Paspasa kadar tarama
AB'nin Türkiye için başlatacağı "eğitim-kültür" taraması kız çocuklarının okumasından, koridorlardaki paspaslara kadar herşeyi kapsayacak. Taramada, kütüphane, arşiv ve müzelerde görme engelliler için "braille" alfabesi bulunmasına kadar bakılacak.

Türkiye, AB müzakerelerinde çok ayrıntılı bir "eğitim-kültür" taramasına girecek. Zorlu sürecin i lk aşamasında yer alan, 26 Ekim'deki tanıtım taraması ile başlayacak "eğitim-kültür" müzakerelerinde, eğitimde kı zlara ve erkeklere e şit fırsatlar tanınmas ından, kütüphane koridorlarındaki paspaslara kadar her şey AB Komisyonu yetlilileri tarafından didik didik edilecek .
AB'ye uyum çalışmaları, sistem ve mevzuat alanlarında yoğunl aşırken Türkiye, eğitim alanında AB'ye uyum çalışmalarını müzakere tarihi alınmasından önce başlatmanın rahatlığını yaş ıyor. Milli Eğiti m Bakanlığı, 2001 yılında kurduğu "AB Müktesebatına Uyum Komisyonu" ile 4 yıldır taramasını yaptığı AB m üktesebatına uyum için çok sayıda kanun ve yönetmelik çıkardı. MEB, AB hazırlık çalışmaları neticesinde müfredat yenil eme çalışmaları, öğretmen eğitimi, TEDEP (Temel Eğitimi Destekleme Projesi), MEGEP (Mesleki Eğitim ve Öğretim Si steminin Güçlendirilmesi Projesi) ve ortaöğretimin yeniden yapılandırılması gibi çalışmalar yürütürken, lisele r dört yıla çıkartıldı ve liselerde modüler programların geliştirilmesinde Uluslararası Eğitim Standartı Sınıfl andırması (ISCED-97) kullanıldı.
Kalabalık sınıflar soru n
AB taramasında derslik başına düşen öğrenc i sayısı da üzerinde durul a n bir başka önemli konu olurken, Türkiye halen bu rakamın istenilen seviyede olmamasının sancılarını yaşıyor. 2,5 yılda 60 bin derslik yapıldığını AB Komisyonu'na anlatacak olan bakanlık, gelecek 3 yılda 90 bin derslik yaparak, sınıflardaki öğrenci sayısını 30'a düşürmeyi taahhüt edecek. Türkiye'de halen ilköğretim okullarında der slik başına 44 öğrenci düşüyor.
Hayat boyu eğitim teşvik edilecek
AB komisyonu tarama yetkilileri kültür başlığı altında kütüphan e, arşiv ve müzeleri, bilgisayarlardaki alternatif klavye uyarlamalarından, içerisinde görme engelliler için "Braille" al fabesi bulunmasına kadar ayrıntılı bir teftişten geçecek. Özellikle koridorların paspassız ve mobilyasız olarak en gelsiz dekor edilmesine kadar değerlendirmeler yapılacak. Kültürel merkezlerden engelli insanların yanısıra, toplumsal d ışlanma riski taşıyan yaşlı insanların, işsiz insanların, uyuşturucu bağımlılarının, mültecilerin, tutukl uların ve kırsal nüfusun faydalanması da tarama sürecinde değerlendirmeye tabi tutulacak. Müzakerelerde ele alına cak konulardan biri de, Avrupa Birliği Komisyonu'nun 2000 yılında kabul ettiği "Hayat Boyu Öğrenme Memorand umu" çerçevesinde, eğitimin okul dışına taşınması olacak. Meslek okullarında ve halk eğitim merkezlerinde vata ndaşlara yönelik düzenlenen kursl a r da Türkiye'nin olumlu çalışmala r ı arasında sayılacak.
Kızların okullaşmasına b akılacak
"Eğitimde kızlara ve erkeklere eşit fırsat lar tanınması" AB Komisyonu'nun önemle üzerinde durduğu bir müzakere başlığı olacak. MEB, kız çocuklarının okullaşma s ı konusunda özellikle Doğu v e Güneydoğu'da okullaşma oranları düşük bölgeleri kapsayan, 53 ilde sürdürülen "Haydi Kızlar Okula" kampany asını vurgulayarak bu başlığı aşmayı planlıyor.
Azınlık okulları zorlayacak
1971'den bu yana kapalı o lan "Heybeliada Ruhban Okulu"nun yeniden aç