Ortaçağ kafası: Tarihe giyotin
Fransa'daki 500 bin Ermeni'nin oyunu almak için hazırlanan sözde Ermeni soykırımının inkarını suç sayan tasarı Fransız Senatosu'nda 86'ya karşı 127 oyla kabul edildi.

Fransa'daki 500 bin Ermeni'nin oyunu almak için hazırlanan sözde Ermeni soykırımının inkarını suç sayan tasarı Fransız Senatosu'nda 86'ya karşı 127 oyla kabul edildi. 'Özgürlükler ülkesi' Fransa, ifade özgürlüğünü yasaklayan bu yasayla Ortaçağ karanlığına doğru bir adım atmış oldu
Fransa Senatosu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasa teklifini 86'ya karşı 127 oyla kabul ederek düşünce özgürlüğüne yasak getirdi.
TSİ 16.00'da başlayan ve sonucun açıklandığı 23.30'a kadar devam eden Senato oturumunda ilk konuşmayı hükümet adına Parlamento ile İlişkilerden Sorumlu Bakan Patrick Ollier yaptı. Ollier, Senato gündemine getirilen yasa teklifi lehinde konuşarak, teklifin Fransız yasalarına ve AB yasalarına uygun olduğunu iddia etti.
ANAYASAYA AYKIRI
Ollier'in ardından, tasarıyı geçen hafta 9'a karşı 23 olumsuz oyla anayasaya aykırı bulan Kanunlar Komisyonu Başkanı ve Raportör Jean Pierre Sueur söz aldı. Sueur, 'Bu yasa teklifi kişileri cezalandırmayı hedef alıyor. Fransız Anayasası'nın 34 maddesine aykırı'' diyerek reddedilmesini istedi. 'Fransız tarihçiler de bu yasa teklifiyle ilgili gelişmeleri endişeyle izliyorlar' diye konuştu.
Sueur, yasa teklifinin incelenmeye alınmamasını öngören değişiklik önergesinde bulundu.
Sueur'un dışında, Jacques Mezard da, yine yasa teklifinin incelenmeye alınmaması isteyen değişiklik önergesi sundu. Mezard, bunun dışında ayrıca teklifin komisyona gönderilmesini talep eden bir ikinci değişiklik önergesi daha sundu.
HATADA GÜÇBİRLİĞİ
Senatoda 132 üyesi bulunan iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) adına konuşan Roger Karoutchi ve 140 üyeli Sosyalist Grup adına konuşan Philippe Kaltenbach yasa teklifine destek verdiklerini açıkladı. Komünist Grup'tan Isabelle Pasquet, yasa teklifini kişisel olarak desteklediğini ancak 21 üyeli grubun bölündüğünü belirtti. 16 üyeli Avrupa Sosyal ve Demokrasi Birliği Grubu, 10 sandalyeye sahip Çevreciler Grubu ve 31 üyeli Cumhuriyetçi Merkezi Birlik Grubu temsilcileri ise yasa teklifinin incelenmeye alınmamasını istedi.
BEKLENEN SONUÇ
Yasa teklifi üzerindeki tartışmaların ardından Kanunlar Komisyonu Başkanı Jean-Pierre Sueur, değişiklik önergesini savunan bir konuşma daha yaptı. Ancak yapılan oylamalarda teklifi geçersiz kılacak değişiklik teklifleri reddedildi. İncelenmeye alınmamasını öngören değişiklik önergesi; 86 'evet', 166 'hayır', Meclis'e aynen iade edilmesi; 81 'evet', 171 'hayır', Komisyon'a gönderilmesi; 42 'evet', 196 'hayır' oyu aldı.
Yapılan görüşmelerin ardından 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifinin nihai oylamasına geçildi. 237 oy kullanıldı, 213'ü geçerli sayıldı. 86 ret oyuna karşı 127 oyla tasarı yasalaştı.
TÜRKİYE'YE İTİDAL ÇAĞRISI
Fransa Dışişleri Bakanlığı ise tasarının Fransız Senatosu'nda ele alınmasına saatler kala Türkiye'den gelen tepkilerin sertleştiğini görünce 'itidal' çağrısı yaptı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bernard Valero, 'Türkiye bizim için önemli bir ortak ve müttefik. İkili, bölgesel ve bütün alanlarda ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem veriyoruz' dedi.
Sarkozy'nin planı
l Ermeni tezlerini reddetmeyi suç sayan tasarının yasalaşmasıyla Fransız mahkemeleri, suçlanan kişilere bir yıl hapis ile 45 bin euroya kadar ceza isteyebilecek.
l Senato'da kabul edilen yasa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin önüne gelecek. Sarkozy'nin 15 gün içinde imzalaması gerekiyor. İmzalamazsa yasa düşecek.
l Fransa'da nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri dolayısıyla parlamentonun her iki kanadı da 22 Şubat'ta tatile girecek.
AB'YE YAYMA PLANI
AB ülkelerinde ırkçılıkla mücadeleyi düzenleyen Ortak Çerçeve Kararı'na göre, yasa teklifinin Fransa'da kabul edilmesi halinde, Ermeni soykırımının inkarı birlik üyesi diğer 26 ülkede de suç sayılabilir. Sarkozy'nin, inkar yasasının AB çapında geçerli olması için çalışmalara başladığı iddia ediliyor. Daha önce İsviçre ve Slovakya soykırımı inkar edenlere ceza verilmesini kabul etmişti.
KARŞILIKLI GÖSTERİ
Fransa'daki Türkler, yasa teklifinin görüşüldüğü saatlerde ellerinde Türk ve Fransız bayraklarıyla Senato'nun ana giriş binası yanında gösteri yaparak, teklifi protesto etti. ''Tarihi olaylara parlamentolar değil tarihçiler karar versin'', ''İfade özgürlüğünü ihlal eden yasa teklifine hayır'' yazılı pankartları taşıyan Türkler, türküler söyleyip halaylar çekti. Aynı anda Ermeniler de senato binasının ön bölümünde kendileri için ayrılan bölümde tasarıyı desteklemek için gösteri yaptı. Polis, aralarında yaklaşık 200 metre mesafe olan iki grup arasında bariyer kurup güvenlik önlemi aldı.
Muhalifler itiraz edecek
FRANSIZ Senatosu Türk-Fransız Dostluk Grubu Başkan Yardımcısı Nathalie Goulet, Senato Genel Kurulu'nda kabul edilen yasanın bozulması için Anayasa Mahkemesi'ne gideceklerini söyledi. Cumhuriyetçi Merkez Birlik Grubu Senatörü Goulet, 'Ben ve grubum bu yasaya karşıyız. Tarihi konularda parlamentonun karar vermemesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu bizim işimiz değil' diye konuştu. Gerek Senato'da, gerek Meclis'te Fransız anayasasına aykırı olduğu gerekçesiyle çok sayıda milletvekili ve senatörün bu yasaya sıcak bakmadığını belirten Goulet, 'Biz tüzüğe göre en az 60 milletvekili ve senatörün imzasını toplayıp, yasanın bozulması için Anayasa Mahkemesi'ne gitmeye hazırlanıyoruz. 60 cesur Fransız siyasetçiyi bulacağımıza inanıyorum' dedi.
AP ve 19 ülkeye göre soykırım
Avrupa Parlamentosu ve 19 ülkenin parlamentosu, 1915 Ermeni tehcirinin bir soykırım olduğunu kabul ediyor. İşte o ülkeler: Uruguay (1965), Kıbrıs Rum Yönetimi (1982), Avrupa Parlamentosu (1987), Arjantin (1993), Rusya Federasyonu (1995), Kanada (1996), Yunanistan (1996), Lübnan (1997), Belçika (1998), Fransa (1998), İsveç (2000), İtalya (2000), İsviçre (2003), Slovakya (2004), Hollanda (2004),
Polonya (2005), Almanya (2005), Venezüella (2005), Litvanya (2005), Şili (2007).