F1’in patronu ‘otoparkı bitirmezseniz yarış yok’ deyince çalışmalar hızlandı

F1’in patronu ‘otoparkı bitirmezseniz yarış yok’ deyince çalışmalar hızlandı

Türkiye'nin tanıtımı için 200 milyon dolarlık bir yatırımla inşa edilen Formula 1 pistinde aksilikler bitmiyor. Şimdi de Bernie'yle otopark krizi çıktı.

F1’in patronu ‘otoparkı bitirmezseniz yarış yok’ deyince çalışmalar hızlandı
16px
24px
23.07.2006 13:43
ABONE OLgoogle

Başta 30 milyon dolara mal olacağı planlanırken maliyeti 6 kat birden yükselen, para bulunamadığı için yapımı aylarca kesintiye uğrayan pistte şimdi de otopark sıkıntısı baş gösterdi. Geçen yılki yarışları takip etmek isteyenlere adeta ‘çile' çektiren trafik ve park sorununun çözümü için inşası planlanan otopark, bütün imkânlarını seferber eden Akfırat Belediyesi'nin gayretlerine rağmen bürokratik engeller yüzünden bir türlü tamamlanamadı. Normal şartlar altında 3 ayda bitecek olan otopark inşaatında, temel atılmasının üzerinden 10 aya yakın bir süre geçmesine rağmen hâlâ fazla bir ilerleme gösterilebilmiş değil. F1 yarışlarının organizasyonlarından sorumlu yönetim ise otopark sorununun çözülememesi halinde yarışların gelecek yıl İstanbul'da yapılmayacağı uyarısında bulundu. F1'den gelen ikâz üzerine Belediye Başkanı Hilmi Yıldız, kamu kurumlarının gerekli kolaylığı göstermeleri için İstanbul Valisi'nden imzalı kâğıt almak zorunda kaldı. Bir aksilik yaşanmaması halinde 15 Ağustos'a kadar otoparkın tamamlanacağını belirten Başkan Yıldız, “Kamu kuruluşlarından, Formula 1'le ilgili gerekli kolaylığı göstererek Türkiye'nin tanıtımı için gösterilen çabaya katkıda bulunmalarını istiyoruz.” dedi.

Geçen yıl ağustosta başarıyla gerçekleştirilen organizasyonu takip edenler, trafik sıkışıklığı yüzünden büyük sıkıntılar yaşamıştı. Bağlantı yollarından itibaren trafik kilitlenirken, yarışseverler tribünlere ulaşmak için yoğun çaba sarf etti, bazıları start anını kaçırdı. Sorunların yeniden yaşanmaması için tedbir almak isteyen Akfırat Belediyesi, piste 500 metre uzaklıktaki 250 dönümlük Hazine arazisinde 10 bin araçlık otopark yapımı için 2005'in son aylarında çalışmalara başladı. Ancak projenin çiziminin ardından Büyükşehir Belediyesi ve Çevre Müdürlüğü onayı gecikti. Ardından Orman Müdürlüğü, otoparkın yapılacağı bölgeye 'ormanlık alan' gerekçesiyle muhalefet gösterince çalışmalar 3 aya yakın bir süre durdu. Belediye yetkilileri, Orman Bakanlığı müsteşarını bölgeye getirerek inceleme yaptırdı ve bölgenin ormanlık alan kapsamında olmadığına karar verildi. Otopark çalışmaları sırasında ise hafriyat taşıyan belediye araçlarına jandarma tarafından fazla tonaj nedeniyle 100 bin YTL'nin üzerinde ceza kesildi. Sürekli yapılan denetimler de inşaatta gecikmeye yol açtı. Bu arada F1'in Başkanı Bernie Ecclestone'nin yardımcısı, incelemeler yapmak üzere İstanbul Park pistine geldiğinde otoparkın bitmeyeceğini görünce, Başkan Yıldız'a, “Gelecek sene yarışı unutun!” ikâzında bulundu. Yıldız ise yeni bir engelle karşılaşmamak için İstanbul Valisi Muammer Güler'den yardım istedi. Güler de gerekli kolaylığın gösterilmesini isteyen resmî bir yazıyı Başkan'a verdi. Yarışlara 1 ay kalmasına rağmen şu an otoparkın sadece üç bin araçlık bölümü asfalt seviyesine geldi. 7 bin araçlık bölümde ise stabilize çalışmaları devam ediyor. Yıldız, “Araçlarımız her gün 3,5 tona yakın mazot harcıyor. Onlarca kişi çalışıyor. Belki yarış döneminde buradan elde edilecek gelir otoparkın yapımı için harcanan miktardan çok daha düşük olacak. Ama Türkiye'nin tanıtımı için ne gerekiyorsa yaparız.” diyor. Proje tamamlandığında pist içinde 8 bin, pist dışında 7 bin olmak üzere halen 15 bin olan araç kapasitesinin 25 bine çıkarılacağını dile getiren Yıldız, “Yayalar için kaldırımlar yapıldı, yollar genişletildi. Hazırlıklar büyük ölçüde tamam.” diyerek, yarışseverleri 27 Ağustos'taki F1 heyecanına davet ediyor.

Villalar yarışseverleri bekliyor

Arsa fiyatlarının hızla yükseldiği Akfırat ve çevresinde, farklı firmalar tarafından 20'nin üzerinde sitede 2 bine yakın villa yapılıyor. Yüzde 30'u ancak tamamlanabilmiş villaların 2007 içinde teslim edilmesi planlanıyor. Yön Konut tarafından inşa edilen ve pist yolu üzerinde bulunan Tepeören Villaları'nın satış sorumlusu Ahu Minareci, villaların yüzde 70'ini sattıklarını söylüyor. Minareci, fiyatları 450

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde