Dolar
39,8348
0,05%
Euro
47,0175
0,24%
Sterlin
54,7172
0,01%
Bitcoin
4.268.326
-0,09%
BİST-100
10.110,11
1,62%
Gram Altın
4.288,382
1,43%
Gümüş
36,35
0,66%
Faiz
45,28
-1,54%

Malezya, İngiliz banka Standard Chartered'a 'kara para' suçlamasıyla 2,7 milyar dolarlık dava açtı

İngiltere merkezli banka Standard Chartered, 1MDB (Malezya Devlet Yatırım Fonu) skandalındaki iddia edilen rolü nedeniyle Singapur’da 2,7 milyar dolarlık davayla karşı karşıya. Malezya egemen servet fonundan zimmete geçirilen paraları geri almaya çalışan tasfiye memurları, bankayı kara para aklama kontrollerindeki yetersizlikle suçluyor.

01.07.2025 15:52Güncelleme: 01.07.2025 15:58
Malezya, İngiliz banka Standard Chartered'a 'kara para' suçlamasıyla 2,7 milyar dolarlık dava açtı
16px
32px

Dünyanın en büyük mali skandallarından biri olan 1MDB (Malezya Devlet Yatırım Fonu) soruşturmasında yeni bir hukuki adım atıldı. Malezya'nın kamu varlık fonu 1MDB'den usulsüz yollarla çıkarıldığı iddia edilen milyarlarca doları geri almaya çalışan tasfiye memurları, İngiltere merkezli Standard Chartered bankasına karşı Singapur’da 2,7 milyar doları aşan bir dava açtı.

MİLYARLARCA DOLAR KARA PARA AKLAMAKLA SUÇLANIYOR

Pazartesi günü Singapur'da açılan dava, dünyanın en büyük bankalarından birkaçının dahil olduğu 10 yıllık bir arayışın parçası olarak 1MDB'den alınan parayı geri alma yönünde atılan son adım. StanChart'a karşı açılan dava, 1MDB'den kötüye kullanıldıktan sonra aklanan milyarlarca dolar parayla ilgili. Banka, kara para aklama kontrollerindeki yetersizlikle suçlanıyor.

‘ÇALINAN FONLARI GİZLEMEYE YARDIMCI OLDU’ İDDİASI

İngiliz banka StanChart açılan davada, 2009 ile 2013 yılları arasında 100'den fazla banka içi transfere izin vermek ve bunun da çalınan fonların akışını gizlemeye yardımcı olmasıyla suçlanıyor.

BANKA HAKKINDAKİ İDDİALARI REDDETTİ

Financial Times'a açıklama yapan banka, henüz talep belgelerini almadığını söyledi. 1MDB şirketleri tarafından yapılan "herhangi bir talebi kesin bir şekilde reddettiğini" ve tasfiye memurlarının "meşru bir işi olmayan sahte şirketler" olduklarını kamuoyuna açıkladığını ekledi.

Banka, "Bu şirketlerin iddiaları asılsızdır ve Standard Chartered, tasfiye memurları tarafından başlatılan her türlü davaya karşı kendini şiddetle savunacaktır" dedi.

StanChart, kara para aklama karşıtı kontrollerine ve standartlarına "önemli yatırımlar" yaptığını ekledi.

TÜM ZAMANLARIN EN BÜYÜK DOLANDIRICILIKLARINDAN BİRİ

Malezya'nın egemen servet fonunun yağmalanması, tüm zamanların en büyük dolandırıcılıklarından biri olarak tarihe geçti. ABD'deki araştırmacılar, Malezyalı finansçı Jho Low tarafından yönetilen çeşitli planlar aracılığıyla fondan en az 4,5 milyar dolar çalındığını iddia ediyor.

DÖNEMİN BAŞBAKANI DA YARGILANDI VE HAPİS CEZASI ALDI

Low hala serbest ancak masumiyetini koruyor. Dolandırıcılık aynı zamanda o dönemde Malezya başbakanı olan Najib Razak'ın da yargılanmasına yol açtı. Kendisi suçlu bulundu ve sonunda 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

GOLDMAN SACHS BANKACISI HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI

Ayrıca ABD, Avrupa ve Asya'daki en büyük bankalardan birkaçı da yargılananlar arasındaydı. Geçtiğimiz ay, olayın merkezindeki isim olan eski Goldman Sachs bankacısı Tim Leissner, Brooklyn federal mahkemesi tarafından 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İNGİLİZ BANKADAN 2,7 MİLYAR DOLARDAN FAZLA PARA GEÇTİ

Davaya yakın kaynaklara göre, 1MDB'nin kurtarma çalışmalarını koordine eden finansal hizmetler firması Kroll'daki tasfiye memurları, StanChart hesaplarından Najib'e yapılan ödemeler ve aile üyeleri için mücevher ve lüks eşya satın alımları da dahil olmak üzere 2,7 milyar dolardan fazla paranın geçtiğini tespit etti.

Singapur'un finansal sistemi, 1MDB skandalında Malezya'dan dünyanın geri kalanına giden önemli bir kanaldı. Bu, uzun zamandır istikrar ve hukukun üstünlüğünün merkezi olarak övünen şehir devletinde utanç yarattı.

BANKALARA KATI KURALLAR GETİRİLDİ

Olay, bankalar için daha katı kara para aklama karşıtı kurallara yol açtı. 2016 yılında Singapur Para Otoritesi, dolandırıcılıkla ilgili yapılan soruşturmada bankanın 2010-2013 yılları arasında düzenleyicinin kara para aklamayı önleme gerekliliklerini 28 kez ihlal ettiğinin ortaya çıkarılmasının ardından StanChart'a 5,2 milyon Singapur doları (4 milyon ABD doları) para cezası verdi. Düzenleyici kurum o dönemde yaptığı açıklamada, "Denetlemede bankanın müşteriye yönelik gerekli özeni gösterme önlemlerinde ve devam eden izleme kontrollerinde önemli eksiklikler ortaya çıktı ve bu da MAS'ın kara para aklama (AML) düzenlemelerinin çok sayıda ihlaliyle sonuçlandı" demişti.

StanChart, MAS tarafından 1MDB nedeniyle soruşturulan ve para cezasına çarptırılan birkaç bankadan biriydi. Diğerleri arasında İsviçreli kredi kuruluşu UBS'nin yerel şubesi ve yerel banka DBS de vardı. Olaydaki rolleri nedeniyle çok sayıda Singapurlu banka yöneticisi hapse atıldı ve para cezasına çarptırıldı. StanChart, İran'a karşı yaptırım ihlallerinin kabul ettiğinden daha yaygın olduğu iddiaları nedeniyle Londra'da açılan 1,5 milyar sterlinlik ayrı bir davayla mücadele ediyor. Banka, Mart ayında iddianın kapsamını daraltma girişiminde başarısız oldu. Banka, 2019 yılında İran davasıyla ilgili olarak İngiltere ve ABD'li düzenleyicilere 1,1 milyar dolar ödemeyi kabul ederek anlaşmaya varmıştı.

patronlardunyasi.com

benzer haberler
Çelik kralı James Jim Weller ve ailesi uçak kazasında hayatını kaybetti
Çelik kralı James Jim Weller ve ailesi uçak kazasında hayatını kaybetti