Şener isim vermedi

Şener isim vermedi

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Ekonomi Muhabirleri Derneği'nin düzenlediği sohbet toplantısına katıldı. Ekonomicilerin MB Başkanlığı konusundaki tüm sıkıştırmalara rağmen Şener, soruları geçiştirdi.

Şener isim vermedi
16px
24px
14.04.2006 14:41
ABONE OLgoogle

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Ekonomi Muhabirleri Derneği'nin düzenlediği sohbet toplantısında yaptığı konuşmada, dünyada yaşanan değişime dikkati çekti. 'Dünya herkes için artık bir düz alan haline dönüşmüştür. Ulus
olarak, firmalar olarak, bireyler olarak hız denizinde yüzüyoruz. Başarılı olmanın yolu, burada küresel rekabeti yakalamak ve avantajları artırmaktan geçer' diyen Şener, küresel rekabette uyumun
önemini vurguladı.

Abdüllatif Şener, 'Tarih sadece hazırlıklı olanlara güler, hazırlıksız olanlar bir yere varamazlar' dedi. Türk ekonomisindeki gelişmelere de değinen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, uluslararası karşılaştırmalarda bir ülkenin büyüme ve milli gelir büyüklüğünün dikkate alındığını, dolayısıyla da Türkiye'de mutlaka dünya ortalamaları üzerinde bir büyüme rakamı elde edilmesinin zorunlu olduğunu dile getirdi.

Şener, son 4 yıldaki büyüme rakamlarına dikkat çekerek, 'Ama bence 4 yıllık dönem yine de kısa bir dönemdir. Uzun bir periyod olarak ele aldığımızda Türkiye, mutlaka yüksek bir yıllık ortalama büyüme hızını yakalamak zorundadır' diye konuştu. Küresel rekabetin ulaştığı noktada artık eski alışkanlıkların
değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Şener, geçmişte komşularıyla sorunları olduğu için ticaret yapamaz durumda olan Türkiye'nin artık ticari ilişkilerini geliştirdiğini kaydetti.
Komşularla ilişkilerde ulaşılan noktanın yine de yeterli olmadığını dile getiren Abdüllatif Şener, 'artık bugün düşmanlıklar oluşturmak yerine, (Ülkem küresel rekabetin neresinde) sorusunu sorarak, nasıl başka ülkelerle işbirliği yapabileceğimizi düşünmemiz lazım' dedi.

YTL'YE MÜDAHALE KONUSU

Toplantıda soruları da yanıtlayan Şener, YTL'ye müdahalenin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine, 'böyle bir müdahale söz konusu değil' karşılığını verdi. Ekonomik istikrara ilişkin soru üzerine de Şener, istikrarın kalıcı olduğuna duyulan güvenin ve bu atmosferin, ülkede daha önce kullanılmayan yeni potansiyelleri ortaya çıkardığını, yeni bir takım enstrümanların piyasalara girişini sağladığını ifade etti.
Şener, 'istikrarın korunması, mutlaka vazgeçilmeden ve belli bir döneme özgü politikanın parçası olarak algılanmadan iktidar kim olursa olsun sürdürülmesi gerekir' dedi.
Mortgage sistemine de değinen Şener, tasarıyla ilgili önümüzdeki hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmelere başlanacağını anımsattı. 

Döviz kurunu oynatmaya yönelik operasyon yok

Şener, son yıllarda ekonomik büyümeyle birlikte enflasyonun düştüğüne işaret ederek, 2005 yılı itibariyle enflasyonun yüzde 7,7, büyümenin ise yüzde 7,6 olarak gerçekleştiğini anımsattı. Küresel olarak enflasyon baskısı olduğu yönünde bir izlenim olduğunu aktaran Bakan Şener, şöyle konuştu:

“Bildiğiniz gibi 2006 yılı itibariyle enflasyon hedeflemesine geçmiş bulunuyoruz ve enflasyon hedefini 2006 için yüzde 5 olarak belirledik. Enflasyon ilk aylarda sanki biraz aşağı inmekte direnç gösteriyor gibi gözüküyor ama şu anki süreçte hedefe aykırı, hedefi bozucu herhangi bir görüntü yok. Dolayısıyla biz büyüme ve enflasyonu aşağı çekme hedeflerini sürdürüyoruz.”

BANKACILIK SEKTÖRÜ

Bakan Şener, bankacılık sektörüne yönelik ilgiye ilişkin bir soru üzerine, Finansbank'la birlikte Türk bankacılık sektöründeki yabancı payının Borsa'dakiler hariç yüzde 14'ü aştığını kaydetti. “Global likidite acaba finans piyasasına mı kaydı?” sorusu üzerine Bakan Şener, “Bankacılık sektörü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde