İhracatçılar 'Zeytin' için elele verdiler

İhracatçılar 'Zeytin' için elele verdiler

Zeytin ve zeytinyağı sektörünün sorunlarına çözüm bulmak için yola çıkan “Zeytindostu” Zeytin ve Zeytinyağı Derneği, üreticiler, sanayiciler ve ihracatçıları bir araya getirdi.

İhracatçılar 'Zeytin' için elele verdiler
16px
24px
14.06.2006 15:49
ABONE OLgoogle

Derneğin “Bir Numaralı” kurucu üyesi TİM Başkanı Oğuz Satıcı, “Barış, sağlık ve çözüm elimizde. Adı: Zeytin, Soyadı: Anadolu. Yani soyu Anadolu’dan geliyor. Bu gücü de kimseye kaptırmaya niyetimiz yok” dedi.

Zeytincilere verilen prim desteğinin yetersizliğinden yakınan Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Ölken ise, gerekli desteği aldığı takdirde Zeytinyağı sektörünün 5 yıl içerisinde İspanya’dan sonra Dünyanın en büyük ikinci üreticisi konumuna geleceğini söyledi

Zeytin dostları, İstanbul’da Dış Ticaret Müsteşarlığı’nda buluştu. Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, yaptığı konuşmada, “Türkiye bugün Anadolu’nun en önemli mucizelerinden biri, belki de en önemlisi için bir araya geldik. Mucizenin ismi Zeytin. Ülkemizin bir çok zenginliği gibi çoğunlukla farkında olmadan yaşadığımız, ona emek verenler haricinde sahip çıkmadığımız Zeytin. Halbuki, zeytin ve zeytinyağı sadece ekonomik hayatta değil, sosyal hayatta da bir yaşam biçimini ve bir felsefeyi barındırmaktadır. Doğadan kopmamak, doğanın mucizelerine inanmak ve gerektiğinde doğaya geri dönebilmektir” dedi.

Zeytinin sadece bir tarım ürünü olmadığını belirten Satıcı şunları söyledi: “Zeytin, zengin Anadolu’nun gücüdür, zenginliğidir, kültürüdür ve sorunların çözümüdür. Özetle, hayatın ta kendisidir. Diyoruz ki: Barış, sağlık ve çözüm elimizde. Adı Zeytin. Soyadı Anadolu. Yani soyu Anadolu’dan geliyor. Bu gücü de kimseye kaptırmaya niyetimiz yok.”

1 LİTREDEN AZ TÜKETİYORUZ

Zeydindostu Zeytin ve Zeytinyağı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Özer ise, tam bir yıl önce internette 3-5 zeytin gönüllüsünün zeytin ve zeytinyağını konuşmasıyla başlayan Zeytindostu oluşumunun bir yılda sektörün en güçlü sivil toplum hareketi haline dönüştüğünü belirterek, “Derneğimiz kuruluşunun ilk ayında üye sayısı 800’e, ikinci ay da ise 2 bine ulaştı. Bir yıl boyunca yaklaşık 3 bin kişi zeytin ve zeytinyağını konuştu” dedi.

Özer, derneğin üç hedefini ise , zeytin ağacı varlığını, iç tüketimi ve ihracatı artırmak olarak özetledi
Zafer Özer, yıllık 1 litreyi bile bulmayan tüketimin 2 litreye çıkması durumunda hem sektörün ve hem de Türk ekonomisinin uçacağını söyledi. Üretimin artırılması ana başlığı altında, öncelikle bilinçli olarak zeytin ağacı varlığımızın artmasına yönelik çalışmaları olacağını belirten Özer, “AB’ye girmeden önce en az 300 milyon ağaçlık bir varlığa sahip olmalıyız. Şu an ise en iyimser tahminle 130 milyon ağacımız var” dedi. Bir  Zeytincilik Üniversitesi kurmayı düşündüklerini kaydeden Özer, atıl durumda bekleyen Akhisar Sigara Fabrikası’na talip olduklarını söyledi.

HEDEF: DÜNYA İKİNCİLİĞİ
 Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Metin Ölken de yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi: 
-Ülkemizde 400 Binden fazla aile geçimin zeytincilikten sağlıyor.. Türkiye sofralık zeytin üretiminde dünya üreticileri arasında 2., zeytinyağı üretiminde ise 5. sıradadır. Hatta son senelerde Suriye bu yerimizi tehdit etmeye başlamıştı.
-İddia ediyoruz Türkiye 5 yıl içerisinde İspanya’nın ardından dünyanın 2. büyük üreticisi ve oyuncusu olacaktır. Hedef ve beklentimiz en az 2.2 milyar YTL lik bir ekonomik değere ulaşmak ve ortalama 300 bin ton zeytinyağı ve 450 bin ton zeytin üretmektir.

-Bu üretim rakamları ile sektörel ihracatımız kısa sürede 1 milyar dolara ulaşabilecek ve daha sonra dünya fiyatlarına bağlı olarak bu artış sürecektir. Zeytin ve Zeytinyağı sektöründe ithal girdilerin sıfır olduğu düşünülürse şu an yıllık 380 milyon dolar olan ihracatımız net döviz girdisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde