Uzmanlar merdiven altı güzellik merkezleri konusunda uyardı: Şaşalı görünüşleri sizi kandırmasın, güzelleşeyim derken sağlığınızdan olmayın

Uzmanlar merdiven altı güzellik merkezleri konusunda uyardı: Şaşalı görünüşleri sizi kandırmasın, güzelleşeyim derken sağlığınızdan olmayın

Uzmanlar sadece izbe ve kuytu yerlerdeki güzellik merkezlerinin değil, şık ve şaşalı merkezlerin bile merdiven altı olduğu konusunda uyardı: Estetik uygulamalar sadece Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat almış merkezlerde yapılabilir.

Uzmanlar merdiven altı güzellik merkezleri konusunda uyardı: Şaşalı görünüşleri sizi kandırmasın, güzelleşeyim derken sağlığınızdan olmayın
16px
24px
24.11.2023 12:13
ABONE OLgoogle

 

Meltem GÜNAY  

Antalya’da düzenlenen 6. Ulusal Medikal Estetik ve Kurslar Kongresi’ne merdiven altı estetik uygulamalarının hem insan sağlığına hem de ülke ekonomisine verdiği zarar tüm yönleriyle ele alındı. 

KUYTU VE İZBE YERLERDEN ŞAŞALI MERKEZLERE

Son zamanlarda haklarında birçok soruşturma yürüten internet fenomenlerinin de el attığı şaşalı estetik merkezlerinin bile ‘merdiven altı’ olduğunu söyleyen uzmanlar, yönetmeliklere göre medikal estetik uygulamaları sadece ve sadece Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat almış merkezlerde yapılabildiğine dikkat çekti. Bu da medikal estetik uygulamaların sadece tıp merkezi, özel hastaneler, poliklinikler ya da yetkin muayenehanelerde uygulanabileceği gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi. 

Medikal Estetik Derneği (MESTDER) Başkanı ve medikal estetik uzmanı Dr. Yasemin Savaş, merdiven altının eskiden izbe ve kuytu yerler gibi algılanırken şu anda daha şaşalı, şık mekanlar ve şık merkezler şeklinde hizmet veren yerler olduğunu belirterek, “Daha önce merdiven altı denilince doktor olmayan kişilerce yapılan uygulamalar anlaşılıyordu. Ama şu anda merdiven altının farklı 3 ayağından bahsedebiliriz. Medikal estetik uygulamaları Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat almış olan sağlık kuruluşlarında yapılabilir. Yani özel hastaneler, tıp merkezleri, poliklinikler ya da yetkin muayenehanelerde uygulanabilir. Birinci ayak; uygulamanın yapıldığı yer. İkinci ayak; yapan kişi. Dolayısıyla bu kişilerin de yine Sağlık Bakanlığınca tanımlanmış hekim olması gerekir. Üçüncü ayak; kullanılan ürün, malzeme ya da cihazın kalitesidir. Bu ürünlerin de yine Sağlık Bakanlığından onaylı, ruhsatlı ürünler olması gerekir. Maalesef eğer bu üçünden herhangi biri yoksa yani bir sağlık kuruluşunda doktor tarafından sahte, kaçak ürün kullanılıyorsa bu da merdiven altı olarak tanımlanmalıdır”  diye konuştu.

GÜZELLİK SALONLARINDA BU İŞLEMLER YAPILAMAZ

Şu anda estetik merkezi, güzellik salonu, kuaför gibi birçok yerde bu medikal işlemlerin yapıldığını hatta insanların evlerinde düzenledikleri’ günlerde’ bile bu işlemleri yaptırdığını söyleyen Dr. Savaş bunun bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini ve topyekün mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

NE YAPILMASI GEREKİYOR?

Bu konuda Sağlık Bakanlığı ile birlikte çalışmalara başladıklarını söyleyen Dr. Savaş, bu uygulamaları yaptıran hastaların da mutlaka ve mutlaka hem yaptırdıkları yeri hem de kendilerine uygulanan işlemlerde kullanılan malzemeleri kontrol etmeleri gerektiğinin bir kez daha altını çizdi. Vatandaşların mutlaka ve mutlaka bu işlemleri yaptırdıkları yerlerin Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatının olup olmadığını kontrol etmesi gerektiğini söyleyen Dr. Savaş bununla ilgili açtıkları 0543 266 63 78 numaralı ihbar hattına da başvuruda bulunabileceğini söyledi.

Peki vatandaş ne yapacak sorusunun yanıtı ise, öncelikle medikal estetik işlemler için mutlaka sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekiyor. Enjeksiyon işlemlerinin hepsinin bir hekim tarafından yapılması, yapılan ürünün sistem üzerinde kayıtlı olması önemli. Vatandaş aldığı ürünün yasallığını mutlaka kontrol etmeli.

PANDEMİ KAÇAK ÜRÜNLERİ TETİKLEDİ

Merdiven altı yerlerde kullanılan ürünlere dikkat çeken Dr. Savaş, “Özellikle pandemiyle birlikte kaçak ve sahte ürün sayısı çok hızlı arttı. Ve bu çok ciddi problemleri de beraberinde getiriyor. Çığ gibi büyüyor. Bu tür müdahalelerde kullanılan sahte ürünler kalıcı hasarlara yol açabilir, hatta ölüme bile neden olabilir” uyarısında bulundu.  Kaçak ürünlerin hemen hemen her ülkeden geldiğini söyleyen Dr. Savaş, Kore ve Asya ülkelerinden gelen ürünlerin çoğunlukta olduğunu belirtiyor. Hatta bazı durumlarda kaçak gelen ürünlerin bile sahtesinin yapıldığını da belirtti.

ÖLÜME BİLE NEDEN OLABİLİR UYARISI

Medikal Estetik Hekimi Dr. Alp Mamak da özellikle medikal estetik uygulamaların güvenliği, etkinliği ve hasta memnuniyeti açısından kritik öneme sahip olduğunu vurgularken, kaçak ürünlerin birçok sağlık sorununu da beraberinde getirebileceğini belirtti. Dr. Mamak, “İllegal şartlarda getirirseniz, soğuk zincirle taşımazsanız ya da içinde ne olduğunu bilmezseniz sorunlar çıkar. Bir de bu yetkin ve doktor olmayan kişiler tarafından uygulanırsa körlük, enfeksiyon gibi geri dönüşümü olmayan hasarlara hatta ölüme bile yol açabilir” diye konuştu.

EN LÜKS SEMTLERDE BİLE MERDİVEN ALTI VAR

Dr. Bora Özcan da bu konuda herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğine dikkat çekerken vatandaşları uyardı. Dr. Özcan, İstanbul’da en lüks semtlerde bile kaçak ürünler kullanan merkezlerin olduğunu söylerken “Nişantaşı gibi yerlerde bile bunu işlemlerin yapıldığı merkezler var. Bunu meslektaşlarımız söylüyor. Yani karşımdaki binada yapılıyor ama denetimlerden de kaçabiliyorlar diye. O zaman burada bir mekanizma açığı bir eksiklik var. Herkesin başına birini dikseniz bile bir kaçak oluyor. Sağlık Bakanlığı ya da belediye buralarda işlemi yapılıp yapılmadığını görmek istiyor. Eğer ortada herhangi bir delil yoksa hasta da şikayetçi değilse bu denetimden bir sonuç çıkması da mümkün olmuyor” diye yaşananlara dikkat çekti.

ALT TARAFI İKİ İĞNE DİYE DÜŞÜNÜLÜYOR

Vatandaşların “İki tane iğne değil mi? Orada daha uyguna yaptırabilirim” diye düşündüğünü vurgulayan Dr. Özcan, “Bizim ihbar hattımıza birçok şikâyet geliyor. Üç dört kişi birleşmiş evde botoks yaptırıyor. Bunu yapanlar doktor bile olsa sağlık kuruluşu dışında herhangi bir yerde işlem yapıyorsanız enfeksiyon riskiniz var. Kullanılan ürünün ne olduğunu bilme şansınız yok. Belki siz zarar görmeyeceksiniz ama sizden sonraki hasta görecek.

Yine bir güzellik merkezinde doktor bile olsa yapılamaz. Burada doktor çalışamaz. Ama bazı yerlerde farklı ruhsatlarla güzellikle ilgili işlemler yapılıyor araya da bunlar sıkıştırılıyor. Bunu yapmaları yasal değil. Bu direkt merdiven altı işlemdir.”

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde