bilakis burada golf yatırımı yapmak için birbirleriyle yarışıyor. Bu arada

Türkiye Golf Federasyonu ve Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, 'Türk Turizmi'nde Yeni İvme' adlı bir proje hazırladı. Proje kapsamında golf sahası sayısının 100'e çıkarılması hedefleniyor.

SIKI OYUNCULAR YETİŞİYOR

Türkiye'de saha olmadığı gibi yeteri kadar oyuncu da yoktu. Oyuncu yetiştirmek amacıyla Türkiye Golf Federasyonu öncülüğünde 1996 yılından itibaren mevcut golf sahalarının yakınlarında yaşayan yetenekli çocuklar seçildi. Federasyon aileleri ikna etti. Yıllarca bu çocuklara yatırım yaptı. Ve artık bu yatırımlar meyve vermeye başladı. Uluslararası müsabakalarda yetiştirilen bu genç golfçülerden oluşan Türk Milli Takımı birbiri ardına başarılara imza atıyor. Federasyon genç golfçülere gözü gibi bakıyor. 15 kişilik A Milli Takım Kemerburgaz'da kendilerine tahsis edilen bir evde birlikte yaşıyor. Hepsinin hayatı son derece programlı; belli bir saate kadar antrenman yapılıyor sonra okula gidiyorlar. Genç sporculara çok güvenen Federasyon Başkanı Ahmet Hamoğlu 2006 Dünya Golf Şampiyonası için iddialı konuşuyor: 'Türkiye'yi şampiyonada ilk üçü paylaşacak beş ülkeden biri olarak görüyorum.'

Bu hareketlilik turizmde de kendisini gösteriyor. Antalya Belek'te faaliyet gösteren Highland Golf Tour Müdürü İbrahim Coşkun, 1997 yılından beri bölgeye golf turisti getirdiklerini söylüyor: 'Kurulduğumuz dönemde Türkiye golfün farkında değildi ama yurtdışından Türkiye bizim gördüğümüz gibi görünmüyordu, yabancı golfçüler burayı çok seviyor artık.'

DÜNYADA İLK ÜÇE GİRERİZ

Ahmet Ağaoğlu - Türkiye Golf Federasyonu Başkanı

Ne zaman federasy

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde