Dolar
42,2366
0,05%
Euro
48,8004
-0,04%
Sterlin
55,635
0,01%
Bitcoin
4.464.558
0,99%
BİST-100
10.789,03
-1,24%
Gram Altın
5.559,776
2,37%
Gümüş
50,25
3,79%
Faiz
39,77
-0,25%

Orta Asya'dan Afrika'ya birçok ülkeden heyet, yatırımcılarla görüşmek üzere soluğu Türkiye'de alıyor

Türkiye son haftalarda Afrika’dan Orta Asya’ya uzanan geniş bir coğrafyadan gelen resmi heyetlerin buluşma noktası haline geldi. Özbekistan ve birçok Afrika ülkesinin üst düzey temsilcilerini ağırlayan Türkiye, son olarak Mısır'dan gelen heyeti misafir etti. Türkiye'nin en fazla ihracat ve ithalat gerçekleştirdiği ülkeler listesinde yer alan Mısırlı heyet, Türk yatırımcılarla enerji, sanayi ve turizm alanlarında yeni iş birliklerini görüşmek üzere temaslarda bulundu.

10.11.2025 16:21Güncelleme: 10.11.2025 16:23
Orta Asya'dan Afrika'ya birçok ülkeden heyet, yatırımcılarla görüşmek üzere soluğu Türkiye'de alıyor
16px
32px

Mısır, Türk tekstil ve hazır giyim firmalarının son dönemde gözdesi haline geldi. Aynı zamanda Türk otomotiv, gıda güvenliği şirketleri ve müteahhitlerinin de ortaklık peşinde olduğu Mısır ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi, Ocak 2025'te açıklanan verilere göre 8,6 milyar doları aştı.

15 MİLYAR DOLAR HEDEFİ

2022'de 7 milyar 108 milyon dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacmi 2023'te 7 milyar dolara geriledi. Bu tutar ziyaretlerin yoğun olarak gerçekleştiği 2024'te 8 milyar 608 milyon dolara çıktı. Erdoğan ile es-Sisi'nin 2024'teki karşılıklı ziyaretlerinin ardından bu tutarın 15 milyar dolara çıkarılması hedefinin altı çizildi.

MISIR YATIRIM BAKANI, TİCARET BAKANI BOLAT'LA BİR ARAYA GELDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve es-Sisi'nin ortaya koyduğu 15 milyar dolarlık hedef doğrultusunda iki ülkenin karşılıklı temasları sürüyor. 
 
Son olarak Mısır Yatırım ve Dış Ticaret Bakanı Hassan El-Khatib, 3–4 Kasım tarihlerinde İstanbul’u ziyaret ederek Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile bir araya geldi. 

Görüşmede iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin yeni bir ivme kazanması ve aralık ayında Kahire’de yapılacak Yüksek Düzeyli Ticaret İstişare Mekanizması’nın yeniden faaliyete geçmesi kararlaştırıldı. 

DEİK EV SAHİPLİĞİNDE 35'İ AŞKIN ŞİRKET TEMSİLCİSİYLE GÖRÜŞTÜLER

Mısırlı bakan El-Khatib başkanlığındaki heyet ayrıca Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğinde 35’ten fazla Türk şirketiyle bir araya geldi; tekstilden beyaz eşyaya, ilaçtan teknolojiye uzanan sektörlerde yeni yatırım fırsatlarını tanıttı.

TÜRK ŞİRKETLERİN MISIR İLGİSİ KONUŞULDU

Toplantılarda, hâlihazırda Mısır’da üretim yapan Türk markaları da dikkat çekti. BEKO, bir yıl içinde 40 ülkeye ihracat yapmaya başlamışken; Eroğlu Holding ve KCG Home Textiles gibi firmalar yeni fabrika yatırımlarını duyurdu. Türk markalarının Mısır’daki genişlemesi, bölgesel tedarik zincirlerinde Türkiye merkezli bir üretim ağının güçlendiğini gösteriyor.

TÜRKİYE-AFRİKA İŞ VE EKONOMİ FORUMU 

Türkiye ve Türk yatırımcıya Afrika kıtasından da yoğun ilgi var. 30 Ekim'de Türkiye-Afrika İş ve Ekonomi Forumu düzenlendi. 

Türkiye'nin "Afrika Ülkeleriyle Ticari ve Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Stratejisi" kapsamında, bu ülkelerle ticaret hacminin artırılması, karşılıklı yatırımların teşviki ve Türk firmalarının Afrika'da özellikle müteahhitlik, enerji, sağlık, tarım ve altyapı gibi projelerde daha etkin rol alması amaçlandı, aynı zamanda mutabakat zaptı imzalandı. 

Forum öncesi Türkiye ve Güney Afrika Cumhuriyeti arasında gerçekleştirilen İkili Ulusal Komisyon Toplantısı'nda önemli anlaşma ve mutabakat zaptlarına da imza atıldı.

Serbest bölgelerden Güney Afrika Cumhuriyeti'ne geçen yıl 23,4 milyon dolarlık ihracat yapılırken elde edilen ticaret hacmi 30,7 milyon dolar oldu. Serbest bölgelerden bu yılın ağustos ayı itibarıyla söz konusu ülkeye 13,9 milyon dolarlık ihracat yapılırken 18,9 milyon dolarlık ticaret hacmi elde edildi.

ÖZBEKİSTAN'DAN YATIRIM ZİYARETİ

Türk şirketlerinin ordak noktalarından biri de Orta Asya. Özellikle Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan gibi bölge ülkelerinde Orta Asya’nın en modern, en büyük hastanelerini kuran Türk inşaat şirketleri oldu. 

Özbekistan'ın da Türk yatırımcıya ilgisi büyük. 

İki ülke arasında 2016'dan sonra başlayan yeni dönemden sonra ikili ilişkilerde ivmelenme oldu. 2016'da 1,2 milyar dolar olan ikili ticaret hacmi, takip eden yıllarda artarak 2020'de 2,1 milyar dolara, 2023'te 3,1 milyar dolara, 2024'te ise 3,5 milyar dolara ulaştı.

Bu ilgi karşılıklı olarak artarak devam ederken ülkenin Fergana Bölgesi’nden gelen resmi heyet bu kez turizm için Türkiye'deydi. Özbek heyet, TÜRSAB Genel Merkezi’nde Türk turizm temsilcileriyle bir araya geldi. 

Görüşmede turizm eğitimi, destinasyon tanıtımı ve kültürel iş birlikleri ele alındı. Fergana Bölgesi’nin doğal ve kültürel zenginlikleri Türk seyahat acentalarına tanıtılacak; yakın zamanda bölgeye bir tanıtım gezisi düzenlenmesi planlanıyor.

patronlardunyasi.com 

editörün seçtikleri
Roket gibi fırlayan hisseler ve düzenleyici kurumların radarına giren fonlar
Roket gibi fırlayan hisseler ve düzenleyici kurumların radarına giren fonlar#BORSA