'Bu Türkler çok oluyor'
LE FİGARO: TÜRK İŞADAMLARI AFGANİSTAN'DAN MAGRİP'E KADAR BÖLGENİN HAKIMİ
Türk şirketlerinin İslam ülkelerindeki hamlelerine dikkat çeken Le Figaro, 'Türkiye, Afganistan’dan Magrip’e kadar hakim' diye yazdı.
Le Figaro gazetesi, Türk şirketlerinin İslam ülkelerindeki hamlelerine dikkat çekerken, "Türkiye, tüm Arap-Müslüman dünyası ve Orta Asya’da, Kafkaslar üzerinden Afganistan’dan Magrip’e kadar uzanan bir coğrafya bölgesinde hakim konumuna geliyor" diye yazdı.
Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Figaro, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ekim ayında 100’den fazla işadamı ile birlikte Cezayir’i ziyaret edeceğini belirterek "Türk şirketlerinin ihtirasına uygun etkileyici bir heyet" ifadesini kullandı.
Gazete, "Türkiye, tüm Arap-Müslüman dünyası ve Orta Asya’da, Kafkaslar üzerinden Afganistan’dan Magrip’e kadar uzanan bir coğrafi bölgesinde hakim konumuna geliyor" diye yazdı.
Türk şirketlerinin faaliyetlerine ilişkin ayrıntılı bilgi verildiği haberde Turkcell’in Azerbaycan, Gürcistan ve Moldova’da faaliyet gösterdiği, Trablus’tan Taşkent’e kadar Gama, STFA ve Alarko’nun hastaneler, yollar, saraylar ve köprüleri inşa ettikleri belirtildi.
TAV’ın başarılarına da değinilen haberde grubun geçen yılda de Vinci ve Bouygues gibi devleri geride bırakarak Kahire terminali ihalesini kazandığına dikkat çekildi.
AVRUPALILARDAN DAHA REKABETÇİ
"Türkler, mükemmel bir kalite-fiyat dengesi ile hızlı inşa ediyorlar" görüşüne yer veren gazeteye konuşan TAV Genel Müdürü Sani Şener de, "Biz, Avrupalılardan çok daha rekabetçiyiz ve daha çok risk alırız" derken Arçelik Geliştirme Direktörü Cem Akant da, "Kültürel yakınlık, dağıtıcılar ile ilişkilerde rol oynuyor" ifadesini kullandı.
Le Figaro, Ankara’nın 2000 yılında "komşu ve civarı ülkeler stratejisi"ni lanse ettiğine dikkat çekerken bu ülkelerin çoğunun Müslüman olduğunu kaydetti. AKP’nin sağlam ağlarının olduğunu belirten gazete, bu çerçevede "İslamcı patronlar" örgütü olarak nitelediği MÜSİAD’ın "kardeş" ülkeler ile ilişkileri geliştirdiğini yazdı.
IRAK’IN PASTASININ BİR PARÇASI
Türk şirketlerinin Ortadoğu’daki projelerinin toplam tutarının 2004 yılında 1.8 milyar euroyu bulduğuna dikkat çeken Le Figaro, ABD’nin müttefiki Türkiye’nin Irak’taki "pastanın bir parçası" aldığını belirterek, Türk şirketlerinin Büyükelçilik binası ihalesi için ön yeterlilik elde ettiğini, Efes Pilsen’in Irak’a bira ihraç ettiğini kaydetti.
"Yüksek riskli piyasalar Türkiye’yi korkutmaz" diyen Fransız gazeteye konuşan DEİK yetkilisi Yasemin Uluevren de, Türk şirketlerinin Afganistan’da çok aktif olduklarını belirterek, Türkiye’nin 1992 yılında Cezayir savaşının başında bu ülkede Avrupalıların yerini aldığını anımsattı.
ANKARA’NIN DAHA ÇOK İŞTAHI VAR
Türkiye ile Cezayir arasında serbest ticaret anlaşmasının öngörüldüğüne dikkat çeken gazete, Türkiye’nin Tunus ve Fas ile de bu tür anlaşmaların bulunduğunu belirtti. Gazete "Türkler, Magrip’te demiryollarından elektrik santrallere kadar know-howlarını empoze etmeyi bildi. Ancak Ankara’nın daha çok iştahı var. Kanıt olarak Tayyip Erdoğan’ın Cezayir’e götüreceği heyet" ifadesini kullandı.