Dolar
49,7895
0,06%
Euro
55,6613
0,10%
Sterlin
66,4599
-0,02%
Bitcoin
3.952.218
-0,34%
BİST-100
11.116,39
-0,32%
Gram Altın
6.410,36
-0,25%
Gümüş
52,82
-2,15%
Faiz
39,58
0,05%

Birleşik Arap Emirlikleri'nde petrol sızıntısı alarmı, lüks plajlar kapatıldı

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) kuzey kıyılarında vurulan bir tankerden denize yayılan dev petrol sızıntısı turizm sektörünü ve deniz ekosistemini alarma geçirdi. Lüks otelleri ve resortlarıyla tanınan Ras el-Hayme, Şarika ve Umm el-Kayveyn emirliklerinde çok sayıda plaj kullanıma kapatılırken, BAE turizmi dev bir çevresel tehditle karşı karşıya kaldı.

27.10.2026 06:33 • Güncelleme: 27.10.2026 06:39
Birleşik Arap Emirlikleri'nde petrol sızıntısı alarmı, lüks plajlar kapatıldı
16px
32px

Basra Körfezi'nde vurulan "Gem No. 2" adlı tankerden denize sızan tonlarca petrol, Birleşik Arap Emirlikleri’nin lüks sahillerine ulaştı.

Körfez'in kuzey kıyılarında hızla yayılan petrol tabakası nedeniyle Ras el-Hayme'deki tüm plajlar ikincil bir duyuruya kadar kapatılırken, Şarika'da El Hamriye Plajı ile Umm el-Kayveyn'deki kıyı şeritleri erişime tamamen kapatıldı.

UYDU GÖRÜNTÜLERİ TEHLİKENİN BOYUTUNU ORTAYA KOYDU

Avrupa Birliği’nin Copernicus uydu sisteminden alınan 24 Ekim tarihli görüntüler, petrol kirliliğinin kıyı hattına iyice yaklaştığını doğruladı. BBC Verify tarafından incelenen verilere göre sızıntı, 21 Ekim itibarıyla vurulan tankerin etrafından 35 kilometreden fazla bir alana yayıldı.

Sızıntının, geçtiğimiz ay kimliği belirsiz mühimmatlarla hedef alınan ve yangın çıkan "Gem No. 2" adlı tankerden kaynaklandığı belirtilirken, BAE yönetimi kıyılardaki temizlik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

DEV TURİZM YATIRIMLARI TEHLİKEDE

Kıyı kirliliği, BAE'nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Ras el-Hayme'deki yatırımlar açısından da büyük bir tehdit oluşturuyor. Bölgede önümüzdeki yıl faaliyete geçmesi planlanan milyarlarca dolarlık Wynn Al Marjan Island tatil projesi gibi dev yatırımların kıyısında yaşanan bu felaketin, bölgenin küresel turizm imajını olumsuz etkilemesinden endişe duyuluyor.

BALIKÇILARA AV YASAĞI

Basra Körfezi’nde yer alan 500’den fazla balık türünün yanı sıra yunus ve deniz kaplumbağalarının da sızıntı nedeniyle hayati tehlike altında olduğu kaydedildi. Uzmanlar, petroldeki toksik bileşiklerin deniz canlılarının üreme ve yaşam döngüsünde uzun süreli tahribat yaratacağı konusunda uyarıyor.

Yetkililer bölgedeki balıkçılardan avlanmayı tamamen durdurmalarını isterken, plajların yeniden ne zaman açılacağına ilişkin henüz net bir tarih verilmedi.

patronlardunyasi.com

editörün seçtikleri
benzer haberler
İş insanı Melissa Fletcher’in 12 yaşında mezbahada başlayan yolculuğu, milyar dolarlık imparatorluğun patronluğuna uzandı
İş insanı Melissa Fletcher’in 12 yaşında mezbahada başlayan yolculuğu, milyar dolarlık imparatorluğun patronluğuna uzandı