Pepsi'nin ilgilendiği son şirket
Maden suyu sektörüne girmek için marka arayan Pepsi, Kızılay Maden Suyu'nu almak için teklif götürdü.

Medine Duff'un haberi
BİRİ uluslararası içecek devi, diğeri maden suyunda Türkiye'nin en büyüğü. Pepsi ve Kızılay Maden Suyu'ndan söz ediyoruz. Bu iki ünlü markayı buluşturan noktaysa gerçekleşmesi beklenen büyük bir alışveriş... Uzun zamandır maden suyu sektörüne girmek için fırsat kollayan ve marka arayan Pepsi, Kızılay Maden Suyu'na talip oldu.
Kızılay yetkilileri Pepsi'nin kendilerine teklif getirdiğini doğruluyor ancak şu anda bu markayı satmak gibi bir düşünceleri olmadığını söylüyorlar. Pepsi ve Kızılay arasında bu diyalogu yakından izleyen sektör yetkilileri, tekliften dolayı pazarda büyük bir hareketlilik oluştuğunu, Pepsi'nin bu konuda ısrarlı olduğunu ve herkesin sonucu merak ettiğini belirtiyor...
PEPSİ'NİN İHTİYACI VAR
Kızılay şimdilik teklife sıcak bakmasa da Pepsi'nin bu sektörden uzak durmaya niyeti yok. Çünkü hem Türkiye'de maden suyuna talep her yıl biraz daha artıyor hem de kaynak sorunu yok ve ihracat yolu açık. Sektör yetkililerine göre, Pepsi bu yatırıma bir noktada mecbur da... Çünkü içecek sektöründe ürün ağır, nakliye pahalı. Tabi bu sıkıntıyı Pepsi de yaşıyor. Satış noktalarına ulaştığında sadece kola verip dönmek istemiyor. Karını artırmak için tüketicinin talep ettiği su, maden suyu gibi ürünleri de bırakmak istiyor. Su pazarına Aquafina markasıyla giren Pepsi'nin şu anki en önemli hedefi, maden suyunda ve doğal kaynak suyunda bir marka almak.
KIZILAY ATAĞA GEÇTİ
Temelleri 1926'larda atılan Kızılay Maden Suyu, bu alanda Türkiye'nin hem ilki hem de en büyüğü. Afyon'da bulunan fabrika 180 bin metrekare alan üzerine kurulu ve 8 bin metrekare kapalı alana sahip. Yıllık 450 milyon şişe üretim kapasitesiyle sektörün en büyüğü. Kaynağın en önemli özelliği de bikarbonat yoğunluğunun diğer markalardan çok daha yüksek olması. Bu da Kızılay Maden Suyu'nun kalitesini artırıyor.
Kızılay'ın 2006 yılına kadar pazarlama ve satış taktiği zayıftı. Afyon'un komşusu olan illerin dışında da neredeyse hiç satılmıyordu. Çizgisini değiştirmeye karar veren Kızılay, yeni pazarlama ve satış stratejileri geliştirdi. Önce logosunu yeniledi. Bugün en önemli pazar İstanbul'da neredeyse bütün market zincirlerinde Kızılay Maden suyu'nu görmek mümkün. Kızılay yetkilileri tam kapasiteye yakın çalıştıklarını belirterek “İki yıl içinde 450 milyon şişenin tamamını satacağız. İhracat pazarlarımızı da artıracağız” diyor.
Sektör büyümeye aday
Alp ve Himalaya organik kuşağında olması, Türkiye'yi içme suyunda olduğu kadar maden suyu kaynaklarında da zengin kılıyor. Mineral konsatrasyonlarının yüksekliği Türkiye'deki maden sularının değerini, özellikle yurtdışında daha da artırıyor. Bütün bunlara rağmen Türkiye'nin bu artılarını iyi değerlendiremediği söyleniyor. Örneğin normal su tüketiminin düşük olduğu Avrupa'da kişi başına düşen maden suyu tüketimi yılda 130 litrelerde. Türkiye'deyse bu rakam henüz 3 litre. Ülkemizde maden suyu kaynak sayısı yaklaşık 230 civarında. Kurulu firma sayısı da 30'a yakın.
Sektörde ciddi bir büyüme potansiyeli olduğu söyleniyor. Çünkü maden suyu önceden sadece gaz gidermek için kullanılıyordu. Şimdi bu tablo değişti. Türkiye'de maden suyunu en çok kadın ve gençler tüketiyor. Tabii pazarda tüketim rakamları arttıkça üreticiler arasında kıran kırana rekabet de yaşanıyor. En önemlisi de fiyatta oluyor. Örneğin Beypazarı markasının fiyat politikası sektör tarafından çok eleştiriliyor. Bu şirketin sürekli fiyat kırdığı ve dengeleri bozduğu iddia ediliyor.
Para Dergisi