Riski göze aldı, başardı
SABANCI VE KOÇ, 1994'DE CEP TELEFONU PAZARINA İNANMADI. ANCAK KARAMEHMET..

Doğan Erdoğan'ın araştırması
O yıllarda "satmaz" denilen cep telefon hatlarından bugün 73 milyonluk nüfusa ulaşan Türkiye'de tam 46.5 milyon adet var. Her biri ayda ortalama 16 YTL ödeme yapıyor. Dünyanın en büyük 20 GSM operatöründen biri olan Turkcell, Türk iş dünyasının belki de en cesur projelerinden. 1994'te 81 bin olan abone sayısı 2006'ya gelindiğinde yurtdışı iştirakleri dahil 34 milyona yaklaştı. Çalışan sayısı 80'le başladı, 3 bine ulaştı.
Türkiye'de ortalama her 60 kişiden birinde cep telefonu var. Bunların da yaklaşık yüzde 60'ı Turkcell kullanıyor. Ancak Vodafone'un gelmesi ve Avea'nın son atağıyla rekabet iyice kızıştı. Hedef, bundan sonra pazara katılacak yeni abonelerin yarısını Turkcell müşterisi yapmak. Turkcell, 2005 yılında 1 milyar 7 milyon YTL'lik rekor net kâr açıklayarak, bankacılık sektörünün birçok devine parmak ısırttı. Böylece Turkcell bugüne kadar bankacılık dışında özel bir Türk şirketinin açıkladığı en büyük kâr rakamına imza attı. Turkcell İletişim'in birinci çeyrek kârı da artan rekabet ortamına rağmen marjların sürdürülmesiyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 117.4 artış göstererek 86.1 milyon dolardan 187.2 milyon dolara çıktı.
Finans Invest Turkcell analisti Mert Ülker, Turkcell'in ilk operatör olma avantajını çok başarılı kullandığı düşüncesinde. Ülker, "O yüzden bu kadar yüksek bir pazar payına sahip oldu. Son dönemde ise pazar payında aslında bir gerileme var. Özellikle Telsim pazar payını bir miktar artırmış görünüyor" dedi. Ülker'e göre pazarda penetrasyon (kullanım sıklığı) oranının artmasıyla Turkcell'in abone artış hızı yavaşlıyor. Ancak şirketin halen hızlı büyüyen ve cazip bir sektör olan telekomda faaliyet göstermesi nedeniyle Çukurova, Sonera ve Alfa grupları arasında hissedarlık çekişmelerinin yaşanması, Turkcell'in halen çok arzulanan bir şirket olduğuna işaret ediyor.
Finans Invest telekom analisti Mert Ülker, Turkcell'in ilk operatör olma avantajını çok başarılı kullandığı düşüncesinde. Ülker, "Turkcell’in yüzde 60’ın üzerindeki pazar payı, rekabetin arttığı bir ortamda büyüme ve kârlılık eksenlerinde optimum dengenin gözetilmesi neticesinde bir miktar gerilemeye devam edebilir" dedi. Ülker'e göre, pazarda penetrasyon oranının artmasıyla abone artış hızları da yavaşlıyor; ancak şirketin halen hızlı büyüyen ve cazip bir sektörde faaliyet göstermesi, ana hissedarları arasındaki çekişmelere de yansıdığı üzere, halen çok arzulanan bir konumda olduğuna işaret ediyor. Yeni teknolojiler, katma değerli servisler ve şebeke kalitesi konusunda Turkcell’in öncü konumunu koruduğunu belirten Ülker, ayrıca şirketin Türkiye’deki hızlı büyüme modelini çevre ülkelere de taşımak istediğinin altını çiziyor.
Koç ve Sabancı'ya kaygı kaybettirdi
1994'te Turkcell'i reddeden gruplar bugün telekomda çok şey kaybetti. Murat Vargı'nın teklifiyle sermayesini riske eden Çukurova Grubu'nun sahibi Mehmet Emin Karamehmet de çok şey kazandı. 1994'teki krizde iflas edip tekstil sektöründen çekilen Murat Vargı, özellikle Avrupa'da cep telefonunun bir çılgınlığa dönüştüğünü fark etti. İsveçli bir GSM girişimcisi, FT'de hakkında yayımlanan haberi okuduğu Vargı’ya bir mektup gönderdi. Vargı İsveç'e gitti ve elinde GSM dosyalarıyla Türkiye'ye döndü. Şu anda tekstil şirketinde ortağı olduğu Turkcell'in Genel Müdürü olan Muzaffer Akpınar'a, "Muzafferciğim, bunlar yeni teknoloji küçük telefonlar, her yerden sinyal alacak, bunlarla konuşacağız" diyerek projesini anlattı. Ve ondan sonra proje üzerinde çalışmaya başlandı.
Vargı, Türkiye'nin ilk cep telefonu operatörünü kurmak için önceliği Koç Grubu'na verdi. Önce Koç Grubu’yla görüşüldü. Ko