Devler Telsim için yarışacak
TMSF BÜNYESİNDE OLAN TELSİM SATIŞA ÇIKIYOR. 7 DEV TELSİM İÇİN YARIŞACAK
1.5 yıldır TMSF'nin yönettiği Telsim için satış ilanına bu ay çıkılıyor. 8.3 milyon aboneli GSM şirketinin değer tespit çalışmaları tamamlanmak üzere. Telsim’e göz koyan yedi şirket arasında İngiliz Vodafone ve Alman T-Mobile öne çıkıyor.
Şirket avına çıkan zengin telekom grupları kılıçlarını Türk Telekom'dan sonra bu ay Türkiye'nin iki numaralı GSM operatörü Telsim için çekecek. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF), Telsim için bu ay içinde satış ilanına çıkması bekleniyor. Türk Telekom'un değer tespitine ilişkin danışmanlık görevi yapan Ernst & Young şirketi, Telsim için de değer tespit çalışmalarını sonuçlandırmak üzere. Şubat 2004’ten bu yana devletin yönetip denetlediği Telsim'e talip kuruluşlar arasında Türk Telekom ihalesini Oger Telecom'a kaptıran BAE’li Etisalat ve Turkcell için Çukurova ile anlaşan Rus Alfa Telecom da bulunuyor. Yerli şirket olarak ise sadece Sabancı Holding'in adı geçiyor. Telsim'le çok ciddi şekilde ilgilendiği öğrenilen yedi kuruluş şunlar: Alfa Group (Rusya), T-Mobile (Almanya), Telenor (Norveç), Hutchison Whampoa (Hong Kong), Etisalat (BAE), Sabancı Holding, Vodafone (İngiltere).
Vodafone ya da T-Mobile alabilir
Ülke ve sektör raporları yayınlayan Business Monitor International'ın (BMI), yeni Türkiye Telekomünikasyon Raporu'na göre talipler arasında İngiliz GSM devi Vodafone ve Alman T-Mobile isimleri öne çıkıyor.Telsim'in yeni sahibi şirketin GSM lisansı, ekipmanlar ve aboneleri, yani şirketin aktiflerini satın alacak. Borçlarını ise TMSF kapatacak.
14 Şubat 2004'te Uzan Ailesi'nden TMSF yönetimine geçen Telsim'in Motorola ve Nokia ile 3 milyar dolardan fazla borç geri ödeme sorunu bulunuyor. Son olarak geçen ay ABD’de bir mahkeme Motorola lehinde karar verdi. Telsim, yönetimi TMSF'ye geçtikten sonra hükümet ve kreditörlere 200 milyon dolar civarında bir ödeme yaptı. Bu ay ihaleye çıkıldıktan sonra satışın kasım ya da aralıkta sonuçlandırılması planlanıyor. Telsim'in satış süreci, 1 Temmuz'da teklif zarflarının açılmasıyla ihale süreci tamamlanan Türk Telekom ile aynı olacak. Ancak Telsim haciz yoluyla satılacağı için TMSF'nin satış ilanında muhammen bedel yer alacak. Türk Telekom ihalesinde olduğu gibi Telsim'in satışında da bir açık artırma söz konusu olacak.
GSM daha stratejik oluyor
Türk Telekom'un satılmasıyla asıl savaş sabit telefon hatlarında değil, GSM pazarında yaşanacak. Türk GSM telefonu pazarı Temmuz 2005 itibariyle 40 milyon aboneye ulaştı. Bu sonuca göre Türkiye'de her iki kişiden birinde cep telefonu var. Business Monitor International'a göre GSM abone sayısı 2008 yılında 50 milyonu aşacak. Penetrasyon ise yüzde 70'lere yaklaşacak. Aynı dönemde sabit hat abone sayısında ise sadece ufak bir kıpırdanma olacak. Türk Telekom ihalesini 6.55 milyar dolarla kazanan Oger Telecom'un Genel Müdürü Paul Doany, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada özellikle GSM tarafında bir büyüme beklediklerini açıklamıştı. Türk Telekom ihalesine katılmayan Sabancı Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da, "Tamamen stratejik sebeplerden dolayı ilgilenmekten vazgeçtik. Çünkü kendi yaptığımız stratejide sabit hatlarla ilgilenmemeye karar verdik. Ancak Telsim dosyasını tamamen kapatmayacağız, ilgileniyoruz" demişti.
Business Monitor International'ın raporunda Türkiye telekomünikasyon pazarının önemli uluslararası yatırımcılardan yoksun olmasının dezavantaj olduğu belirtildi. Raporda, "Türkiye'nin sabit hat pazarı da artık monopol olmasa bile rekabet hala yok. Bu nedenle penetrasyon yüzde 27 gibi düşük seviyede" denildi.
SK Telecom, sanal operatörlüğü bekliyor
3.2 milyar dolar servete sahip Sir Richard Branson'ın İngiltere, ABD, Avustralya ve Kanada'da sanal cep telefonu operatörü olmasını sağlayan Mobil Sanal Ağ Operatörlüğü (MVNO) Türkiye'ye gelecek. Telekomünikasyon Kurumu (TK), MVNO lisanslamasının bu yıl içinde ele alınacağını açıkladı. Büyük olasılıkla 2006 başından itibaren, şartları yerine getiren girişimciler adlarına tahsisli frekans bandı olmadan da "gölge" ya da "sanal" GSM