Dolar
36,6354
-0,11%
Euro
39,8678
0,20%
Sterlin
47,5231
-0,14%
Bitcoin
3.083.072
4,76%
BİST-100
10.840,59
1,05%
Gram Altın
3.517,392
-0,21%
Gümüş
33,83
-0,34%
Faiz
39,37
0,00%

İşte Türkiye'nin cazibe merkezleri

Uzun süredir çalışmaları sürdürülen "cazibe merkezleri" projesine son nokta konuldu ve proje sessiz sedasız uygulamaya sokuldu. Yapılan çalışmalar sonucunda toplam 12 ilin cazibe merkezi olmasına karar verildi.

24.07.2006 00:00Güncelleme: 27.10.2023 14:25
Haberi paylaşın
İşte Türkiye'nin cazibe merkezleri
16px
32px

Ankara İstanbul ve İzmir'in alt metropolleri olması planlanan "12 cazibe merkezi" belirlendi. Türkiye'nin yeni cazibe merkezleri "Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon ve Van" olurken; bu illere dönük yapılacak çalışmalar da netleştirildi. Buna göre, artık bu kentlerin kentsel ve çevresel altyapı projeleri öncelikli olacak, organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi siteleri kurulurken cazibe merkezlerine öncelik tanınacak; insan kaynakları ve istihdamı artıran, gelişmeye hız veren kamu yatırımlarında da bu iller dikkate alınacak.

Uzun süredir çalışmaları sürdürülen "cazibe merkezleri" projesine son nokta konuldu ve proje sessiz sedasız uygulamaya sokuldu. Yapılan çalışmalar sonucunda toplam 12 ilin cazibe merkezi olmasına karar verildi ve cazibe merkezleriyle ilgili yol haritası netleştirildi. Buna göre, artık cazibe merkezi niteliği kazanan 12 ilin birbirleriyle olan bağlantıları güçlendirilecek. Bu cazibe merkezlerinin önümüzdeki 7 yıl içinde Ankara, İstanbul ve İzmir'in alt metropolleri olması ve göçü çeken yerler olması için çalışılacak, bir anlamda bu merkezler göçü düzenleyici kent niteliğine girilecek. 

Yatırımlarda öncelikli olacaklar

Cazibe merkezlerinin gelişmesine hız kazandırıcı ekonomik ve sosyal altyapı yatırımlarıyla, insan kaynakları ve istihdam ağırlık projelere öncelik verilecek. 2007 yılı için yapılacak yatırım programında da, bu önceliklere dikkat edilmesi zorunlu olacak. Cazibe merkezleri projesi, 9'uncu Kalkınma Planı içinde de yer alıyor. Bölgesel gelişmenin anahtarlarından biri olarak "cazibe merkezlerinin" kurulacağı belirtilen plana göre; başta az gelişmiş bölgelerde olmak üzere büyüme ve çevrelerine hizmet verme potansiyeli yüksek, cazibe merkezleri belirlenecek, bu merkezlerin ulaşılabilirliği iyileştirilecek, öncelikle fiziki ve sosyal altyapısı geliştirilecek. Daha sonra da, bu merkezler bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılması ve göçün engellenmesinde kullanılacak.

Cazibe merkezi olarak kabul edilen 12 il, sanayi ve  hizmetler açısından merkez haline gelecek. Ancak  bu iller için özel bir kurumsal yapı oluşturulmayacak. Bu merkezler belediye, il özel idareleri, sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle yürüyecek. Bunun yanı ilk olarak İzmir ve Adana'da kurulan, ülke genelinde de 26 bölgede kurulması planlanan kalkınma ajansları da cazibe merkezleriyle koordineli biçimde olacak ve bu merkezleri destekleyici çalışmaları yürütecek. 

Potansiyelleri yüksek iller

Cazibe merkezi olarak benimsenen Sivas son dönemde yaptığı atılımla GSYİH'de 1 milyar doları aşarken, Elazığ mevcut su kaynaklarının yanı sıra imalat sanayiinde faaliyet gösteren 272 firmayla dikkat çekiyor. Diyarbakır Güneydoğu'nun en çok göç alan merkezi durumunda bulunurken, Trabzon'da potansiyel olmasına karşın sanayiinin gelişmemesinin en temel nedeni olarak kamu yatırımlarından yeterli payın alınmaması gösteriliyor. Van, Erzurum, Samsun, Şanlıurfa ve Van ise potansiyelleri olmasına karşın, bugüne kadar ekonomide istenilen atılımı yapamayan iller arasında görülüyor.

* Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon, Van olmak üzere 12 il cazibe merkezi olarak belirlendi ve proje uygulamaya konuldu.

* Cazibe merkezi olan iller kamunun bütün yatırımlarında öncelikli olacak.

* Cazibe merkezi illerin; Ankara, İstanbul ve İzmir'in alt metropolleri olması için projeler yürütülecek.

benzer haberler
Hitit Seramik’in konkordato süreci bir yıl uzadı, konkordatoya Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ülker Hızal Yazıcı da dahil oldu
Hitit Seramik’in konkordato süreci bir yıl uzadı, konkordatoya Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ülker Hızal Yazıcı da dahil oldu