Dolar
39,7216
0,11%
Euro
45,7589
0,06%
Sterlin
53,4583
0,01%
Bitcoin
4.024.766
0,00%
BİST-100
9.203,37
1,11%
Gram Altın
4.292,841
-0,08%
Gümüş
36,01
-0,05%
Faiz
45,55
0,00%

Maliye'den 'gri bölge' tebliği

MALİYE, ALİ BABACAN'IN GELİR VERGİSİ STOPAJINA İLİŞKİN DEMECİNE AÇIKLIK GETİRDİ.

18.05.2006 13:45
Haberi paylaşın
Maliye'den 'gri bölge' tebliği
16px
32px

Maliye Bakanlığı, Devlet Bakanı Ali babacan'ın piyasalarda son haftalarda yaşanan dalgalanmaların "iç nedenlerinden biri" olarak gösterdiği faiz gelirlerinden yüzde 15 oranında gelir vergisi stopajı yapılmasına ilişkin uygulamadaki "gri bölgelere" bir tebliğle açıklık getirdi.

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Resmi Gazete'de yayımlanması beklenen Tebliğle Hazine'nin dış borçlanma amacıyla ihraç ettiği Eurobondlardan sağlanan gelirlerin vergilendirilmesine açıklık getirildi. Hazine tarafından yurt içinde ihraç edilen tahvil ve bonolardan elde edilen gelirler üzerinden yüzde 15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapıldığı vurgulanan tebliğde, ancak dış borçlanma programı çerçevesinde yurt dışında ihraç edilen menkul kıymetlerin (Eurobond) itfası ve alım-satımı sonucunda elde edilen gelirlerden tevkifat yapılmadığı belirtildi.

EUROBOND GELİRLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ

Tebliğde, gelir vergisi uylgulaması bakımından Eurobondların, Devlet tahvili ve Hazine bonosu gibi değerlendirildiği bildirildi. Bu kapsamda, Eurobondlardan elde edilen faiz gelirlerinin sıfır oranında tevkifata tabi tutulduğu ve vergi uygulamasında tevkifat oranı sıfır olarak belirlenmiş kazançların tevkifatlı kabul edildiği hatırlatıldı.
Tam mükellef gerçek kişilerin Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri kazanç ve iratların tamamı üzerinden vergilendirildiği belirtilen tebliğde, bunlar tarafından elde edilen faiz gelirinin beyan sınırını aşması halinde, tamamının yıllık beyannameyle beyan edilmesi gerektiği bildirildi.

Tam mükellef gerçek kişilerce elde edilen faiz gelirinin 1 Ocak 2006'dan sonra ihraç edilen Eurobondlara ilişkin olması halinde, bu gelirlerin beyan sınırını aşılması halinde, tamamı yıllık beyannameyle beyan edilecek. Eurobondların döviz cinsinden ihraç edilmesi nedeniyle, bunların itfası sırasında oluşan değer artışları irat sayılmayacak, elde edilen gelirlere indirim oranı uygulaması da söz konusu olmayacak.

Türkiye'de yerleşmiş olmayan gerçek kişilerin (dar mükellefler) Eurobondlardan elde ettiği faiz gelirleri, Türkiye'de tevkif yoluyla vergilendirilmiş kabul edildiği için bunlardan elde edilen faiz gelirleri tutarı ne olursa olsun beyan edilmeyecek. Diğer gelirlerin beyanı halinde de beyannameye dahil edilmeyecek.

ELDEN ÇIKARMADAN DOĞAN KAZANÇ

Tebliğde, Eurobondların elden çıkarılmasından doğan kazancın, elden çıkarma karşılığında elde edilen yabancı para tutarının YTL karşılığından, bunların alımında ödenen yabancı para tutarının YTL karşılığı ve varsa alım-satım giderlerinin düşülmesi sonucu hesaplanacağı bildirildi.
Tam mükellef gerçek kişilerin, 26 Temmuz 2001 tarihinden önce ihraç edilen Eurobondlardan değer artış kazancı elde eetmeleri halinde, buna istisna uygulanmayacak ve maliyet bedeli endekslemesi yapıldıktan sonra bulunacak kazanç, tutarı ne olursa olsun beyan edilecek. 2 Temmuz 2001-31 Aralık 2005 tarihleri arasında ihraç edilen Eurobondlardan elde edilen değer artış kazancı ise maliyet bedeli endekslemesi yapıldıktan sonra istisna tutarı düşülecek ve kalan tutar ne olursa olsun beyan edilecek. 1 Ocak 2006 tarihinden sonra ihraç edilen Eurobondlardan alım- satım kazancı elde edilmesi durumunda da istisna uygulanmayacak, maliyet bedeli endekslemesi yapıldıktan sonra bulunacak kazanç, tutarı ne olursa olsun beyan edilecek.

Tebliğde, yabancıların Türkiye'de yerleşik bir kuruluşta hesap açarak Eurobondların, Türkiye'de alım- satımını yaparak elde ettikleri deger artış artış kazançlarının Türkiye'de vergiye tabi tutulduğu hatırlatıldı. Tebliğe göre dar mükelleflerin değer artış kazancı eld