Erdoğan çimento zamlarına kızdı

Erdoğan çimento zamlarına kızdı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, son iki yılda çimentoda yüzde 100'ü aşkın bir zammın yaşandığına dikkat çekerek, "Bu pek yenilir yutulur bir şey değil" diye konuştu.

Erdoğan çimento zamlarına kızdı
16px
24px
05.04.2006 15:28
ABONE OLgoogle
İnşaat sektöründeki girdilerde yaşanan gelişmelere göre fiyatlandırma yapılmasının doğal olduğunun altını çizen Erdoğan, "Ama bunu birlikte yapalım. Nasıl olsa imkan var, bu fırsatı yakaladım, en iyi şekilde değerlendireyim dersek olmaz" dedi. Başbakan Erdoğan, "Bu fırsatı bugün değerlendirirsin, yarın bumerang gibi sana döner. O zaman da tokatı sen yersin, hiç belli olmaz" şeklinde konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Müteahhitler Birliği Genel Kurulu'na katıldı. Burada bir konuşma yapan Erdoğan, inşaat sektörünün Türkiye ve dünyada pek çok başarıya imza attığını belirterek, özellikle Körfez ülkelerinin yaptıkları ihalelerde Türkiye'yi görmek istediklerinin altını çizdi. Türkiye'deki müteahhit firmalarının girişimcilik ruhuna sahip olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Onların bu ruhu değerlendirmeleri gerekiyor. Ondan sonra takipçilik noktasında biz bu işin takipçiliğini yaparız. Kendilerini mektupla ararız, sözlü ararız, kendilerine söyleriz. Bugüne kadar bize ulaşan bir çok girişim için aradık, bir kısmından netice aldık bir kısmından alamadık. Alabildiklerimizde olacak, alamadıklarımız da olacak. Kollayacağız" şeklinde konuştu.

Özellikle son zamanlarda inşaat sektöründe bazı ilginç gelişmelerin yaşandığını kaydeden Erdoğan şöyle devam etti: "Çimentoda farklı gelişmeler var. Buna çok değişik yaklaşımlar sergilenebilir. Aynı şekilde demirde de farklı yaklaşımlar var. Ben bunu bir fırsat kollama olarak nitelendirmek istemiyorum ama bunun doğru olmadığını özellikle vurgulamak istiyorum. Yani şurada iki yıl içinde çimentoda yüzde 100'ü aşkın bir zammın olması herhalde pek yenilir yutulur bir şey değil. İnşaat demirinde bana son gelen veriler yüzde 35 gibi bir şeyi süratle bir yılda ortaya koyuyor. Bunun altından kalkılamaz. Enflasyonun nerelere düştüğü bir Türkiye'de yaşıyoruz. Biz bütün bu gayreti ortaya koyarken, diğer taraftan böyle olumsuz gelişme hakikaten gerek inşaat sektörü içindeki girişimcileri, gerek halkı, gerekse bizleri olumsuz etkilemektedir"

İnşaat sektöründeki kalemler noktasında yaşanan gelişmelere göre bir fiyatlandırma yapılmasının son derece doğal olduğunu belirten Erdoğan, "Eyvallah, biz bunun karşısında duramayız zaten" ifadesini kullandı.

İnşaat sektöründeki firmaların batmasının devlete bir şey kazandırmayacağını, söz konusu firmaların ne kadar güçlü olursa devletinde o kadar güçlü olacağının farkında olduklarını vurgulayan Erdoğan, "Biz bunun bilincindeyiz. Fakat bunu bebarer yapmamız lazım. Nasıl olsa imkan var, bu fırsatı yakaladım, bu fırsatı en iyi şekilde değerlendireceğim dersek olmaz. Bu fırsatı bugün değerlendirirsin yarın bumerang gibi sana döner. O zamanda tokatı sen yersin. Hiç belli olmaz. Burada değişik şeyler olabilir, bizde tabi tedbir almaya mecburuz" şeklinde konuştu.

Erdoğan, Türkiye Müteahhitler Birliği'nin yeni yönetimine birlikte masaya oturalım çağrısı yaptığını kaydederek, "Çünkü bu böyle yürümez. Tedbir almamız lazım." dedi.

Fakirlere ucuz konut için çalıştıklarını hatırlatan Erdoğan, "Ama haklı olarak, müteahhit firmalar burada teklif verirken, bu kadar maliyeti yüksek olan şeylerde bize düşük fiyat vermeleri de mümkün değil" ifadesini kullandı.

İhalelerin en ucuz mal verene ya da en ucuz iş verene verilir anlayışına karşı olduğunu vurgulayan Erdoğan, "En uygun olana işin verilmesi aslolan olmalıdır. Yaşadığımız felaketlerde de bunu gördük, görüyoruz" diye konuştu.

Yeni ihale kanunu üzerinde çalıştıklarını anımsatan Erdoğan, yeni kanunun bu hassasiyetler gözetilerek çıkartılması gerektiğini söyledi. Erdoğan, "Bizim bu alana güveni, kaliteyi, dayanışmayı getirmemiz lazım. İnşaat sektörü, hükümet olarak ö

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde