Dolar
39,2784
0,26%
Euro
44,9537
0,50%
Sterlin
53,3444
0,10%
Bitcoin
4.073.547
-0,75%
BİST-100
9.486,56
0,12%
Gram Altın
4.236,521
-0,26%
Gümüş
35,64
3,27%
Faiz
47,9
0,00%

Tayvanlılar Portekiz’de Oyak’ın payını aldı, İngiltere’ye giriyor

Tayvanlı TCC, Oyak ortaklığı ile aldığı Portekiz’deki Cimpor’da hisse oranını yüzde 100’e yükseltmesinin ardından İngiltere yatırımını duyurdu. Cimpor Bristol’de 50 milyon dolarlık bir terminal yatırımı için düğmeye bastı. 

12.03.2025 11:49Güncelleme: 12.03.2025 11:49
Haberi paylaşın
Tayvanlılar Portekiz’de Oyak’ın payını aldı, İngiltere’ye giriyor
16px
32px

Özlem ERMİŞ BEYHAN

Dünyanın en büyük üçüncü çimento üreticisi olan Taiwan Cement Corporation (TCC) Avrupa’daki stratejik yatırımlarını hızlandırdı. TCC önce Türkiye’ye gelmiş, Oyak Çimento’ya yatırım yapmıştı. 

2018 yılında Oyak, yüzde 100’üne sahip olduğu Oyak Çimento’nun yüzde 40’ını Taiwan Cement Corporation’a  640 milyon dolara satmıştı. Oyak Çimento bu satışın hemen ardından 700 milyon Euro’ya Brezilyalı çimento devi Intercement’in Portekiz ve Cape Verde’deki 3 fabrikasını satın almıştı. Cimpor adı altında faaliyet gösteren bu fabrikaların alımı ile yüzde 60 Oyak, yüzde 40 TCC ortaklığındaki Oyak Çimento Avrupa’nın merkezine giriş yapmış oldu. 

OYAK 2023 YILINDA PORTEKİZ’DEKİ HİSSELERİNİ SATTI

Ancak Avrupa’daki ortaklık kısa sürdü. OYAK, 2024 Mart ayında tamamlanan anlaşma ile Portekiz Cimpor’daki bu yüzde 60 hissesini 800 milyon dolara sattı. Böylece Avrupa operasyonundan çıkmış oldu. TCC’nin artık yüzde 100’üne sahip olduğu Portekiz merkezli Cimpor ise Avrupa’da yayılmaya başladı. Cimpor, kısa süre önce İngiltere’de bir şirket kurarak ülkedeki yatırımını başlattı. Bristol’de 50 milyon dolarlık bir terminal yatırımı için düğmeye basıldı.

TCC’nin yüzde 40’ına sahip olduğu Oyak Çimento bünyesinde Aslan Çimento, Adana Çimento, Bolu Çimento, Mardin Çimento, Ünye Çimento, Denizli Çimento ve Oyak Beton Sanayi bulunuyor. TCC, Cimport’un tamamına sahip olduğu anlaşma kapsamında Oyak Denizli Çimento’daki payını da yüzde 40’tan yüzde 60’a yükseltmişti.

TEK BİR ŞİRKET, TÜRKİYE’NİN TAMAMI KADAR ÜRETİYOR

Türkiye çimentoda üretim gücü bakımından dünyanın en büyük 5’inci, Avrupa’nın ise lider ülkesi. Yaklaşık 119 milyon tonluk toplam üretim kapasitemiz bulunuyor. Tayvan merkezli TCC’nin Tayvan, Çin ve son yatırımları eklendiğinde Türkiye’nin toplamına yakın, 112 milyon ton üretim kapasitesi bulunuyor. 

TCC ve Oyak Çimento, geçen ay Manchester-İngiltere merkezli Fizix ile akıllı üretim teknolojileri kullanarak verimlilik ve emisyon kontrolü sağlayabilmek için işbirliği anlaşması imzalamıştı. Makineler arası verimli iletişimi sağlayacak bu yeni yapay zeka projesi Bristol’de de kullanılacak. Tayvanlı şirketin İngiltere’de üretimini hızla artıracağı belirtildi.

patronlardunyasi.com

benzer haberler
ABD Başkanı Trump'ın Elon Musk'la ilgili 'hayal kırıklığına' uğrattı sözleri Tesla hisselerini vurdu
ABD Başkanı Trump'ın Elon Musk'la ilgili 'hayal kırıklığına' uğrattı sözleri Tesla hisselerini vurdu