Otomotiv devi Porsche silah işine giriyor
ABD’nin yüksek tarifeleri otomotiv sektörünü sarsarken, Porsche SE Avrupa’daki artan savunma harcamalarını fırsat görerek yeni bir yatırım platformu kurdu. Şirket, VW ve Porsche hisselerini satmayacağını belirtirken, savunma ve altyapı sektörlerine odaklanacağını açıkladı.

ABD’nin uyguladığı yüksek ithalat vergileri, küresel otomobil üreticilerini milyarlarca dolarlık zararlar yazmaya, kar uyarıları yapmaya ve fiyat artırmaya zorladı. Avrupa Birliği ile ABD arasında varılan yeni ticaret anlaşmasıyla birlikte AB üretimi otomobillere uygulanan gümrük vergisi yüzde 25’ten yüzde 15’e düşürüldü. Ancak bu oran, Trump’ın ticaret savaşlarını başlatmasından önceki yüzde 2,5’lik seviyenin hâlâ oldukça üzerinde.
Alman otomobil üreticileri ve parça tedarikçileri, bu yeni küresel ticaret düzeninde savunma sektörünü büyüme potansiyeli olan yeni bir alan olarak değerlendiriyor. Avrupa genelinde artan savunma bütçeleri bu ilgiyi daha da güçlendiriyor.
Porsche AG ve Volkswagen AG'nin sahibi olan Porsche Automobil Holding SE, savunma sanayi yatırımları için ortaklarla birlikte yeni bir yatırım platformu kurduğunu duyurdu. Şirket, daha önce yatırımlarında hem askeri hem de sivil kullanım şartı ararken, bu kriteri kaldırarak tamamen savunma odaklı girişimlere yönelmeye karar verdi.
SAVUNMA SEKTÖRÜNE DOĞRUDAN YATIRIM
Mart ayında savunma ve altyapı alanlarını uzun vadeli yatırım hedefi olarak değerlendirmeye başladığını duyuran Porsche SE, yeni fon dışında da savunma sektörüne doğrudan yatırım fırsatlarını yakından incelediğini belirtti. Uydu gözetimi, sensör sistemleri, siber güvenlik, lojistik ve tedarik altyapıları şirketin ilgi alanlarının başında geliyor.
ALMANYA’NIN DEV SAVUNMA BÜTÇESİ ETKİLİ OLDU
Almanya parlamentosunun geçtiğimiz mart ayında 500 milyar euroluk bir altyapı fonu oluşturmayı ve savunma harcamalarını artırmayı onaylaması, inşaat ve savunma şirketlerinin hisselerinde sıçramaya neden olmuştu. Yatırımcılar, bu harcama dalgasının Avrupa ekonomisine canlılık kazandırabileceğini umut ediyordu.
Porsche SE Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi Lutz Meschke, şirketin yeni yatırımlarının finansal getiri sağlaması ve Volkswagen ile Porsche AG’nin rekabet gücünü artırabilecek teknolojilere erişim sunması gerektiğini belirtmişti.
Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Hans Dieter Poetsch, Porsche SE’nin Volkswagen ya da Porsche AG’deki hisselerini satmayı planladığı yönündeki söylentileri yalanlamış, ancak yeni bir “ana yatırım” eklemeyi “rahatlıkla hayal edebileceklerini” ifade etmişti.
patronlardunyasi.com