Ev elektriğine zam yolda

Ev elektriğine zam yolda

Elektrik dağıtım özelleştirmeleri ile ilgili projeksiyona göre konut elektriği fiyatı, beş yıl sonra şu anki fiyatın iki katına çıkacak. Sanayi elektriği ise ucuzlayacak

Ev elektriğine zam yolda
16px
24px
12.07.2006 00:00
ABONE OLgoogle

Dağıtımın özelleşmesiyle sanayide kullanılan elektrik fiyatları düşecek, konutlara uygulanan elektrik fiyatları da 2 yıl sonra kademeli olarak artacak. Böylece elektrik tarifelerinde dünya ülkeleriyle uyum sağlanmış olacak.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) ve Enerji Bakanlığı Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 21 bölge için gerçekleştirilecek elektrik dağıtım ihaleleri için hazırlıkları hızlandırdı. İhalenin gerçekleşmesiyle sanayide kullanılan elektrik, konutlardan daha ucuz hale gelecek.

Kademeli artacak
Yapılan hesaplamalara göre, ilk 2 yıl şu anki tarife üzerinden belirlenecek fiyatlar, sonraki yıllarda kademeli olarak zamlanacak. Konutlara uygulanan elektrik tarifesi 5 yıl sonunda iki katına çıkabilecek. Aynı dönemde sanayinin kullandığı elektrik fiyatları ise düşürülecek.

Bu hesaplar diğer maliyet unsurlarının sabit kalması durumunda geçerli olacak. Yani enflasyon tahminden fazla artarsa ya da doğalgaz gibi üretim girdileri daha da yükselirse elektrik fiyatları iki katın üzerinde de zamlanabilecek.

ÖİB'nin işletme hakkı devir sözleşmeleri yaparak ilk ihale ilanlarını verebilmesi için EPDK'nın TEDAŞ tarifelerini onaylaması ve gerekli yönetmelikleri çıkarması beklenecek.

Kayıp kaçak düşecek
İlk etapta İstanbul'un iki yakası, Ankara, Konya, Trakya gibi bölgeler özelleşecek. Firmalar hizmet verirken tüketicinin mağduriyetine neden olursa ciddi para cezalarıyla karşılaşacaklar. Kayıp kaçak oranını düşüremezlerse de açığı kendileri karşılayacaklar.
EPDK, geçen hafta TEDAŞ'ın 2010'a kadar geçerli olacak elektrik tarifelerini, belirsizlikler içerdiği gerekçesiyle onaylamamıştı. ÖİB yetkilileri, TEDAŞ'ın tarifelerinin onaylanmamasının özelleştirme sürecini geciktireceğini kaydederken, EPDK Başkanı Yusuf Günay, "Belirsizliklerin kaldırılması halinde yeni tarifeyi hemen onaylayacağız. Elektrik dağıtım özelleştirmeleri daha fazla gecikmeyecek" demişti.

'Hidrojenci Hoca'dan enerji bürokratlarına ağır eleştiri var

 Türkiye, enerjide, doğalgaz ve petrol faturaları, elektrik kesintileri, santral sorunları, yargı süreçleri gibi ağır sorunlarla uğraşırken, gündemini acaba çok mu 'günlük' sorunlara kilitliyor?.. Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı, Dünya Hidrojen Enerjisi Konseyi'nin Başkanı Prof. Dr. Nejat Veziroğlu, bu görüşte. Türkiye'nin geleceğini planlamadığını belirtiyor.
Veziroğlu, hidrojen enerjisi alanında dünya çapında tanınan bir bilim adamı. 30 yıldır, her platformu fırsat bilerek petrol ve doğalgazın yerini hidrojen enerjisinin alabileceğini anlatıyor.

İnönü destekledi
Hoca'nın gündeminden Türkiye hiç düşmedi. Türkiye'nin çok zengin hidrojen kaynaklarına sahip olduğunu ve bütün enerji ihtiyacını tek kuruşluk ithalat yapmadan karşılayabileceğini savunuyor.
'Hidrojenci Hoca' olarak da bilinen Veziroğlu, hidrojen enerjisi alanındaki uluslararası etkinliğinin desteği ile sonunda, Türkiye'de uluslararası bir merkez (BM Hidrojen Enerjisi Teknoloji Merkezi/ICHET) kurmayı başardı.
Proje, DYP - SHP hükümeti döneminde gündeme gelmişti. Kendisi de bir bilim adamı olan SHP Genel Başkanı Prof. Dr. Erdal İnönü, Veziroğlu'na destek olmuş, anlaşması yapılmış (1992) merkezin kurulması için gerekli 40 milyon dolarlık kaynak taahhüt edilmişti.
Hükümetler değişti, proje yavaşladı ama Hoca, konunun peşini bırakmadı. Sonunda Enerji Bakanı Hilmi Güler, 2004'te "Gel merkezi kur" diyerek kendisini Türkiye'ye çağırdı. Hoca 2004'te merkezi kurdu. 11 ülkeden 13 proje aldı. Türkiye'de 14 proje başlattı. 16 ülkede teşkilatlandı.
Merkezin kuruluşu aşamasında Bakan Güler'in desteğini gören Veziroğ

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde