'Mayıs ayındaki dalgalanma bir fırsat'
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, ''Mayıs ayındaki dalgalanmanın, ekonomide yapılamayanların yapılabilmesi açısından bir fırsata dönüştürülmesi gerektiğini ifade etmiştik. Bu yönde çalışmaların yapılmadığını görüyoruz'' dedi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, 'Mayıs ayındaki dalgalanmanın, ekonomide yapılamayanların yapılabilmesi açısından bir fırsata dönüştürülmesi gerektiğini ifade etmiştik. Bu yönde çalışmaların yapılmadığını görüyoruz' dedi.
İSO'nun Ağustos ayı olağan Meclis toplantısında konuşan Küçük, bugün açıklanan İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu raporuna göre, ilk 500 ile ikinci 500 arasında büyüklükler bakımından farkların giderek açılmasının, ikinci 500'de finansal verimlilik ve karlılığın ilk 500'e göre giderek düşmesinin, KOBİ'lerin özel olarak desteklenmesi gerektiğini ortaya koyduğunu söyledi. Küçük, YTL'nin aşırı değerlenmesinin, sanayinin rekabet gücüne büyük zarar verdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
'2005 yılında YTL'deki aşırı değerlenmenin yarattığı tahribatı gidererek önlemlerin zamanında alınmaması, gereken reformların zamanında yapılmaması, sanayi kuruluşlarımızın rekabet gücüne büyük zarar vermiştir. Aynı şekilde devam edilmesi sanayimizi daha da zor duruma sokabilecektir. Türk sanayicisi üstüne düşen görevleri büyük bir özveri ile yerine getirmektedir. Siyasi otoritenin de üretim ve yatırımların önündeki engelleri kaldırmak için gerekli reformları hızla gerçekleştirmesi gerekmektedir. Bu noktada endişemiz, yeniden hız kazanan kısa vadeli sermaye hareketlerinin getirdiği rehavet ile sanayimizin beklediği yapısal reformların unutulmasıdır.' Küçük, Mayıs ayındaki dalgalanmalara değinirken de 'Mayıs ayındaki dalgalanmanın, ekonomide yapılamayanların yapılabilmesi açısından bir fırsata dönüştürülmesi gerektiğini ifade etmiştik. Bu yönde çalışmaların yapılmadığını görüyor ve bunun sürdürülebilir olmadığına dair çekincelerimizi ifade ediyoruz. Ümit ediyoruz ki İSO birinci ve ikinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmalarının ortaya koyduğu olumsuz tablo, hükümetimizi harekete geçirecek, üretim ve yatırımın önündeki engellerin kaldırılması sürecini hızlandıracaktır' diye konuştu.
'SITMA NÖBETİ...'
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu üyesi Prof. Dr. Güven Sak da Türk sanayinin dönüşüm ve rekabet gücünün artık uzun vadeli yaklaşımlara ihtiyacı bulunduğunu ifade ederek, 'Normalleşme sürecinin devam ettiğini düşünüyoruz. Arada birtakım nöbetler geçiriyoruz. sıtma nöbeti gibi... Yine de ekonomi sağlıklı bir dönüşüm süreci içinde' diye konuştu.
Cari açık ve işsizliğin yapısal bir problem olduğunu düşündüğünü dile getiren Sak, Türkiye'de sektörlerin rekabet gücünün olumlu, ancak zorlu olduğunu, şirket ölçeği büyüdükçe verimliliğin arttığını söyledi. İSO Meclis üyesi Mehmet Şuhubi ise Türk sanayinin değişim mecburiyeti içine girdiğini belirterek, 'Bunu yapmazsak yediğimiz çikolatanın sahibi kim olur bilmem' dedi. İSO'da temsil edildiği Arçelik yönetimindeki istifası nedeniyle Cengiz Solakoğlu'nun İSO Yönetim Kurulu üyeliği de düştü. Solakoğlu'nun yerine Mustafa Kemal Özşahin getirildi.