Sabah: Kürşad El Tüzmen

Sabah: Kürşad El Tüzmen

Sabah: İhracattan sorumlu Bakan Kürşad Tüzmen'in Mısır gezisinin arkasından, ihracatı artırmak değil, Türk tekstil fabrikalarını bu ülkeye taşıtmak çıktı

Sabah: Kürşad El Tüzmen
16px
24px
24.01.2007 08:06
ABONE OLgoogle

Aydın Ayaydın'ın yazısı

Dış ticaretten sorumlu Bakan Kürşad Tüzmen, TİM Başkanı Oğuz Satıcı ile Mısır"a gitti. Gezinin amacı Türk ihraç malının tanıtımı değil, Türk tekstil firmalarının Mısır"a taşınmasını hedefliyordu! Mısırlı yetkililerin Türk heyetini gezdirdiği serbest bölge ise TİM Başkanı"nın şirketinin sahip olduğu yerdi!.

Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen yanına ihracatın patronu TİM Başkanı Oğuz Satıcı'yı da alarak Mısır turuna çıktı . Sakın yanlış anlamayın Bakan Tüzmen ve ihracatın patronunun Mısır gezisi turistik bir gezi değildi. Ancak bu gezi bugüne kadar alışkın olduğumuz Türk ihraç malının dışarıya tanıtım gezisi de değildi. Aksine Türkiye'de istihdam sağlayan tekstil fabrikaları ve atölyelerin Mısır'a taşınmasını hedefleyen bir geziydi.

Bakan Tüzmen'in yurtdışı gezilerini ihracatçı birlikleri finanse eder. Bu gezi de böyle oldu. Sıra Orta Anadolu İhracatçı birliklerindeydi. THY'den bir özel uçak kiralandı . Bakan Tüzmen, TİM Başkanı Oğuz Satıcı ve İTKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu'nun yanında bürokratlar ve gazetecilerle birlikte, Mısır'da yatırım olanaklarını görmek isteyen 170 işadamı uçağa atlayıp, üç gün üç gece sürecek Mısır gezisine çıktılar. İşadamlarının masrafları kendilerine fatura edildi. Bakan ve Satıcı ile misafirlerin masrafları sırası gelen Orta Anadolu İhracatçı birliklerinden alındı.

Diyebilirsiniz ne var bunda? Anlatayım bunda ne olduğunu. Görevi ülkedeki istihdamı artırmak ve Türk işçisinin ürettiği malın yurtdışına pazarlamasını sağlamak olan Bakan Tüzmen ile ihracatın patronu Oğuz Satıcı, Türkiye'den Mısır'a fabrikasını taşımak isteyen tekstilcilere Mısır'da fabrika yeri bulmayı hedefleyen bir geziye dönüşmüştü. Bakan Tüzmen bilerek mi, bilmeyerek mi bu tuzağa düştüğünden tam emin değilim. Mısır Ticaret Bakanı Muhamet Raşid 2.5 yıl öncesine kadar Unilever Avrupa CEO'suydu. Bakan Tüzmen'in meslektaşı ve büyük annesi Türk olan Muhamet Raşid, ülkesindeki istihdamı artırmak için Türk tekstil fabrikalarını Mısır'a getirmek istiyor . Gelenlere diyor ki "Dilediğiniz yerden buyurun bedava arazi, etrafını çevirin burayı serbest bölge ilan edeyim. Sıfır vergi, ucuz enerji, ucuz doğalgaz ve işçi başına ücret dahil 100 dolar maliyet."

Türkiye'de hükümet ne yapıyor? Onlarca ili kâğıt üzerinde teşvikli il kapsamına alıyor. Enerji pahalı, işçi pahalı, SSK primi fazla, kişi başına işverene bir işçinin maliyeti 700 dolar. İşveren yaşam mücadelesi vererek çıkış yolu arıyor. Bir tarafta 100 dolar maliyetli Mısır'da işçi, üstelik bedava arazi, öte yandan 700 dolar maliyetli Türk işçisi.

Bakan Tüzmen ve ihracatın patronu Oğuz Satıcı ne yapıyor? Topluyor işçi maliyetinden bıkan tekstilciyi götürüyor Bakan Raşid'in ülkesi Mısır'a.

Tüzmen'in seyahati Meclis'e taşındı

Türk firmalarının Mısır'a üretimi kaydırması Meclis'e de taşındı. CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, konuya ilişkin sorularının Bakan Kürşad Tüzmen tarafından cevaplanması için önceki gün bir soru önergesi verdi. Aslanoğlu, Tüzmen'e şu soruları sordu: "Mısır'da üretim yapan sanayicilere tanınan teşvikler ülkemizde de sağlanamaz mı? Ülkemizin ihracatından sorumlu bir bakanı olarak sizin başkanlığınızda yine Türkiye Cumhuriyeti İhracatçılar Meclis Başkanı ile yaptığınız seyahatten özellikle Mısır'da üretim ve istihdam yaratmayı teşvik eden bir görünüm verdiniz mi? İhracattan sorumlu bir bakan olarak yaptığınız bu seyahatin temel amacı neydi?"

Pazarlanan serbest bölge kimin?

Bakan Tüzmen başkanlığındaki heyet, 6 Ekim kentinde faaliyete geçmeye hazırlanan 2 milyon metrekarelik serbest bölgeye gidip, buranın pazarlanmasına katkı sağlıyor. Bu katkı ne demek biliyormusunuz? Türkiye'de yüzlerce, hatta binlerce işçi çalıştıran fabrikalar, fabrikalarının kapısına kilit vuracak veya yatırım programlarındaki büyümeyi hedefleyen ek tesislerini Mısır'daki bu serbest bölgeye taşıyacak.

Peki kimindir bu 2 milyon metrekarelik serbest bölge ? Sıkı durun... Heyette yer alan işadamları ve gazeteci dostlarımın bana anlattıkları bu serbest bölge Polaris şirketine ait. Polaris'in en büyük ortağı da Türk ihracatının patronu Oğuz Satıcı . Satıcı'yı anlıyorum. Şirketinin malı olan serbest bölgeden yer satmaya çalışıyor. Belki bunu da normal karşılayabilirsiniz. Sonuçta Oğuz Satıcı bir işadamı. O zaman ben de derim ki, üzerinde taşıdığı unvan TİM Başkanı. O koltukta oturduğu sürece, o koltuğun imkânları ile ortağı olduğu şirketin malını pazarlaması etik değil. Kaldı ki pazarladığı kişiler Başkanı olduğu TİM'in üyeleri. Peki öte yandan Bakan Tüzmen neyi pazarlıyor? Onu anlamakta güçlük çekiyorum

Başbakan'ın bilgisi var mı?

Bakan Tüzmen ve Türk ihracatının patronunun hakkını yemek istemiyorum . Hazır Mısır'a gitmişken orada faaliyette bulunan
L.C.Wakiki ile Dinçkök'lere ait Aksa Akrilik fabrikası ile birlikte birkaç Türk fabrikası ile bazı Türk markalarını da ziyaret ediyorlar. Şimdi Bakan Tüzmen ve TİM Başkanı Oğuz Satıcı çıkıp da biz bu tesisleri yerinde görmek için gittik demesin. Bu inandırıcı olmaz. Çünkü 170 işadamı cebinden para verip de Mısır'a Türk işadamlarının tesislerini görmek için gitmez. Kaldı ki, giden işadamlarından görüştüklerim, Satıcı'nın Polaris şirketine ait serbest bölgeyi görmek için gittiklerini, şirketin de bu işadamlarına buranın nasıl avantajlı olduğunu ballandıra ballandıra anlattıklarını aktardı.

Başbakan Erdoğan, işadamlarına teşvik kapsamındaki illere yatırım çağrısı yaparken, hükümetin bir üyesi ile ihracatın patronunun iş adamlarını Mısır'a yönlendirme yapması ne sonuç doğuracak, bekleyip göreceğiz.

Satıcı: Bölgesel güç olmak istiyoruz

Konuyla ilgili görüştüğüm TİM Başkanı Oğuz Satıcı şöyle konuştu:
"Ben bir işadamıyım. Benim misyonum bir takım işlerde örnek olmak. Benim dışımdaki arkadaşlarıma da bu önerileri yapıyoruz. Önerdiğimiz arkadaşlarımız bu riski almadı, biz aldık. Henüz tapuyu da almadık. Sadece iki ülke arasındaki protokolü imzaladık.

Mısır, Avrupa Birliği, ABD ve Arap Birliği ülkelerine serbest mal satabiliyor. Ucuz enerji, ucuz istihdam ve daha iyi ulaşım imkânları var. Türk ihracatçıları adına bir bölgesel güç sağlamak istiyoruz.

Orası üretim, Türkiye de pazarlama merkezi olacak. Üst ve orta kademe elemanları buradan gidecek. Oradan sadece vasıfsız işçiler alınacak. Ham madde bizim ülkemizden gidecek, biz sadece Mısır'ın sahip olduğu avantajlardan faydalanacağız.
Aksa ve Şahinler Holding de bunları yapmış. Bizim oraya gitmemizle onlarında haklarına ve hukukuna sahip çıktık. Bunun neresi yanlış. At gözlüğü ile bakmak yanlıştır."

Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde