Sekiz maddelik 'güven' paketi

Sekiz maddelik 'güven' paketi

TÜRKİYE İLE YUNANİSTAN ARASINDA 8 BAŞLIKTA MUTABAKAT ANLAŞMASI İMZALANDI.

Sekiz maddelik 'güven' paketi
16px
24px
11.06.2006 00:00Güncelleme: 27.10.2023 14:25
ABONE OLgoogle

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ile Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün görüşmesinden "iki ülke arasında güveni arttıralım" mesajı çıktı.

İki bakan Ankara ile Atina arasında son dönemde gerilen ilişkileri yumuşatma amacıyla 8 başlıkta mutabakata vardı.

Abdullah Gül ve Dora Bakoyanni gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenlediler. Gül, Bakoyanni ile 8 konuda mutabakata vardıklarını açıkladı.

İki bakan da iki ülke arasında güven arttırmanın önemine işaret etti. Gül, sadece bardağın 
dolu tarafını görerek eksik tarafını ihmal etmemek ve eksik tarafı de doldurmak gerektiğini belirtti.

Gül, mutabakata varılan adımların, bardağın boş tarafını doldurmaya neden olacağını umduğunu söyledi. Gül ve Bakoyani arasında şu konularda anlaşma sağlandı:

1.YENİ SINIR GEÇİŞİ: İpsala'dan Yunanistan'a ikinci bir geçiş yolu köprüsü inşa edilmesi konusunda anlaşma imzalandı.

2.MERİÇ'E ÖNLEM: Meriç Nehri bölgesinde taşkınların önlenmesi konusunda iki ülke arasında işbirliğinin kuvvetlenmesi amacıyla bir uzmanlar komitesi kurulması kararlaştırıldı. Bu komiteye Bulgaristan'ın da katılımı bekleniyor

3.GENELKURMAY BAŞKANLARI ARASI KIRMIZI HAT: İki taraf Genelkurmay Başkanları arasında doğrudan hat kurulması konusunda mutabakat sağlandı. Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, Yunan Genelkurmay Başkanı'nı Türkiye'ye davet etti. Bu ziyaretin yakın bir zamanda gerçekleşmesi bekleniyor.

4.ESKİŞEHİR-LARİSSA ARASINDA KIRMIZI HAT: Eskişehir-Larissa Hava Harekat Merkezleri arasında tesis edilen doğrudan hat ile ilgili teknik hazırlıklar tammlandı. Konuyla ilgili anlaşma imzalandı, hat 1 Temmuz 2006'da yürürlüğe girecek.

5.MORATORYUM GENİŞLETİLDİ: 1988 Atina ve İstanbul mutabakatlarının unsurlarını yerine getirme yönündeki anlayışa paralel, Ege'de 1 Temmuz-1 Eylül arasında uygulanmakta olan moratoryumun 1 ay uzatılarak 15 Haziran - 15 Eylül'ü kapsaması kararlaştırıldı.

6.SAHİL GÜVENLİK KOMUTANLIKLARI ARASI TEMAS: Sahil Güvenlik Komutanlıkları arasında karşılıklı ziyaret ve istişare düzenlenmesi konusunda mutabakata varıldı.

7.AFETLERE KARŞI ASKERİ TATBİKAT: İki ülkenin doğal afetlere müdahale edecek askeri birliklerince ortak tatbikatlar düzenlenmesi kararlaştırıldı. İlk tatbikat bu yıl kasım ayında Türkiye'de yapılacak.

8. AFETLERE KARŞI SİVİL TATBİKAT: Türk-Yunan Doğal Afetlere Karşı Ortak Sivil Görev Gücü tarafından bu yıl sonbahar aylarında ortak tatbikat düzenlenmesi kararlaştırıldı.

ASKERİ DÜZEYDE ÜÇ ÖNLEM

Bakan Gül, bu çerçevede askeri düzeyde 3 güven arttırıcı önlemin bulunduğuna dikkat çekti. Gül böylece Türkiye ile Yunanistan arasında Ege'de uygulanan güven arttırıcı önlemlerin sayısının 19'a ulaştığını, daha önce kabul edilen 16 önlemin de gerektiği gibi uygulandığını kaydetti. Gül, bütün bu konularda iki taraf arasında temaslarının süreceğini söyledi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni de iki ülke arasında karşılıklı güven arttırımı konusunda fikir birliği içinde olduklarını, böylece halklar arasında da güvenin arttırılmasını amaçladıklarını söyledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde