Dolar
38,007
0,07%
Euro
40,8103
-0,07%
Sterlin
48,983
-0,50%
Bitcoin
3.308.345
-0,28%
BİST-100
9.649,53
-0,68%
Gram Altın
3.689,943
0,07%
Gümüş
33,65
0,03%
Faiz
51,81
0,00%

Havada şenlik var

İstanbul semaları yarın son yılların en büyük havacılık organizasyonuyla renklenecek. Dünyada ikinci kez yapılan Red Bull Air Race serisinin beşinci ayak yarışları Haliç'ten izlenebilecek.

28.07.2006 00:00Güncelleme: 27.10.2023 14:25
Haberi paylaşın
Havada şenlik var
16px
32px

Yarın yolu Haliç kıyısına düşecekleri, renkli ve heyecanlı bir hava gösterisi bekliyor. Dünyada ikinci kez gerçekleştirilen Red Bull Air Race serisinin beşinci ayağı İstanbul'da yapılıyor.
'Air race', ünlü Macar pilot Peter Besenyei'nin fikir babası olduğu akrobatik bir hava yarışı. 'Gökyüzünün Formula 1'i' olarak nitelendirilen, uçuş yapmayı motor yarışıyla birleştiren bu bol adrenalinli hava gösterisi, 2003'ten beri Red Bull öncülüğünde dünya yarışı formatıyla düzenleniyor.

Bu sene ikincisi gerçekleştirilen yarışların her ayağı, farklı bir ülkede yapılıyor. Düzenlendiği alanlar ise ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor. Red Bull Türkiye ekibinin 2006 yarış serisi için İstanbul'u önermesi sonucu, kentte inceleme yapan uluslararası komite tercihini Haliç'ten yana kullandığı için, İstanbul yarışlarının mekânı Haliç semaları olacak.

Yarışın kuralları
'Air race' yarışları genel olarak pratik nedenlerden ötürü iniş pistlerinde düzenlense de, şehrin, suyun ve hatta doğa harikalarının üstünde de gerçekleştirilebiliyor.
Yarışa katılan pilotlar, bir slalom rotası dahilinde zamanla yarışarak şişme hava kapılarının arasından uçuyor ve akrobatik manevralar sergiliyor. Pilotlar, hava kapılarından belirtilen şekillerde geçmeyi ve manevraları doğru şekilde yapmayı hedefliyor. Tehlike arz eden bir şekilde uçuş yaptığına karar verilmesi halindeyse pilot hemen diskalifiye ediliyor.

Bu sezon Red Bull Air Race Dünya Serisi'nde yer alan 10 pilot, yarışmaya Amerika, İngiltere, Fransa, İspanya, Almanya, Macaristan ve Hollanda'dan katılıyor. Serinin galibi, yıl sonunda en fazla puanı toplayan pilot olacak.

En 'manzaralı' yerler
İstanbul ayağı için Haliç semalarında süzülecek olan akrobatik uçakları Haliç kıyısının herhangi bir noktasından ücretsiz olarak izlemek mümkün. En iyi görüş alanı, Balat sahili ile Rahmi Koç Müzesi arasındaki kıyı şeridi. Organizasyon komitesinin hedeflediği izleyici sayısı 1 milyon. Bugüne kadar ulaşılan en fazla talep gören yarışlar ise, 1 milyon 300 bin izleyici sayısı ile Barcelona ve St. Petersburg'da gerçekleştirilen yarışlar olmuş.

benzer haberler
Anadolu Grubu’nda Tuncay Özilhan haziran ayında başkanlığı bırakmaya hazırlanıyor
Anadolu Grubu’nda Tuncay Özilhan haziran ayında başkanlığı bırakmaya hazırlanıyor