Dolar
38,0433
0,02%
Euro
43,1968
1,47%
Sterlin
49,8097
1,18%
Bitcoin
3.172.923
4,61%
BİST-100
9.380,95
0,45%
Gram Altın
3.960,584
1,98%
Gümüş
32,29
3,38%
Faiz
48,7
0,00%

Ne varsa Telsim'de var

İMAR'DAN UZAN GRUBU'NA AKTARILAN PARA TRANSFERİ AKILLARA DURGUNLUK VERİYOR.

28.05.2006 00:00
Haberi paylaşın
Ne varsa Telsim'de var
16px
32px

BDDK Murakıpları'nın hazırladıkları ve Uzan'ları şok eden rapor, Telsim'in lisans bedeli için İmar Bankası kaynaklarından nasıl para transferi yapıldığını gözler önüne serdi. İsviçre Federal Savcılığı'nın Uzan Grubu ile ilgili yazılarının içeriği de murakıpların hazırladıkları raporda yer aldı.

İSVİÇRE'DEN KREDİ

Uzmanların hazırladığı rapora göre; Telsim'in lisans bedeli konusu, Uzan Grubu'nun İsviçre Bankası'ndan kredi çekmesiyle başladı. İsviçre Federal Savcılığı, İmar Bankası'na el konulduktan yaklaşık 1,5 yıl sonra Türkiye'ye yazı gönderdi. Federal Savcılığın yazısına göre, Telsim Telekomünikasyon A.Ş'nin, 24 Şubat 1998 tarihinde bir İsviçre bankasından 300 milyon dolar kredi aldığı ve kredinin teminatı olarak da 329 milyon dolar verildiği ifade edildi. İsviçre Bankası'dan alınan kredi ile ilgili olarak, 199 milyon doların Yapı ve Ticaret A.Ş, 98 milyon doların ise Rumeli Çimento Sanayi A.Ş gösterilirken, 30 milyon doların da Kemal Uzan tarafından verildiği belirtildi. İsviçre Federal Savcılığı dönemler halinde Telsim'in 300 milyon dolarlık kredisi için, 39 milyon dolar faiz ödeneceği ve bu ödemenin 35 milyon dolarının İmar Bankası'ndan geldiğini ifade etti. Federal Savcılık ödemenin kaynağına ilişkin net bir ifade yer almadığını ifade etti.

DEKONTLAR

Telsim'in İsviçre' de ki bankaya kalan 238 milyon dolar borcunu, 300 milyon gibi göstererek, İmar Off- Shore'dan kredi çekme olayı, Telsim'de çıkan dekontlarla belirlendi. Banka kayıtlarına bu durumun yansıtılmadığının belirtildiği raporda, Telsim'de ele geçirilen dekontları düzenleyenin, bankada görevli personel olduğu tespit edildi. İmar Off-Shore, kredi karşılığını, önce Telsim'in mevduat hesaplarına geçirildiği daha sonra ise bu hesaplardan çıkıldığı belirtildi.

025 havale hesabı

Banka kaynaklarından Uzan Grubu'na aktarılan para transferlerinin çeşitli şifre ve yöntemlerle yapıldığı Telsim'de de ortaya çıktı. Murakıplar, raporunda İsviçre Federal Savcılığı'nın yazısını dikkate alarak, Türkiye'de ele geçirilen belge ve evraklar neticesinde Telsim'in çektiği kredinin ödemesinde ki kaynağı ortaya çıkardı. BDDK uzmanları, Telsim'in krediyi ne şekilde ödediğini şu ifadelerle belirtti; " İncelemelerimizde Telsim'in İsviçre'deki banka United Bank of Switzerland'dan 300 milyon dolarlık kredi çekmiştir. Çekilen kredinin büyük çoğunluğunun geri ödenmesinde, İmar Bankası'nın 025 havele kodu ile İmar Off- Shore kullanılmıştır. Bu tarihte İsviçre'deki banka 238 milyon dolar borç olduğu halde İmar Off- Shore'dan 300 milyon dolar kredi çekilmiştir.Off- Shore'dan alınan kredi geri ödenmemiştir. Bu şekilde yine banka kaynaklarından Uzan Grubu'na para aktardığı belirlenmiştir."

Yöneticiler sorumlu

Telsim konusunda usulsüzlükler yapılarak, İmar Off- Shore'dan alınan kredinin geri ödenmemesi ile ilgili raporda şu ifadelere yer verildi; " Telsim'in lisans bedeli için İsviçre'den kredi alınması, bu kredi İmar Bankası kaynakları tarafından ödenmiştir. Bankadan yapılan usulsüz para transferinden o dönemde görev yapan Telsim yöneticileri sorumludur"... İşlemlerde usulsüzlük yaptığı belirtilen Telsim yöneticileri; Genel Müdür Ahmet Oğuz Özcü, Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Uzan, Vekili Murat Hakan Uzan, Yönetim Kurulu Üyeleri Cem Cengiz Uzan, Yavuz Uzan, Bahattin Uzan, Ayşegül Akay (Uzan) ile İcra Kurulu Üyeleri, Enis Zaimoğlu, Enver İbek, Yılmaz Dağdeviren olarak belirtildi.

Tolga Atar/Bugün