TMB, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na mahkemenin verdiği emsal kararı hatırlattı

TMB, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na mahkemenin verdiği emsal kararı hatırlattı

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) yaptığı açıklamada Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın inşaat maliyetlerindeki yüksek artışlardan kaynaklı sözleşmenin feshi taleplerine karşı yaptığı olumsuz görüşlere ilişkin mahkemelerin yüklenici lehine verdiği kararları paylaştı.

TMB, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na mahkemenin verdiği emsal kararı hatırlattı
16px
24px
02.05.2024 18:30
ABONE OLgoogle

TBM, mahkemenin verdiği “Hazine ve Maliye Bakanlığı görüşünün ihaleyi gerçekleştirip, sözleşmeye taraf olan ve Kanuni yetkisini kullanan idareyi bağlamayacağı açıktır” emsal kararını hatırlattı.

TMB, inşaat girdi maliyetlerinde yüksek artış ve sektörden gelen taleplere ilişkin basın açıklaması yaptı. TBM’nin yaptığı açıklamada yüklenici aleyhine bakanlığın verdiği karar hakkında mahkemeler tarafından verilen emsal kararları paylaştı. 
TMB’nin yaptığı açıklamada şunlara yer verildi;

“Bilindiği üzere, inşaat girdi maliyetlerinde 2018 yılında başlayan, öngörülmesi mümkün olmayacak derecede yüksek artışlar karşısında yaşanan sorunların çözümüne yönelik sektörden gelen yoğun talepler üzerine, Birliğimizin de girişimleri neticesinde, 18 Ocak 2019 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 7161 Sayılı Kanun ile 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'na eklenen Geçici 4. Madde ile; "devam eden sözleşmelerin imalat girdilerinin fiyatlarında beklenmeyen artışlar meydana gelmesi nedeniyle bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki 60 gün içerisinde yüklenicinin idareye yazılı olarak başvurması durumunda sözleşmenin feshedilmesi veya devredilebilmesi" mümkün hale gelmiştir.

YÜKLENİCİLERİN TASFİYE TALEPLERİ REDDEDİLİYOR

Bununla birlikte, söz konusu Geçici 4. Madde hükümleri uyarınca, sözleşmeler tek taraflı olarak değil, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın görüşü alınarak ilgili idarenin onayına bağlı olarak feshedilip tasfiye edilebilmektedir. Bu çerçevede, Hazine ve Maliye Bakanlığı, yüklenicilerin tasfiye taleplerine, kamu yararı gözetilmesi ilkesini öne sürerek, büyük çoğunlukla olumsuz görüş bildirmiş, işveren idareler de Bakanlığın olumsuz görüşü üzerine, yüklenicilerin tasfiye taleplerini reddetmişlerdir.

YÜKSEK MALİYET ARTIŞLARI VE HAKEDİŞ TAHSİLATLARINDA YAŞANAN SORUNLAR…

Ancak, ilgili dönemde yaşanan yüksek maliyet artışları, buna karşın yürürlükteki fiyat farkı düzenlemesinin yetersiz kalması ve hakediş tahsilatlarında yaşanan sorunlar neticesinde yüklenici firmalar ciddi mağduriyetlerle karşı karşıya kalmışlardır. Bu süreç içerisinde, işveren idarelerin, teknik kadrolarının "sözleşmenin feshedilmesinde kamu yararı bulunduğu" yönündeki tespitlerini dikkate alarak, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın konuya ilişkin olumsuz görüşünü gerekçe göstererek 4735/Geçici 4. Madde kapsamı dışında sözleşmeyi feshederek yüklenicilerin teminatlarını irat kaydettikleri ve yüklenici firmaları ihaleden. yasaklı duruma düşürdükleri gelişmeler yaşanmıştır.

Yaşanan bu mağduriyetler sonrasında, bazı yüklenici firmalar haklarını korumak amacıyla mahkemeye başvurmuşlardır. Hukuki süreçler ilk derece mahkemeleri, istinaf mahkemeleri (bölge adliye mahkemeleri) ve Yargıtay kapsamında devam etmekte olup, yüklenici firmalar lehine kararlar çıkmaktadır.

TEMİNATIN İADE EDİLDİĞİ KARAR ÖRNEK GÖSTERİLDİ

Bu kapsamda, T.C. Yargıtay Başkanlığı 6. Hukuk Dairesi'nin 13.09.2023 tarihli, bir örneği ekte yer alan Kararında; "davalı idarece bağlı yetki kapsamında Hazine ve Malive Bakanlığı görüşü doğrultusunda işlem tesis edildiği belirtilmekte ise de Hazine ve Maliye Bakanlığı görüşünün ihaleyi gerçekleştirip, sözleşmeye taraf olan ve Kanuni yetkisini kullanan idareyi bağlamayacağı açıktır." hükmüne yer verilmiş ve "davalı idare bünyesinde oluşturulan kontrol teşkilatınca ve dosyada alınan bilirkişi raporunda da ilgili kanun kapsamında işin feshedilmesinin kamu menfaati açısından yerinde olduğu görüşü belirtildiği de dikkate alınarak sözleşmenin 4734 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nun geçici 4. maddesi kapsamında feshedilip, teminatın iadesine karar verilmesi gerektiği” tespiti yapılmıştır."

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde