Çimento karteli yerliye iki katına satış yapıyor

Çimento karteli yerliye iki katına satış yapıyor

Çimento üreticileri yurt dışına 65 YTL'ye ihraç ettikleri bir ton çimentoyu iç piyasaya 140 YTL'ye sürüyorlar. İnşaat sektöründe çimentoya 1 yıllık dönem içerisinde yüzde 25-40 oranında zam yapıldı.

Çimento karteli yerliye iki katına satış yapıyor
16px
24px
06.07.2006 00:00
ABONE OLgoogle

Çimento sektöründeki fiyat artışlarının hızlı bir büyüme içinde olan inşaat sektörünü tehdit eder noktaya ulaştığı kaydedildi. İnşaat sektörünün iki ana girdisi olan demirde satışların durdurulduğu, çimentoda ise bayilere kota getirilmek suretiyle fiyatların yükseltildiği belirtildi.

Çimento üreticilerinin yurt dışına 65 YTL'ye ihraç ettikleri bir ton çimentoyu iç piyasaya 140 YTL'ye sürdükleri belirlendi. Bu tür spekülasyonlara sahne olan inşaat sektöründe çimentoya 1 yıllık dönemde yüzde 25-40 zam geldiği belirtildi. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın 'konut üretiminde atılım yapmalarının önünü kestiği' isyanına neden olan çimento sektörüyle ilgili Rekabet Kurumu'nun da soruşturma açtığı belirlendi. Hazır beton ve çimento sektörüne açılan 5 soruşturmanın tamamlandığı, 7 soruşturmanın ise sonuçlanmak üzere olduğu öğrenildi.

PAZAR PAYLAŞIMI YAPILIYOR

Rekabet Kurumu, çimento sektöründe fiyatların düşmemesi için pazar paylaşımına gidildiğini, hangi fabrikanın ne kadar satış yapacağının belirlenmesi suretiyle fiyatların yüksek tutulmasının sağlandığını belirledi. İç pazardaki fiyatların yüksek seyretmesi için ihracatta da çimento üreticilerince kartel oluşturulduğu kaydedildi. Çimentonun yurt dışına düşük fiyatla ihraç edilirken, iç piyasaya iki katı fiyatla sürüldüğü, bu durumun inşaat sektörünü tıkanma noktasına getirdiği ve birçok müteahhidin iflasla karşı karşıya olduğu belirtildi.

İthalata kapı açılmalı

Konut üreticileri ithal demirde yüzde 15 oranında Gümrük Vergisi bulunduğunu, çözüm olarak gündeme getirilen bu seçeneğin vergi yüzünden cazip olmaktan çıktığı bilgisini veriyorlar. Demir ve çimento ithalinin mevcut sıkıntıyı gidermek için çözüm olabilmesi öncelikli olarak ithal edilecek çimento ve demirden 'İthal Vergisi' kaldırılması gerektiğini ifade eden üreticiler, gümrük bekleme sürelerinin kaldırılması gerektiğine işaret ediyorlar. Konut üreticileri ve inşaatçılar konut seferberliğinin başarı ile sürdürülebilmesi ve milyonlarca insana istihdam sağlayan inşaat sektöründe yaşanan darboğazın aşılması için stopaj ve KDV tevkifat ve kesintilerinde indirim ve muafiyet yapılması gerektiğinin altını çiziyorlar.

Fırsatçı sektörü çökertti

Ankara İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Tahir Tellioğlu, çimento başta olmak üzere inşaat girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle zor günler yaşadıklarını, inşaat sektörünün durma noktasına geldiğini söyledi. Tellioğlu, çimentonun sadece konut üretimi için değil, inşaat için belirleyici "olmazsa olmaz" malzeme olduğunu ifade etti. Çimento fiyatlarındaki artışın sektörü olumsuz etkilediğinin altını çizen Tellioğlu, bazı çimento üreticilerinin bu ortamda "fırsatçılık" yaptığını söyledi. Dernek olarak sessiz bir iş bırakma eylemine doğru gittiklerini kaydeden Tellioğlu, hükümetin zaman geçirmeden çimento sektörünün temsilcileriyle biraraya gelmesini ve kesin kararlar alması gerektiğini savundu. Hükümetin, "çimento ithali" de dahil her yöntemi sektör temsilcileriyle ele alması gerektiğini ifade eden Tellioğlu, inşaat sektörünün 280 alt kalemi bulunduğunu ve çimento üreticilerinin 3-5 aylık bir zaman diliminde çok para kazanabileceklerini söyledi. Üreticilerin ülke çıkarları için uzun vadeli plan yapmaları gerektiğini vurgulayan Tellioğlu, aksi halde kaybedenin yine Türkiye olacağını sözlerine ekledi.

Yeni Şafak

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde