İş Bankası'nı Vakıf seçiminin heyecanı sardı

İş Bankası'nı Vakıf seçiminin heyecanı sardı

İş Bankası Mensupları Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardım Sandığı Vakfı'nın ertelenen seçimlerine az kaldı. Türkiye'nin dört bir yanından gelen delegeler, Vakıfın 7 üyesini seçecek. Bu seçimlerden çıkacak sonuç banka yönetimini şekillendirecek

İş Bankası'nı Vakıf seçiminin heyecanı sardı
16px
24px
11.09.2005 10:00
ABONE OLgoogle

İş Bankası Mensuplan Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardım Sandığı Vakfı'nda seçimler Haziran ayında yapılacaktı. Ancak Vakıflar Genel Müdürlüğü, tam da secimler öncesi vakıfların ve sandıkların seçim sisteminde radikal değişiklikler yapınca, söz konusu seçim ertelenmek zorunda kaldı. Zira yeni yönetmelik vekalet sistemini ortadan kaldırıyordu. Oysa İş Bankası Mensuplan Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardım Sandığı Vakfı'nda her seçimde vekalet yöntemi uygulanması adeta bir gelenek olmuştu.

İşte bu değişiklikten sonra Vakıf, yeni seçim sistemine uygun bir genel kurul toplamak için 3 aylık süre istedi.

Seçimler 30 Eylül'de istanbul İş Bankası Kulesi Oditorium Salonu'nda gerçekleştirilecek.

Şimdi İş Bankalılar harıl harıl Vakıf seçimlerine gidecek delegeleri tespit etmekle meşgul. Yaklaşık 800 ayrı birim kendi delegesini seçiyor. Delege seçimlerinin 16 Eylül'e kadar tamamlanması bekleniyor.

Merak ettim. Herkes delege olabiliyor mu? Yani belli bir kıdem, belli bir unvan gerekli mi diye? Hayır. İş Bankası kadrosunda olan herkes delegelik için başvuru yapabiliyor. Örneğin îş Bankası Üsküdar Şubesi çalışanları kendi içlerinden bir delege seçiyorlar. Bu delege şubede çalışmaya 2 ay önce başlamış çok genç bir kadrolu eleman da olabilir.

İşte bu delegeler 30 Eylül'de Vakıfın 7 kişilik yönetim kurulunu belirleyecekler.

Bu seçimler neden bu kadar önemli?
Türkiye iş Bankası Mensupları Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardım Sandığı Vakfı, İş Bankası'nın yüzde 43.42 hissesine sahip. Bankanın diğer büyük ortağı yüzde 28.09'la CHE Kalan yüzde 28.49 hisse ise halka açık. Ortaklık dağılımı açıkça gösteriyor ki; Vakfı kontrol eden yönetim kurulu İş Bankası'nı da kontrol ediyor, tabii piyasa değerleri milyar dolarlarla ifade edilen Şişe Cam, Trakya Cam gibi sınai ve ticari iştirakleri de.

İş Bankası Yönetim Kurulu 11 üyeden oluşuyor. 11 üyenin 4'ü CHP tarafından belirleniyor. Genel Müdür de, Yönetim Kurulu'nun doğal üyesi. Kalan 6 üye îş Bankası genel kurulunda belirleniyor.

İş Bankası genel kurulları genellikle yüzde 75-76 çoğunlukla toplanıyor. Vakıf ve CHP'nin hisse toplamı yüzde 71.5. Yüzde 28.5'lik halka açık bölümden genellikle yüzde 4-5'lik bir katılım oluyor. Bu durumda, vakfın yüzde 43.42'lik oyu salt çoğunlukla alınan her karar için yeterli oluyor.

Böylece îş Bankası Genel Kurulu'nda Vakıf temsilcisi hangi yönetim kurulu üyesi adayına "evet" derse ancak o isim yönetim kuruluna girebiliyor.

Tiryakioğlu, Kırman ve Özince birlikteler
Vakfın yaklaşık 36 bin üyesi var. Üyeler îş Bankası'nın aktif çalışanları ve emeklilerinden oluşuyor. Vakıf üç yılda bir genel kurul yapıyor. Vakfın yönetim kurulu 7 üyeden oluşuyor. Bunların ikisini banka atiyor. Kalan 5 üye ise vakıf genel kurulunda seçiliyor.

Vakıf genel kurulu, bir siyasi partinin seçimli kurultayı gibi yapılıyor. Ancak Vakıfta uzun yıllardır vekalet sisteminin çalıştırıldığı dikkati çekiyordu.

Bir İş Bankalı seçim yöntemini ve 1984 yılından bu yana Vakıf başkanının hep aynı isim olmasının sihirli formülünü şu cümlelerle özetlemişti:

"İş Bankası'nın bölge müdürleri bizzat Vakıf tarafından yani Başkan Metin Tiryakioğlu tarafından seçilir. Bölge müdürlerinin asıl görevleri tabii ki bankacılık. Ama mesailerinin bir bölümünü Metin Tiryakioğlu için harcarlar. "Özel misyon"ları ise şudur: Vakıf

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde