Önce Türkiye diyen BYD, Macaristan’a üretim bandı gönderdi
Türkiye’de fabrika vaadiyle gündeme gelen BYD, Manisa’da somut adım atmazken Macaristan’daki Segedin tesisine ilk üretim ekipmanlarını gönderdi. Oysa BYD yetkilileri Temmuz 2025'te Reuters'a yaptıkları açıklamada önceliklerinin Türkiye'deki tesis olduğunu belirterek, Manisa fabrikasını bitirebilmek için Macaristan projesini ertelediklerini söylemişlerdi.

Türkiye’de fabrika kuracağı vaadiyle gümrük vergisiz araç satışı yapan Çinli otomobil devi BYD’nin, yatırımını hayata geçirmediği gerekçesiyle araçlarının gümrükte bekletildiği iddia edilirken, şirketten dikkat çekici bir adım geldi. BYD, Türkiye’ye komşu Macaristan’ın Segedin kentinde inşa ettiği fabrikaya ilk üretim ekipmanlarını göndermeye başladı.
2026'DA ÜRETİME BAŞLAYACAKLAR
Macaristan’daki tesiste 2026 yılının bahar aylarında seri üretime geçilmesi planlanıyor. Bu gelişme, BYD’nin Türkiye yatırımına ilişkin soru işaretlerini daha da artırdı.
MANİSA'YA KURULACAĞI VAAT EDİLEN FABRİKANIN AKIBETİ MERAK EDİLİYOR
Şirketin Türkiye’de duyurduğu fabrikanın akıbeti ve yatırım gerçekleşmezse Ankara’nın BYD’ye yönelik mevcut uygulamaları sürdürüp sürdürmeyeceği merak konusu.
BYD TARAFINDA SESSİZLİK HAKİM
BYD’nin Avrupa’daki ilk üretim üssü olacak Macaristan fabrikası için tablo oldukça net. Daha önce Business Insider’ın uydu görüntülerine dayandırdığı analizlerde, Szeged kentinin dışındaki yaklaşık 300 hektarlık alanda kurulan 4,5 milyar dolarlık tesisin hızla yükseldiği ortaya konmuştu.
Bu yatırım, BYD’nin Avrupa Birliği’nin Çin menşeli elektrikli araçlara uyguladığı yüzde 17’lik ek gümrük vergisini aşma stratejisinin de merkezinde yer alıyor. Şirket, kıta içinde üretim yaparak hem maliyet avantajı elde etmeyi hem de Tesla başta olmak üzere Avrupalı rakipleriyle daha güçlü rekabet etmeyi hedefliyor.
BİR YILDA BİR İLERLEME YOK
Türkiye cephesinde ise tablo bunun tam tersi. BYD, Temmuz 2024’te Manisa’da yıllık 150 bin araç kapasiteli elektrikli ve hibrit otomobil fabrikası kuracağını açıklamıştı. Ancak aradan geçen yaklaşık bir yıla rağmen sahada somut bir ilerleme kaydedilmedi.
Sahadan gelen bilgiler, şantiye alanında ağır iş makinelerinin çalışmadığını, faaliyetlerin haziran ayında durduğunu ve üç aydır yeniden başlamadığını gösteriyor. Devasa alanda yalnızca iki elektrik trafosunun bulunduğu, başka bir hareketlilik olmadığı ifade ediliyor.
"ÖNCELİĞİMİZ TÜRKİYE" DEMİŞLERDİ
Temmuz 2025'te Reuters'a konuşan BYD yetkililer, önceliği Türkiye'deki projeye vermek için Macaristan'daki tesisin inşaatını ertelediklerini söylemişti.
BYD’nin Macaristan’a üretim bantlarını göndermesi, şirketin önceliğini fiilen ortaya koyduğu şeklinde yorumlanıyor. Türkiye’de yatırımın hayata geçip geçmeyeceği, gerçekleşmezse BYD’nin gümrük vergisi avantajları ve satış koşullarıyla ilgili nasıl bir yol izleneceği önümüzdeki dönemde netleşecek. Şimdilik görünen tablo, “önce Türkiye” denilerek verilen sözlerin, Macaristan’daki somut adımların gölgesinde kaldığı yönünde.
patronlardunyasi.com















