Güler Sabancı'nın başbakandan isteği
YASED TOPLANTISINA KATILAN PATRONLAR VE CEO'LAR NELER SÖYLEDİ?

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yüzde 5 büyümenin kendisine yetmediğini belirterek, 'Türkiye daha fazla büyümeli, yüzde 7-8 büyümeli' dedi.
Sabancı, YASED tarafından düzenlenen 'Yabancı Yatırımların Yeni Gözdesi: Fırsatlar Ülkesi Türkiye' konulu konferans kapsamında düzenlenen, 'Değişen Türkiye: Yabancı Yatırım Stratejisi ve Türkiye'nin Vizyonu' konulu yuvarlak masa toplantısında yaptığı konuşmada, yabancıların kendisine Türkiye'nin son dönemde gerçekleştirdiği ekonomik mucizesinin nasıl olduğunu sorduklarını belirterek, bunun bir mucize olmadığını, çok çalışıldığını, çok kötü günlerin görüldüğünü, ancak çok iyi günlere gidildiğini söyledi.
Ekonomik ve siyasi istikrarı devam ettirmek gerektiğini belirten Sabancı, bu istikrarın devam edeceğine inandığını söyledi.
Sabancı, daha sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a seslenerek, 'Sayın Başbakanım, yetmiyor bana yüzde 5 büyüme, Türkiye daha fazla büyümeli, yüzde 7-8 büyümeli' diye konuştu.
Türkiye'nin çok genç bir nüfusu bulunduğunu, iyi eğitildiğinde olağanüstü verim alındığını belirten Sabancı, Japonya seyahati sırasında ortaklarının en iyi işçilerinin Türkiye'de olduğunu söylediklerini aktardı.
Daha fazla büyümeye ve buna hazırlanmaya ihtiyaç bulunduğunu bildiren Sabancı, yabancı ortaklıklarına işaret ederek, onların da bu ortamda daha hızlı büyümek istediklerini aktardı.
Sabancı, dünyada büyük miktarda sermaye dolaştığına işaret ederek, bu sermayeden en büyük payı almanın Türkiye'ye yakışacağını bildirdi.
Güler Sabancı, 'Önümüzü de görüyoruz, Sabancı Holding olarak 10-20 yıllık planlar yapmaya başladık. Japon ortaklarımız, uzun vadeli planlar yaptıklarında (Türkiye'de bu olmaz) derdik' şeklinde konuştu.
Sabancı, Türkiye'nin daha fazla büyüme potansiyeli bulunduğunu, yabancıların sözlerinin kendilerine daha fazla cesaret verdiğini bildirdi.
ŞAHENK: YABANCI SERMAYE OLMASAYDI, BAŞARAMAZDIK
Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ise Türkiye'de son yıllarda kısa vadeli yatırım yapan yatırımcıların azaldığını, büyük ve kalıcı yatırım yapanların sayısının ise çoğaldığını vurgulayarak, bunun ülke açısından büyük bir aşama olduğunu söyledi.
Dünyada müthiş bir likidite bulunduğunu, büyük satın alma ve birleşmelere imza atan şirketlerin son 5-6 yılda bilançolarını çok düzelttiklerini, likit hale getirdiklerini belirten Şahenk, 'Biz dünyanın çok önemli şirketlerinden biriyle eşit haklarla, eşit oranlarla ortaklık yaptık. Türkiye eğer bu değişimi yapmasaydı, biz bunu başaramazdık' dedi.
Ferit Şahenk, yabancı yatırımcıların Türkiye'deki mantalite ve küreselleşme bakış açısının değişmesinden dolayı yerel şirketlerle ortaklık yapmak istediklerini ve ülkeye geldiklerini söyledi.
OGER TELECOM GENEL MÜDÜRÜ DOANY
Oger Telecom Genel Müdürü Paul Doany de yatırım için en önemli ölçütün ayrımcı olmayan adil yaklaşım ve şeffaflık olduğunu söyledi.
Türkiye'nin bir marka olmasının yabancı yatırımları çekeceğini ifade eden Doany, Türkiye'ye daha önce defalarca geldiğini, son üç yıldaki değişimin çok etkileyici olduğunu kaydetti.
Doany, telekom sektöründe vergilendirme oranının çok yüksek olduğunu, gelirin yüzde 50'sine kadar çıkabildiğini belirterek, vergi oranının aşağıya çekilmesinin sektörü daha çekici hale getireceğ