Dünya üstümüze yıkıldı
MB'NİN 1.75'LİK FAİZ ARTIRIMININ OLUMLU ETKİSİ KISA SÜRDÜ, DÜNYADAKİ GELİŞMELER..

Merkez Bankasının 1.75 puanlık faiz artırımı yerli-yabancı tüm aracı kurumların raporlarına olumlu yansıdı. Ancak Merkez'in karşısında bu kez dünyadaki domino etkisi vardı. ABD'de başlayan düşüş ve büyümenin yavaşlayacağı endişeleri katlanarak büyüdü. Uzakdoğu ve Avrupa borsaları libe vururken, Türkiye'de piyasalar faiz artışı öncesine döndü.
Merkez Bankası'nın yaptığı 1.75 puanlık faiz artırımı, hemen tüm aracı kurumlardan ve yatrım bankalarından "alkış" aldı. Ancak, kararın ardından dolar kotasyonlarının 1.51'lere kadar gerilemesinin getirdiği olumlu hava, yurtdışı borsalardaki olumsuz seyir ile dağıldı. Dolar tekrar 1.5650 seviyesine kadar yükseldi, günü 1.5555 seviyesinden kapattı. Güne gevşek başlayan borsa, günü 1.370 puanlık kayıpla yılın en düşük kapanış düzeyi olan 35 bin 338'e indi. Güne yüzde 17.5'lerden başlayan gösterge tahvil, yüzde 18.4'ten işlem gördükten sonra günü yüzde 18.11'den kapattı. Dün akşam faiz kararından sonra 143.6 dolar düzeyine gelen Türk eurobondları da 142.6 dolar ile eski yerine döndü.
Kartopu çığ oldu
Piyasaları eskiye döndüren neden ise bir kez daha yurtdışı piyasalardaki domino etkisiydi. ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin yaptığı "Faiz artırımları sürecek" açıklamasının yankıları tüm dünya borsalarım vurdu. ABD ekonomisinde büyümenin yavaşlayacağı endişesi, beklentilerin çok altında gelen istihdam verileriyle desteklendi. 175 bin kişi artması beklenen istihdamda artış 75 bin kişide kaldı. Wall Street'in Mart'tan bu yana ilk kez 11 bin puanın altinda kapanması, Latin Amerika borsalarım vurdu. Bu kayıplar, dün sabah da Asya borsalarının tümünün ekside açılmasına neden oldu. Japonya'da Tokyo Borsası'nın yüzde 3.07 ile Kasım ayından bu yana en hızlı düşüşünü yaşadı. Japon borsasının haftalık düşüşü yüzde 8'i buldu. Faizleri 25 baz puan artıran Güney Kore'de borsa yüzde 3.5 düşerek 7 ayın en düşük düzeyine geldi. Hong Kong Borsası yüzde 2.32, Singapur'da Straits Times yüzde 4.25 geriledi.
Avrupa da vuruldu
Ancak, kartopu Uzakdoğu'dan Avrupa borsalarına geldiğinde adeta çığa dönüştü. Büyümeye ilişkin endişeler ve ABD'nin para politikasını sıkılaştıracağı görüşleri Almanya'dan ingiltere'ye, Fransa'dan İtalya'ya kadar tüm borsalarda erime başlattı.
Bu arada, Avrupa Merkez Bankası faizleri yedi ayda üçüncü kez artırarak yüzde 2.75 seviyesine taşıdı. Bunun hisse senedi piyasaları üzerindeki etkisi de olumsuz oldu.
İngiltere Merkez Bankası ise faizi yine yüzde 4.5'te bıraktı. Irak'ta terör eylemlerinin sorumlusu olarak görülen Zerkavi'nin öldürülmesi ve ABD'nin iran'la olan sorunları diplomatik yolla çözeceği açıklamaları ile dolar dışarıda artti. Euro dolar paritesi 1.2808'den 1.2644'e indi.
Kısacası, Merkez Bankası'ran yaptığı faiz artırımı içerik ve kararlılık açısından güçlü mesajlar içermesine rağmen, dünyadaki baskıya karşı duramadı.
Kura da müdahale ederiz
Önceki akşam toplanan Para Politikası Kurulu'nun gecelik borçlanma faizini yüzde 15'e çıkarmasının ardından Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, İzmir'de piyasaların tansiyonunu düşürmeye yönelik mesajlar içeren bir açıklama yaptı.
Özellikle dövizdeki hareketliliğe yönelik açıklamaları dikkat çeken Yılmaz, yurtdışında faiz artırımları olduğu sürece Türkiye üzerindeki baskının da artacağım vurguladı. Yılmaz, "Aldığımız kararın etkisini gözleyeceğiz. (Kura müdahale söz konusu değildir) demiyoruz. Gerekirse kura müdahale de edilebilir. 60 milyar dolar rezervimiz var. Merkez Bankası, döviz piyasasındaki oluşumları gözleyecekt