İnternetin ‘ALTIN’ dönemi
E-ticaret sitelerinde satılan altına rağbet arttı. Sertifikalı altın satan, taksit imkanı sunan, piyasaya göre yüzde 2’lere varan düşük fiyat uygulayan sitelere özellikle Anadolu’dan yoğun talep var.

E-ticaret sitelerinde satılan altına rağbet arttı. Sertifikalı altın satan, taksit imkanı sunan, piyasaya göre yüzde 2’lere varan düşük fiyat uygulayan sitelere özellikle Anadolu’dan yoğun talep var. Bu sitelerden çeyrek veya külçe altının yanı sıra takı da alabiliyorsunuz...
İNTERNET kısa süre içinde hayatımızın vazgeçilmezleri arasına girdi. Sadece bilgiye ulaşmak için değil, alışverişten arkadaşlığa, yemek siparişi vermekten sanat etkinliklerine ulaşmaya kadar birçok ihtiyacımızı internet üzerinden karşılıyoruz.
Evet, internetin hayatımızı büyük ölçüde kolaylaştırdığı bir gerçek. Özellikle son dönemde gıdadan giyime, ayakkabıdan elektroniğe, oyuncaktan parfüme kadar yapılan alışverişlerde internet kullanımının giderek arttığı gözleniyor. Kısacası internette e-alışveriş siteleri sayesinde tüm ihtiyaçların tek tuşla karşılanması mümkün. Bunun rahatlığını, kolaylığını keşfedenler, internetin sağladığı bu hizmetleri giderek daha fazla kullanıyor. İnternet üzerinden yapılan alışverişin cirosu bu nedenle yıllık bazda neredeyse yüzde 50, hatta üzerinde artıyor. Goldman Sachs’ın verilerine göre, internetten alışveriş dünya çapında 680 milyar dolarlık bir hacme ulaşmış durumda.
12 MİLYAR DOLARA ULAŞTI
Türkiye’de ise 2010 yılında 10 milyar dolar seviyesinde olan e-ticaret hacmi, 2011 itibariyle 12 milyar dolara (22 milyar TL) ulaştı. 2011 yılında 750 bin kişi e- ticareti kullandı. Dünya rakamlarıyla karşılaştırıldığında internetten alışverişin Türkiye’de henüz emekleme döneminde olduğunu söylemek mümkün. Ancak uzmanlara göre, internetten alışveriş Türkiye’de çok hızlı büyüyor. Bu nedenle geleceği de çok parlak.
ANADOLU ALTIN ALIYOR
Bu pastadan pay kapmak isteyen şirketler, mağaza açmanın yanı sıra ürünlerini pazarlayabilecekleri e-alışveriş sitelerini de art arda açıyor. Öte yandan birçok markanın satışını aynı platform üzerinden yapan e-alışveriş sitelerinin sayısı da giderek artıyor.
E-alışveriş sitelerini keşfedenlerden biri de altın satıcıları... Türkiye’de elektronik ve cep telefonu satışıyla başlayan e-ticaretin son dönemdeki en gözde kalemlerden biri artık altın. Yatırım amaçlı veya takı üzerine tasarlanan altın satan sitelerde büyük montanlı işlemler olduğu görülüyor.
Hızlıal.com Genel Müdürü Gülbin Çoruh’un verdiği bilgiye göre, tek seferde 50-60 bin TL’lik altın alan müşteriler bile artık e-alışverişi tercih ediyor. Üstelik söz konusu alımlar ağırlıkla Anadolu’dan geliyor. E-alışveriş sitelerinin yöneticileri, diğer ürünlerin aksine Anadolu’nun altın alımı konusunda Marmara’yı geçtiğine dikkat çekiyor.
NEDEN İNTERNET?
Tabii bunda e-alışveriş sitelerinin sunduğu çok sayıda cazip fırsat da etkili oluyor. Altın almak isteyenler interneti, bu sitelerin taksit imkanı sağlamaları ve piyasaya göre yüzde 1-2 daha düşük fiyat sunmaları nedeniyle tercih ediyor. Fırsat sitelerinde zaman zaman altın takılarda yüzde 50’lere varan indirimler olması da alıcıları cezbeden bir başka faktör. Bunların yanı sıra internet sitelerinin sertifikalı ürün satmaları, ürünü kapıya kadar teslim etmeleri ve haftanın yedi günü 24 saat bu imkanı sağlamaları da diğer etkenler.
Söz konusu sitelerdeki altın alımları daha çok yatırım amaçlı ve evlilik, sünnet gibi özel günler için talep edilen ziynet altınına yönelik. Altın fiyatlarındaki hızlı yükseliş nedeniyle son bir yılda tüketicinin düşük ayarlı ve düşük gramajlı altın veya gümüşü tercih ettiği de bir başka gerçek. Ancak altın satan internet mağazalarının yöneticileri, bu konuda güvenliğe dikkat edilmesi gerektiği konusunda tüketicileri uyarıyor.
İşte markalı ve sertifikalı altın satan belli başlı e-ticaret siteleri ve sundukları avantajlar...
SATIŞLARIN YÜZDE 20’Sİ ALTIN
Elektronik, saat ve tekstil sektöründe faaliyet gösteren Gold Grup’un iştiraki Hizlial.com, Hepsiburda.com’dan sonra sektörün ikinci büyük e-alışveriş sitesi konumunda. Cirosunun yaklaşık yüzde 20’sini altın satışından elde eden site, altın takının yanı sıra ziynet satışı da gerçekleştiriyor.
Satışlarının önemli bölümünün ziynet altın (gram altın, külçe altın, cumhuriyet altını gibi tasarruf amaçlı ürünler) alımından sağlandığını söyleyen Hizlial.com Genel Müdürü Gülbin Çoruh, sitede sertifikalı ürün sattıklarını vurguluyor. Ziynet altının Hizlial.com’dan piyasaya göre yüzde 0.5 ile 2 arasında daha ucuza satın alınabildiğini söyleyen Çoruh, diğer avantajları da söyle sıralıyor:
“Ziynet altın dışında kalan altın takılara 6 ile 12 ay arasında taksit imkanı sunuyoruz. Kargo ücreti almıyoruz. Sipariş veren kişi, malı kargodan teslim almazsa iptal etme şansına sahip. Ürünler 24 ile 48 saat arasında ulaştırılabiliyor. Ziynette sertifikalı, takılarda ise markalı-markasız olmak üzere çok sayıda ürünümüz var.”
Son dönemde gram altına talepte ciddi artış gözlendiğini vurgulayan Gülbin Çoruh, “E-alışverişte lider şehir İstanbul. Ancak altına Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere Anadolu’dan çok daha yoğun talep geliyor” diyor.
24 SAAT ALIM İMKANI
2001 yılından bu yana faaliyet gösteren GittiGidiyor.com, bu süreçte 13 milyonun üzerinde satış işlemi gerçekleştirdi. Kurdukları “Sıfır Risk Sistemi” sayesinde internetten alışverişte güvenlik sorununu ortadan kaldırdıklarını söyleyen GittiGidiyor.com Genel Müdürü Cenk Angın, sistemin işleyişini şöyle anlatıyor:
“Bu sistemde alıcı ürünü satın aldığında, ürün bedeli GittiGidiyor havuz hesabına aktarılır. Alıcı üç gün içinde ürünü teslim aldığını onaylar ve havuz hesabındaki para satıcının hesabına aktırılır. Altın işlemleri de Sıfır Risk Sistemi sayesinde güvenle gerçekleştiriliyor.”
Söz konusu sitede ziynet ve külçe altının yanı sıra altın, gümüş her türlü takı ile değerli taşların satışı gerçekleştiriliyor. GittiGidiyor.com, direkt ürün satışı yapmıyor. Pak çok farklı satıcının ürün satışına aracılık yapıyor. Angın, “Ancak kurum olarak sertifikalı altın satanların iletişim çalışmalarını ve ürünlerini ‘Günün Fırsatı’ bölümünde ön plana çıkarıyoruz” diyor.
Cenk Angın, internetten altın alımının kuyumculara göre en büyük avantajlarının siteden yedi gün 24 saat alışveriş yapılabilmesi olduğunu vurguluyor. Angın, müşterilerin diledikleri an, diledikleri yerden sitedeki bir ürünü satın alabileceklerini hatırlatıyor.
SERTİFİKA OLMAZSA OLMAZ
1997 yılından bu yana Goldas.com sanal mağazasıyla faaliyet gösteren Goldaş, kuyum sektöründe e-ticareti başlatan ilk şirket. İnternetten alışverişte güvenliğin çok önemli olduğunu belirten Goldaş Kuyumculuk CEO’su Sedat Yalınkaya, “Bu nedenle sadece altın değil pırlanta ve diğer tüm Goldaş ürünlerine sertifika veriyoruz” diyor. 2004 yılında sektörde bir ilk olan gram altın çıkarıp ChipGold markasıyla satışa sunduklarını hatırlatan Yalınkaya, ürüleri hakkında şunları belirtiyor:
“0.5, 1, 2.5, 5, 10 ve 20 gramlık ağırlıklardaki ChipGold’ları hem Goldas.com sanal mağazamızda hem de ChipGold.com’da satışa sunuyoruz. ChipGold üzerinde altı güvenlik noktası bulunuyor ve özel paketinde satışa sunuluyor. Bu, ürünün taklit edilmesini imkansız hale getiriyor. Pırlanta konusunda da tüketicilere mutlaka sertifikalı ürün almalarını öneriyoruz.”
Goldaş, ChipGold’un yanı sıra altın, pırlanta ve gümüş takı koleksiyonları, gümüş, deri, kaşmir ve kravatlardan oluşan aksesuar koleksiyonlarını da sanal mağazası kanalıyla satıyor.
İnsanların eskiye oranla internetten çok daha fazla işlem yaptıklarını söyleyen Yalınkaya, bunun nedenlerini ürüne kolay ulaşım, cazip kampanya ve indirimler olarak sıralıyor.
ATASAY’DAN ÜCRETSİZ TAMİR
Atasay Kuyumculuk da Türkiye geneline dağılmış mağazalarının yanı sıra sanal mağazası kanalıyla da altın satıyor. Garanti belgeli ve sertifikalı ürün satan şirket, internet mağazasından ürün alanlara da ücretsiz tamir ve bakım hizmeti veriyor.
24 saat açık sanal mağazada kredi kartına 12 taksit seçeneği sunduklarını söyleyen Atasay Kuyumculuk Altın Markaları Direktörü Kamuran Öncel, müşterilerinin ağırlıklı olarak altın kolye, yüzük ya da tektaş pırlanta yüzüklere ilgi gösterdiğini belirtiyor. Şirketin sanal mağazasından yapılan alışverişlerin tutarı 300 ile 1.000 TL arasında değişiyor. Altın fiyatlarındaki yükseliş sonrasında ata, külçe gibi yatırım altınlarına ilginin artığını vurgulayan Öncel, “Bu kategoride yapılan alışverişlerse 100 ile 10 bin TL arasında değişiyor” diyor.
Siteden alışverişte dikkat edilmesi gerekenler
* https:// olmalı: İnternet siteleri üzerinden alışveriş yapmak isteyenlerin öncelikle bu sitenin adres çubuğundaki uzantının https:// ile başlamasına dikkat etmesi gerekiyor. https:// ile başlayan siteler kullanıcıların kredi kartı bilgilerini koruyor, bu sayede kart yolsuzluğunu engelliyor.
* Sertifikalı ürüne dikkat: İnternet sitesi üzerinden alınan altınların sertifikalı olmasına dikkat edin. Böylece aldığınız ürünün hem ayar hem de gramı konusunda doğru bilgiye sahip olursunuz.
* Bilinmeyen sitelerden uzak durun: Uzmanlar, adı fazla bilinmeyen sitelerden alışveriş yapılmamasını öneriyor. Özellikle ortaklık yapısı, kaç yıldır faaliyet gösterdiği ve açık adresi ile telefonunun sitede yer alması önemli. Bilmediğiniz bir firmadan alışveriş yapacaksanız, ürünü aldığınız mağazanın telefon ve adres bilgilerini not edin. Hatta alışveriş öncesi telefon ederek bilgileri teyit edin.
* CVC’nizi kimseye vermeyin: Kullanıcıların kredi kartı bilgileri çoğu zaman internet üzerinden yapılan alışverişlerde değil fiziki ortamlarda çalınıyor. Bu nedenle kredi kartınızı günlük hayatta kullanırken dikkatli olun. Kredi kartı numaranızı, son kullanma tarihini ve CVC (güvenlik numarası) rakamlarını başkalarına vermeyin. Ekstre bilgilerinizi dikkatli kontrol edin ve size bir şey ifade etmeyen alışverişler için ilgili firmalarla irtibata geçin...
Esin Çetinel/Para Dergisi