Dolar
38,2379
0,28%
Euro
43,2424
-0,43%
Sterlin
50,6842
0,00%
Bitcoin
3.226.614
0,00%
BİST-100
9.317,24
-0,84%
Gram Altın
4.084,302
-0,12%
Gümüş
32,6
-0,60%
Faiz
48,35
0,00%

'Neden, Yasak hemşerim'

ETHEM SANCAK: DAMIZLIK İTHALATININ ÖNÜNÜ AÇIN 5 YILDA 10 MİLYAR DOLAR GELSİN.

15.07.2006 00:00
Haberi paylaşın
'Neden, Yasak hemşerim'
16px
32px

Koç-Ata Çiftliği’nde ortaklıktan ayrıldıktan sonra Avrupa’nın en büyük çiftliğini kurmaya hazırlanan Ethem Sancak, "Hollanda, Fransa, İsveç gibi ülkelerden yatırım konusunda teklifler alıyoruz. Özellikle Avrupa’dan damızlık hayvan ithalat yasağı önümüzü tıkıyor. Yasak kalksın, bu sektöre 5 yılda 10 milyar dolar yatırım gelir" dedi.

URFA’daki Koç-Ata Çiftliği’ndeki ortaklıktan ayrıldıktan sonra 70 milyon YTL’lik yatırımla Avrupa’nın en büyük çiftliğini kurmaya hazırlanan Hedef Alliance’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve SETBİR ((Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği) Yönetim Kurulu Üyesi Ethem Sancak, "Deli dana hastalığı yüzünden 12 yıl önce damızlık hayvan ithalatının yasaklandığı Türkiye’de büyük baş hayvan varlığı yüzde 30 düştü. Hollanda, Fransa, İsveç gibi ülkelerden Türkiye’ye yatırım için çok sayıda teklif alıyoruz. Özellikle Avrupa ülkelerinden damızlık hayvan ithalatına getirilen yasak kalkarsa tarıma yönelik yabancı yatırımların tutarı 5 yılda 10 milyar doları bulur" dedi.

ŞİMDİLİK AVUSTRALYA:

İlaç dağıtım şirketinin yüzde 50 ’sini Londra merkezli Alliance Unichem’e sattıktan sonra elde ettiği gelirle tarıma yatırım yapan Sancak, "Şu an ithalata izin verilen Avustralya ile görüşmelerimiz sürüyor" dedi.

YASAK HEMŞERİM:

Türkiye’de deli dana hastalığı (BSE) olup olmadığı konusunda herhangi bir araştırma yapılmadan 12 yıldır ithalatın önünün ’yasak hemşerim’ mantığıyla kesildiğine dikkat çeken Ethem Sancak, "Biz Türkiye’de deli dana hastalığı olup olmadığını bilmeden, herhangi bir tarama yapmadan Avrupa ve ABD’ye yasak koymuşuz. Ancak, Tarım Bakanlığı 6-7 aydır deli dana hastalığı taramasını başlattı. Tepkiler bilimsel değil duygusal. Buna karşın 51 eyaletten oluşan Amerika’nın 30 eyaletinde BSE yok. Bu eyaletler arasında herhangi bir hayvanın nakil cezası 10 yıl hapis. Buna karşın, biz ithalatta tüm ABD’nin önünü kesmişiz" dedi.

İTHALATA SÖZ VERDİK:

Tarım Bakanlığı’nın şimdi ithalat yasağını geri çekmek için kolları sıvadığını belirten Ethem Sancak, Türkiye’nin ek gümrük protokülü kapsamında Avrupa’ya her yıl 17 bin ton et ithal etme sözü verdiğini hatırlattı. Türkiye’nin bu ithalatı gerçekleştirmeden müzakerelere bile başlayamayacığını savunan Sancak, şöyle konuştu: "Yasak nedeniyle ithal etmediğimiz et miktarı 10 yılda 170 bin tona ulaştı. Tarım Bakanlığı şimdi Avrupa’ya söz verilen bu ithalatın damızlık ve süt ineği üzerinden yapılması konusunda planlar yapıyor. Bu da 150 bin baş hayvan ithalatı anlamına geliyor."

BİZDE VERİM ÇOK DÜŞÜK:

Türkiye’de büyük baş hayvan veriminin Avrupa ile karşılaştırıldığında çok düşük kaldığını belirten Sancak, "Türkiye’de saf ırk olmadığı için verim de düşüyor. Örneğin bizim Doğu Alacası diye koruduğumuz ırk 8 kilo süt veriyor. Canlı ağırlığı ise sadece 300 kilo oluyor. Buna karşın Avrupa’da normal bir ırk ineğin canlı ağırlığı 1 tona yaklaşıyor. 25 kilo sütün altına da düşmüyor. Biz ise et ineği kalmadığı için şimdi süt ineklerimizi kesmeye başladık. Bu nedenle yediğimiz etteki yağ oranı yüzde 40’a ulaşıyor" dedi.

Avustralya’da 2 bin 900 Avrupa’da 2 bin dolar

TÜRKİYE’ye şu an Avustralya’dan ithalat yolunun açık olduğunu söyleyen Ethem Sancak, "Buna karşın hem hayvan ırklarından alınan verim, hem de ulaştırma maliyetleri açısından Avrupa’dan ithalat bizim için daha kárlı. Avrupa’dan 2 bin dolara alabileceğimiz bir dam

editörün seçtikleri