Dolar
37,9937
0,05%
Euro
41,6194
-0,88%
Sterlin
48,9875
-1,57%
Bitcoin
3.181.711
1,64%
BİST-100
9.379,83
-1,10%
Gram Altın
3.709,654
-2,44%
Gümüş
29,68
-7,02%
Faiz
47,73
0,00%

Başbakan'ın ekinezya çayını yakında herkes içebilecek

Bizans ve Osmanlı döneminin sağlık merkezi Merkezefendi, Zeytinburnu Belediyesi'nin açtığı tıbbi bitkiler bahçesi ile doğal tıbbın merkezi haline geliyor. 14 dönümlük bahçede Başbakan'ın her gün içtiği ekinezyadan oğulotuna...

18.06.2006 10:43
Haberi paylaşın
Başbakan'ın ekinezya çayını yakında herkes içebilecek
16px
32px

Bizans ve Osmanlı dönemlerinde dışardan gelen misafirlerin saraya alınmadan önce, bulaşıcı hastalık taşıyıp taşımadıklarını tespit etmek amacıyla bekletildiği ve hastalığı tespit edilenlerin de iyileştirildiği sağlık merkezi olarak kullanılan Zeytinburnu, tarihsel misyonunu kazanmak için atağa kalktı. Balıklı Rum Hastanesi, Ermeni Hastanesi ve Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi gibi 500 yıllık sağlık kuruluşlarına ev sahipliği yapan Zeytinburnu’nu belediye, alternatif tıp uygulamalarının merkezi haline dönüştürüyor. Bu kapsamda mesir macununun mucidi Merkez Efendi'nin 500 yıl önce yaşadığı ve mezarının da bulunduğu ilçede 6 yıl önce "Geleneksel Tıp Festivali"ni başlatan Zeytinburnu Belediyesi, 2 yıl önce de aynı yerde Türkiye’nin ilk Tıbbi Bitkiler Bahçesi’ni oluşturdu. Toplam 14 dönümlük bahçede, bazıları daha önce Türkiye'de bulunmayan ve Başbakan Erdoğan'ın her gün içtiği ekinezyadan oğulotuna, muzdan kahveye kadar 400 farklı bitki yetiştiriliyor.

Bilim adamları araştırma yapıyor

Tıbbi ve aromalı bitkiler teknikeri Ebru Yurcu, tıbbi bitkileri üreterek kamuoyuna tanıttıklarını, bilim adamlarına araştırma imkânı sunulduğunu ve bitki çeşitliliğini koruyup geliştirdiklerini söyledi. Yurcu, "Örneğin Başbakan Erdoğan'ın her gün içtiği ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan ekinezya bitkisi, tohumu olmadığı için Türkiye'de yetiştirilmiyordu. Biz iki yıl önce tohumu getirip, iklim şartlarını test ettik. Testlere göre ekinezya İstanbul'da yetiştirilebiliyor" diyor.

Ekinezya gibi karabiber, zencefil, tarçın ve karanfil tohumları da Türkiye'ye getirildi. Bahçeden henüz satış yapılmıyor ama ileride bu bitkileri yetiştirmek isteyenler, sera ortamını sağlayabildiği takdirde buradan alıp yetiştirebilecekler. Bahçede bir sera, kurutulmuş bitki koleksiyonu, tohum bankası, bitki laboratuvarı, bitki kurutma odası ve doğal tedavi yöntemlerini araştırmak üzere Sağlık Araştırmaları Merkezi de bulunuyor.

Bitki bahçesinde on beş personel görev yapıyor. Görevliler, her gün açık olan bahçede, tüm bitkilerin başucunda Latince ve Türkçe yazılmış bilgi tabelaları bulunsa da ziyaretçilerin hangi bitkinin hangi rahatsızlığa iyi geldiğine ve nasıl kullanıldığına ilişkin sorularını yanıtlıyor. Yanlış yönlendirmemek için bilgi tabelalarına neyin ne kadar ne için kullanıldığı gibi bilgileri yazmadıklarını anlatan Yurcu, "Bunların doğru kullanımı için mutlaka uzmana danışılmalı ve dozajları iyi bilinmeli" diyor. Genelde ziyaretçilerin hafta sonları yoğun olduğunu anlatan Yurcu, etkinlik ve çalışmaları düzenli takip eden, eczacı, doktor ve aktarlar bulunduğunu söylüyor.

Bizimki sadece koruyucu hekimlik

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, tıbbi bitkiler bahçesinin kesinlikle modern tıbba alternatif olmadığını, yaptıkları işin koruyucu hekimlikten ibaret olduğunu söylüyor. Amaçlarının ilaç sektörüne balta vurmak değil, aksine yardım etmek olduğunu vurgulayan Aydın, “En çok yanlış anlaşılmaktan ve algılanmaktan korkuyoruz. Ancak şundan kesinlikle eminim ki halkımızda ciddi şekilde doğal tedaviye yöneliş var. Bu da bitki sektörünün daha da gelişeceğini gösteriyor” diyor. Belediye olarak bu merkezin çalışmalarını iyileştirmek için bu yıl 500 bin YTL kaynak ayırdıklarını söyleyen Aydın, Büyükşehir Belediyesi'nin de devam eden desteği ile yakın bir gelecekte Zeytinburnu’nu Türkiye’nin doğal tıp merkezi haline dönüştüreceklerini belirtiyor. Aydın, Merkezefendi’yi geleneksel tıp çalışmalarının merkezi haline getirmek amacıyla birçok üniversite ile işbirliğine gidildiğini söylüyor.

Önce uzmana danışın sonra rahatça kullanın

benzer haberler