OYAK’tan Somali ile 'Mavi Ekonomi' anlaşması: Balıkçılık, liman altyapısı, istihdam ve jeopolitik etki alanında büyük iş birliği
Türkiye’nin Afrika açılımında dikkat çeken bir adım daha sessiz sedasız şekilde atıldı. Somali, geçtiğimiz hafta Türkiye’nin önde gelen yatırım gruplarından OYAK ile stratejik bir iş birliği anlaşması imzalayarak balıkçılık sektörünü yeniden yapılandırmak ve kullanılmayan deniz kaynaklarını ekonomiye kazandırmak için düğmeye bastı. Anlaşma, Türkiye’nin “mavi ekonomi” vizyonuyla Afrika kıtasındaki etkisini artırma hamlelerinin önemli bir parçası olarak görülüyor.

Somali, geçtiğimiz hafta Türkiye’nin önde gelen yatırım gruplarından OYAK ile stratejik bir iş birliği anlaşması imzaladı.
Anlaşmaya göre, Somali denizcilik sektöründe kapsamlı bir modernizasyon sürecine giriyor. Limanların yenilenmesi, modern soğuk hava depolarının kurulması, lojistik altyapının güçlendirilmesi gibi yatırımlar, ülkenin balıkçılık kapasitesini artırmayı hedefliyor.
Aynı zamanda Türk uzmanlığıyla ileri düzey balıkçılık teknolojileri devreye alınacak, yerel kadrolar bu alanda eğitilerek üretim kapasitesi ve ihracat potansiyeli yükseltilecek.
HEM GIDA GÜVENLİĞİ HEM DE DÖVİZ GELİRİ SAĞLAYACAK
Somali Balıkçılık ve Mavi Ekonomi Bakanı Ahmed Hasan Adem ile Türkiye’nin Mogadişu Büyükelçisi Alper Aktaş’ın katılımıyla duyurulan projeyle, hem gıda güvenliğine katkı hem de döviz geliri sağlayacak ihracat ürünlerinin artırılması amaçlanıyor.
SANAYİ VE İSTİHDAM ADIMLARI DA KAPIDA
Ankara, sadece balıkçılığı değil, bu kaynakların işlenmesini de kapsayan geniş bir endüstriyel çerçeve kurmayı planlıyor.
Somali’de deniz ürünlerinin işlenip ambalajlandığı fabrikalar kurulacak. Böylece ürünlerin katma değeri artırılacak ve başta genç nüfus olmak üzere binlerce Somalili için istihdam yaratılacak.
Çevresel boyut da göz ardı edilmedi. Anlaşma kapsamında yasa dışı ve aşırı avcılığın önlenmesine yönelik izleme sistemleri geliştirilecek. Bu da Somali’nin deniz kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde korunmasını sağlayacak.
TÜRKİYE'NİN "MAVİ EKONOMİ" VİZYONU
OYAK-Somali anlaşması, Türkiye’nin küresel “mavi ekonomi” stratejisinin Afrika ayağında önemli bir yer tutuyor. Türkiye, 8600 km’yi aşkın kıyı şeridi ve 28 kıyı şehri ile denizcilik alanında büyük potansiyele sahip. 2053 Sürdürülebilir Mavi Ekonomi Planı ile balıkçılık, liman altyapısı, gemi yapımı ve deniz ürünleri ihracatında ciddi hedefler konmuş durumda.
Türkiye, 2022’de yaklaşık 1,65 milyar dolarlık su ürünleri ihracatı gerçekleştirirken, su ürünleri üretiminde dünya sıralamasında ilk üçte yer aldı. Türk firmaları bu başarıyı Afrika pazarına taşımayı hedefliyor.
JEOPOLİTİK ETKİSİ BÜYÜK
Uzmanlara göre Somali ile yapılan bu anlaşmanın sadece ekonomik değil, jeopolitik bir boyutu da var. Türkiye, stratejik öneme sahip Afrika Boynuzu’nda altyapı ve ekonomi projeleriyle etkisini artırırken, Kızıldeniz ve Hint Okyanusu gibi küresel deniz ticaret yollarında etkin bir oyuncu haline gelmeyi hedefliyor.
patronlardunyasi.com