Dolar
43,714
-0,04%
Euro
51,8978
0,14%
Sterlin
59,696
0,06%
Bitcoin
2.996.841
0,17%
BİST-100
14.357,16
1,24%
Gram Altın
7.032,123
-0,72%
Gümüş
77,03
-0,03%
Faiz
35,85
0,17%

Hindistan'daki faaliyetleri elinden alınan Çelebi, Endonezya'da iki havalimanının operasyonlarını bünyesine kattı

Hindistan’daki faaliyetlerinin sona ermesinin ardından Asya-Pasifik stratejisini yeniden şekillendiren Çelebi Havacılık, Endonezya’nın Bali ve Jakarta’daki iki büyük havalimanında yer hizmetleri operasyonlarına başlayarak bölgedeki operasyonel kapasitesini ve pazar payını genişletti.

14.01.2026 07:51Güncelleme: 14.01.2026 07:57
Hindistan'daki faaliyetleri elinden alınan Çelebi, Endonezya'da iki havalimanının operasyonlarını bünyesine kattı
16px
32px

Geçtiğimiz yıl mayıs ayında Pakistan ile Hindistan arasındaki çatışmalarda fatura Türk firmalarına kesilmişti. Türk şirketlerine ve ürünlerine karşı boykot çağrısı yapan Hindistan Yönetimi’nin hedefinde olan şirketlerden biri de havalimanlarında yer hizmetleri sunan Çelebi’ye çevrilmiş ve lisansı iptal edilmişti. Başta Yeni Delhi olmak üzere 9 farklı şehirdeki havalimanındaki faaliyetleri elinden alınan Çelebi Havacılık ise iş gücünü Asya’nın bir başka ülkesi Endonezya’ya yönlendirme kararı aldı. Asya-Pasifik’teki konumunu güçlendirmek isteyen Çelebi, ülkenin başkenti Jakarta ve turizm üssü Bali’de iki operasyonu bünyesine kattı. Yer hizmetleri alanında küresel ölçekte faaliyet gösteren Çelebi Havacılık, Endonezya’nın en yoğun iki havalimanı olan Bali I Gusti Ngurah Rai Uluslararası Havalimanı (DPS) ve Jakarta Soekarno-Hatta Uluslararası Havalimanı’nda (CGK) operasyonlara başladı.

TOPLAMDA 60 MİLYON YOLCU

Asya, Afrika ve Avrupa’da 400’ün üzerinde havayolu müşterisine hizmet sunan Çelebi Havacılık, yeni yıl ile birlikte Bali ve Jakarta operasyonlarını devreye alarak bölgenin en yüksek yolcu ve uçuş trafiğine sahip iki ana havalimanında tarifeli uçuşlara hizmet verir hale geldi. Bali’de yer alan I Gusti Ngurah Rai Uluslararası Havalimanı Ocak–Ekim 2025 döneminde iç ve dış hatlarda 20 milyonu aşkın yolcuya hizmet verirken, aynı dönemde başkentte yer alan Soekarno-Hatta Uluslararası Havalimanı’ndan geçen yolcu sayısı yaklaşık 46 milyon olarak kaydedildi.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKTE İLK OLACAK

Planlanan operasyonel kapasite doğrultusunda, Bali’de yıllık 1.800 uçuş ve 650 bin yolcu, Jakarta’da ise 4.500 uçuş ve 1.6 milyon yolcu seviyesine ulaşılması öngörülüyor. Operasyonlar kapsamında Bali’de yaklaşık 150’den fazla, Jakarta’da ise 200’den fazla Çelebi Havacılık çalışanı görev yapıyor. Endonezya’daki operasyonlar, sürdürülebilirlik alanında da bir ilke imza atmış durumda. Şirket, yer hizmetlerinde tamamen elektrikli ekipman filosu kullanan Endonezya’daki ilk yer hizmetleri şirketi (GHA) olarak, havalimanlarında karbon emisyonlarının azaltılmasına ve “yeşil havalimanı” hedeflerine somut katkı sağlamayı amaçlıyor.

Çelebi Havacılık Güneydoğu Asya Başkanı Murali Ramachandran, “Bali ve Jakarta gibi Endonezya’nın en yüksek yolcu ve uçuş hacmine sahip iki kritik merkezinde eş zamanlı olarak operasyon kurmak, güçlü bir operasyonel altyapının yanında aynı zamanda derin bir bölgesel öngörü ve kusursuz bir koordinasyon kabiliyetini de beraberinde gerektiriyor” dedi.

Çelebi Havacılık Endonezya Genel Müdürü Andy Dias ise şu ifadeleri kullandı:

“Bali ve Jakarta’da başlattığımız operasyonlar, Endonezya genelinde halihazırda hizmet verdiğimiz 25 havalimanına ek olarak, bu pazara yönelik uzun vadeli bağlılığımızın güçlü bir göstergesi."

patronlardunyasi.com