Tekel Sigara’ya ’şimdilik’ 8 talip var
Tekel Sigara’nın satışı için ilk ikisi sonuç vermeyen ve sonbaharda üçüncüsü açılması planlanan ihaleye ikisi yabancı fon olmak üzere "şimdilik" sekiz grup ilgi gösteriyor.

Yetkililer, Tekel’in pazar payıyla birlikte piyasa değerinin de yükseldiğini söyleyerek, "Tekel Sigara artık ölmüş eşek muamelesi görmeyecek" dediler.
TEKEL Sigara’nın satışı için ilk ikisi sonuç vermeyen ve sonbahar aylarında açılması planlanan üçüncü ihaleye "şimdilik" ikisi yabancı fon olmak üzere, sekiz grup ilgi gösteriyor. Özelleştirme İdaresi’nin gerçekleştireceği ihaleyle Londra ve Amerika merkezli iki büyük uluslararası ortaklık fonunun yakından ilgilendiği öğrenildi. Yerli ve Türkiye’de yatırımı bulunan gruplardan ise kısa bir süre önce MEY İçki’yi satın alan Texas Pacific Group (TPG), British American Tobacco (BAT), Imperial Tobacco, Çukurova, Anadolu ve Doğan gruplarının Tekel ihalesi için hazırlık yaptıkları belirtiliyor. Tekel Sigara, daha önce çıkılan ihalelerin ilkinde teklifin düşük bulunması, ikincisinde ise alıcı çıkmaması nedeniyle özelleştirilememişti.
"ÖLMÜŞ EŞEK" OLMAYACAK:
Hürriyet’e bilgi veren yetkililer, Tekel Sigara için bir yıldır uyguladıkları özelleştirme stratejisinin "meyvelerini verdiğini" söyleyerek, "Tekel’in piyasa değeri yükseldi. Tekel Sigara artık (ölmüş eşek) muamelesi görmeyecek" dediler. Tekel’in 1995’te yüzde 82 olan pazar payı, 2005’te yüzde 33’lere kadar geriledi. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, iki satış başarısızlığının ardından Tekel Sigara’nın bir yıl içinde pazar payı, satış ve kárlılık rakamlarında artış gerçekleşti.
REKABET VE MÜCADELE TEKNİĞİ KISITLI:
Tekel Sigara’daki en büyük sıkıntının kamu şirketi olması nedeniyle özel sektördeki rakiplerle mücadele tekniklerinin kısıtlı kalması olduğu vurgulanıyor.
EN BÜYÜK SORUN STOK:
Tekel’in önündeki en önemli sorunlardan birisi stokların nasıl eritileceği. Tekel’in idare stoku, 2006’da alınacaklarla birlikte 160 milyon tona ulaşacak. Bu tutarın Türkiye’nin 8-10 yıllık ihtiyacını karşılayabilecek bir miktar olduğu belirtiliyor.
Az satan bayinin sözleşmesi iptal
TEKEL Sigara özelleştirmeye hazırlanırken, bayilik yapısında da köklü değişikliklere gidildi. Alınan bilgiye göre 80’i aşkın Pazarlama Baş Müdürlüğü sayısı 40’a düşürüldü. Yetkililer, dokuz büyük koordinasyon baş müdürlüğü kurulduğunu belirterek şöyle dedi: "Dağıtıcılık bugüne kadar babadan oğula geçmiş. Bu dağıtıcıların sözleşmelerini tek tek ele aldık. Bütün dağıtım sözleşmelerini yenilemeye başladık. Az satış gerçekleştirenlerin sözleşmeleri iptal edildi. Satışlar için kota ve prim sistemi uygulanmaya başladı. Yüzde 95 kotayı gerçekleştiremeyenlere altı ay süre veriliyor, performasını iyileştiremezse sözleşmesi iptal ediliyor. Bu yöntemle verimlilik artıyor."