Dolar
48,283
0,06%
Euro
56,0133
-0,06%
Sterlin
65,3734
-0,12%
Bitcoin
3.758.085
-1,08%
BİST-100
14.229,01
-0,73%
Gram Altın
6.784,418
-1,71%
Gümüş
65,13
-2,12%
Faiz
39,93
0,00%

Hürmüz’de vurulan iki tankerin izinden 370 milyon dolarlık petrol ticareti ve Aponte ailesine uzanan denizcilik ağı çıktı

Uluslararası haber ajansları bugün Hürmüz Boğazı’ndan çıkan petrol yüklü iki dev tankerin saldırıya uğradığı haberini flaş olarak geçti. Patronlar Dünyası, 3 füzenin isabet ettiği tankerlerin izini sürdü. Karşımıza 4 milyon varil Suudi petrolü, bugünkü fiyatlarla yaklaşık 370 milyon dolarlık bir kargo ve dünyanın en büyük denizcilik gruplarından MSC’nin sahibi Aponte ailesine uzanan karmaşık bir tanker ağı çıktı. Ailenin Türkiye ile bağı ise çok daha eski. MSC Group Başkanı Diego Aponte, Türk denizcilik sektörünün önemli isimlerinden Ahmet Soyuer’in damadı.

01.09.2026 14:41Güncelleme: 01.09.2026 14:49
Hürmüz’de vurulan iki tankerin izinden 370 milyon dolarlık petrol ticareti ve Aponte ailesine uzanan denizcilik ağı çıktı
16px
32px

Eyüp SERBEST

Hürmüz Boğazı’nda iki süper tankerin saldırıya uğramasının ardından tankerlerin ve taşıdıkları kargonun peşine düştüm. Karşıma yaklaşık 370 milyon dolarlık devasa bir petrol ticareti ve dolaylı da olsa Türkiye’nin yakından tanıdığı Aponte ailesine uzanan bir denizcilik ağı çıktı.

ÇİN’E 4 MİLYON VARİL EK PETROL SATMIŞTI

Saudi Aramco’nun kısa süre önce Çin’e en az 4 milyon varil ilave petrol sattığı uluslararası haber ajansları tarafından duyurulmuştu. Çinli Sinopec’in yanı sıra PetroChina ve Sinochem’e yönelik Suudi petrolü satışları gündeme gelmişti.

336 METRELİK SUUDİ DEVİ

Gelelim saldırıya uğrayan gemilere. Hürmüz Boğazı’nda vurulan gemilerden ilki Sidr.

2019 yılında inşa edilen Suudi Arabistan bayraklı tanker, 336 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğinde. Geminin 300 bin 759 DWT taşıma kapasitesi bulunuyor. Yani dünyanın en büyük ham petrol taşıyıcılarının bulunduğu VLCC sınıfında.

Sidr’in kayıtlı sahibi Suudi Arabistan’ın milli deniz taşımacılığı şirketi National Shipping Company of Saudi Arabia, yani Bahri. Gemiyi Bahri Oil Transportation işletiyor.

Bahri ile Saudi Aramco arasında da doğrudan bir ilişki bulunuyor. Bahri, Saudi Aramco’nun VLCC’lerle gerçekleştirdiği CIF esaslı ham petrol satışlarının münhasır taşıyıcısı. Saudi Aramco aynı zamanda Bahri’nin yüzde 20 hissedarı.

Sidr saldırı sırasında Saudi Aramco’nun Juaymah terminalinden yüklediği yaklaşık 2 milyon varil Suudi petrolü taşıyordu.

İKİNCİ DEV 331 METRE UZUNLUĞUNDA

Üç mermiyle vurulan Senegal Prosperity de VLCC sınıfında.

2011 yılında inşa edilen Liberya bayraklı gemi 331 metre uzunluğunda ve yaklaşık 60 metre genişliğinde. Tankerin 320 bin 780 DWT taşıma kapasitesi ve 161 bin 579 groston hacmi bulunuyor.

Senegal Prosperity, Sidr’den beş metre daha kısa olmasına rağmen daha yüksek deadweight kapasitesine sahip.

Gemi de saldırı sırasında Sidr gibi Saudi Aramco’nun Juaymah terminalinden yüklediği yaklaşık 2 milyon varil Suudi ham petrolü taşıyordu.

Senegal Prosperity’nin kayıtlı sahibi Haut Brion 11 SA. Geminin işletme ve teknik yönetim zincirinde ise Güney Koreli Sinokor Maritime ile Columbia Shipmanagement bulunuyor.

Senegal Prosperity’nin işletmecisi Sinokor’un ortaklık yapısı ise tankerin izini dünyanın en büyük denizcilik gruplarından MSC’ye kadar götürüyor. MSC, Güney Koreli Sinokor’un yüzde 50 ortağı.

MSC’nin arkasında ise dünyanın en zengin denizcilik ailelerinden Aponte ailesi bulunuyor.

Senegal Prosperity’nin kayıtlı sahibi Haut Brion 11 SA olması da dikkat çekici. Uluslararası basında bu yıl yayımlanan araştırmalarda Sinokor tarafından işletilen çok sayıda tankerin Haut Brion adını taşıyan şirketler üzerine kayıtlı olduğu ve bu şirketlerin bir bölümünün yönetim kayıtlarında MSC’nin kurucusu Gianluigi Aponte’nin kuzeni Mario Aponte’nin adına rastlandığı ortaya çıkmıştı.

Ancak kamuya açık kayıtlar Senegal Prosperity’nin nihai ekonomik sahibinin doğrudan MSC veya Aponte ailesi olduğunu kesin olarak ortaya koymuyor.

APONTE AİLESİ’NDEKİ TÜRK DAMADI

Aponte ailesinin Türkiye ile bağlantısı ise dünürlük üzerinden. MSC’nin kurucusu Gianluigi Aponte’nin oğlu ve MSC Group Başkanı Diego Aponte, Türk denizcilik sektörünün önemli isimlerinden Asyaport Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Soyuer’in kızı Ela Soyuer ile evli.

Yani Diego Aponte, Ahmet Soyuer’in damadı; Gianluigi Aponte ile Ahmet Soyuer ise dünür.

Aile ilişkisinin yanında iki şirketin ortak bir Türkiye yatırımı da var. Tekirdağ’daki Asyaport, MSC’nin liman yatırım şirketi ile Soyuer ailesinin ortaklığıyla kuruldu. Asyaport’un adı da Aponte ve Soyuer ailelerinin torunu Asya’dan geliyor.

İKİ TANKERDE 4 MİLYON VARİL SUUDİ PETROLÜ VARDI

Deniz güvenliği danışmanlık şirketi Marisks’in verilerine göre Suudi Arabistan bayraklı Sidr, Umman’ın Khasab kentinin yaklaşık 16,6 deniz mili kuzeydoğusunda seyir halindeyken saat 19.52 UTC civarında vuruldu.

Dakikalar sonra aynı bölgede seyreden Liberya bayraklı Senegal Prosperity de saldırıya uğradı.

Senegal Prosperity’ye isabet eden üç mermiden biri geminin iskele tarafını, diğerleri ise makine dairesi ile balast tankını vurdu. Saldırının ardından gemiyle iletişim kesildi.
Sidr ise saldırıdan yaklaşık 40 dakika sonra hareketini durdurdu.

370 MİLYON DOLARLIK PETROL

Saldırı haberlerinin ardından Brent petrolün varil fiyatı 92 doların üzerine çıktı.

Brent’in yaklaşık 92,4 dolarlık fiyatı esas alındığında iki tankerde bulunan toplam 4 milyon varil petrolün bugünkü piyasa değeri yaklaşık 370 milyon dolar.

Bu hesapla saldırıya uğrayan tankerlerin her biri yaklaşık 185 milyon dolarlık petrol taşıyordu.

patronlardunyasi.com

editörün seçtikleri
Hull City ile Curaçao'nun ortak noktası, Corendon seçiminin sırrı
Hull City ile Curaçao'nun ortak noktası, Corendon seçiminin sırrı#Corendon
benzer haberler
Putin ile Şi Sibirya’nın Gücü 2’de yine anlaşamadı, Çin Rus gazında istediği indirimden vazgeçmedi
Putin ile Şi Sibirya’nın Gücü 2’de yine anlaşamadı, Çin Rus gazında istediği indirimden vazgeçmedi