BDDK'yla bankacılar toplanıyor

BDDK'yla bankacılar toplanıyor

BANKALAR YENİ GELEN YÜZDE 15 VERGİ NEDENİYLE BBDDK'YLA TOPLANTI YAPACAK

BDDK'yla bankacılar toplanıyor
16px
24px
29.07.2005 00:00
ABONE OLgoogle

Aracılık maliyetlerinin düşürülmesini bekleyen ban kacılar, 2006'dan itibaren türev işlemlere yüzde 15 vergi getirilmesinin sektörü çıkmaza sokacağını söylüyor.

Gelecek yıl uygulamaya girecek olan para ve sermay e piyasalarında yapılacak işlemlerden elde edilecek kazançları yüzde 15 stopaja tabi tutan Vergi Kanunu aracı k urumlardan sonra bankaları da zora soktu. Bankacılar, aracılık maliyetlerinin düşürülmesini beklerken, dünyada u ygulaması olmayan türev ürünlerindeki işlemler için de yüzde 15 stopaj ödemekle karşı karşıyalar. "Dünyadaki sist emin dışına çıkıldığında para piyasalarında izole olmak an meselesi" diyen bankacılar, sorunu Bankacılık Düzenleme ve De netleme Kurumu'na (BDDK) anlatacak. BDDK ile Bankalar Birliği yöneticileri yarın bu konuyu görüşmek üzere biraray a gelecek. Toplantıda BDDK'nın bankacılardan sorunları dinleyeceği ve sorunun ayrıntılarıyla masaya yatırı lacağı belirtildi. Son olara önceki gün Gelir İdaresi yöneticileri ile biraraya gelen bankacılar, henüz bir gelişme sa ğlanamadığını söylediler.

Para dışarı kaçar
Bu durumu bi r felaket olarak tanımlayan büyük bir bankanın genel müdürü, "Bütün dünyada türev ürünleri kullanılır. Bankalar kendilerini koruma altına almak için forward, opsiyon, fiture denilen işlemleri yapmak durumundalar. Ancak yeni ver gi kanunuyla bütün bu işlemler için yüzde 15 stopaj vergisine tabi oluyoruz. Vadeli İşlem Borsası (VOB) kendini ik i yıl için bundan ayrı tuttu. Ancak burada işlem hacmi o kadar dar ki. Yurtdışından yapılan işlemde milyarlarca do larlık iş hacmi var. Yüzde 15 vergiyle birlikte bu piyasaların tamamından dışarı kaçış olacak. Yani dışarda binde bir vergi dahi yokken içerde yüzde 15 vergi alınırsa kimse burada işlem yapmaz" diye konuştu.
Bu yasanın uygulamaya gi rmesi durumunda bankaların kendilerini risklerden koruyamayacağını ileri süren bankacı, "Örneğin bir bank a 300 milyon dolar seküritizasyon kredisi aldı. Banka olarak dolar euro parite hareketlerinden ari olmak için en azından yarısını euroya dönmesi lazım. Bunu da swap denilen işlemle yapıyor. Bunu yaparken yüzde 15 vergi ödeyecekse bu işlem i yapmaz. Bu anlamda bizim riskimizi ortadan nasıl kaldıracağımızı biri anlatsın" dedi.

Yabancılar tetikte
Türkiye'de vergi dairesine tescil edilmiş 2 bin 500'e yakın yabancı fon sayılan yatırımcının bulunduğunu beli rten bir başka bankanın üst düzey yöneticisi, gelecek yıl uygulamaya girecek yasanın yabancıları son derece rahatsı z ettiğini söyledi. Yabancılarla yoğun işlem yaptığı bilinen bu bankanın yöneticisi, "1993 yılından bu yana sıfır veya sıfıra yakın vergi ödeyen yabancılar, bir anda fon statüsünde faaliyet gösteremeyecek ve yüzde 15 gibi bir yükle karşılaşacaklar. Yabancılar bu nedenle tetikteler" dedi. Yabancıların bu nedenle çıkabileceğini ileri süren aynı bankacı, bugüne kadar Ankara ile yapılan görüşmelerde olumlu bir sonuç alınamadığını kaydetti.

Yüke sad ece Türk bankaları katlanacak
Türk bankalarının kendisini risklerden koruyabilmek için türev işlemler yaptığını belirten başka bir bankacı ise türev işlemlerinin yüzde 95'inin Türk bankaları ile yabancılar arasın da yapıldığına dikkat çekti. Aynı bankacı, "İşlemlerin yüzde 5'i ancak Türk bankaları ile Türk şirketleri arasında yapıl ıyor. Türk bankaları kendini korumak için bunu yapıyor. 2006 yılından itibaren türev işlemlerine de yüzde 15 vergi geliyor. Bu yüke yabancı bankalar değil ama Türk bankaları katlanacak. Örneğin Mortgage sistemi birinci günden darb e yiyecek" dedi. Türev kazançlarının ticari kazanç niteliğinde olduğunu belirten bankacı, "Yabancı birinin elde etti ği ticari kazancın vergilendirilebilmesi için Türkiye'de bir işyerinin varlığı şarttır. Böyle bir şey yok ve Maliye Bakanlı ğı da bunun farkında, b

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde