Bakanlık, rüzgar enerji haritası çıkardı
Enerji Bakanı Güler, Türkiye Rüzgar Enerjisi Potansiyel Atlası'nın (REPA) tamamlandığını açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye Rüzgar Enerjisi Potansiyel Atlası'nın (REPA) tamamlandığını açıkladı. Rüzgar enerjisi konusunda yatırım yapmak isteyen vatandaşların önünü açacaklarını kaydeden Güler, "Doğalgaz ve petrol fiyatlarındaki artışı düşünürsek, bu yatırımların önemi bir kez daha ortaya çıkıyor" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, REPA'nın basına tanıtım toplantısını gerçekleştirdi. Rüzgar enerjisinin çevre dostu ve bedava olduğunu söyleyen Güler, "Maalesef Türkiye bu enerjiyi yeteri kadar kullanamamış. İthale bağımlı bir enerji yapımız var. Hala bu devam ediyor ama biz bunu azaltmaya çalışıyoruyz. Artan doğalgaz ve petrol fiyatlarını düşünücek olursak böyle bir yatırımın ne kadar önemli ve hayati olduğunu zaten takdir ediyorsunuz" şeklinde konuştu.
"Sudan, kömürden, jeotermalden sonra rüzgarda da çalışmalarımızı hızlandırıyoruz" diyen Güler, "Amacımız çevre dostu ve üstelik ucuz bir yatırımı sistemimize oturtmak, dışa bağımlılığı azaltmak" ifadesini kullandı.
Güler, konuşmasında şu istatistiki bilgileri verdi: "Geldiğimizde 20 megavat civarında bir rüzgar enerjisi vardı. Şu anda 67'ye çıktı. Bir ay içinde bu 110 megavat olacak. Müthiş bir atılım var. İnşaa halinde 400 megavat, lisans verilen 1182 megavat, lisans verilmesi uygun bulunan 108 megavat, inceleme değerlendirme aşamasında 7 bin megavat var. Bunlar müthiş rakamlar." Güler'in açıklamasının ardından, harita tepegöz aracılığı ile basına tanıtıldı.
"ELEKTRİKTE ÖZELLEŞTİRME SEÇİM SONRASINA KALDI"
Basın toplantısının ardından, Bakan Güler soruları yanıtladı. Bir gazetecinin, dün akşam Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan ile elektrikte özelleştirme konusunda bir toplantı yapıldığını hatırlatması üzerine Güler, konuya ilişkin ayrıntılı açıklamanın Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapıldığını söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, şehircilik açısından altyapıya çok önem verdiğini vurgulayan Güler, "Bu noktada da Türkiye'nin ciddi alt yapı sorunları var. Ve bu alt yapının da tarafımızdan yapılmasını arzu ediyor. Bu yatırımların yapılması şart. Buna öncelik ve önem verdikleri için böyle bir değerlendirmeyi uygun buldular. Elektrik özelleştirmesi gibi, dağıtım ihalesi gibi son derece hayati bir konunun seçim öncesinde aceleye gelmemesini orada ayrıca değerlendirdik. Dolayısı ile gerekli açıklamayı Özelleştirme İdaresi sizlere yapacak" şeklinde konuştu.
Güler, TEDAŞ'ın Özelleştirme İdaresi'nden Enerji Bakanlığı'na devredileceği yönünde çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine, "Böyle bir değerlendirme yapmadık. Ama gerekli açıklamayı bugün zannediyorum Özelleştirme İdaresi yapacak" dedi.
Yöneltilen başka bir soruya karşılık Güler, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında daha çok kabloların yer altına indirilmesi, elektrikte altyapının güçlendirilmesi ve köylerin sorunları konularının ele alındığını söyledi.
"Perşembe günü nükleer enerji yapımı konusunda firmalarla biraraya geleceksiniz. Konuyla ilgili değerlendirmeniz nedir?" şeklindeki soru üzerine Güler, "Perşembe günü bir toplantı yapacağız. İlgi duyan ve daha önce görüştüğümüz firmalarla. Onlara kanun tasarısı hakkında bilgi vereceğim, gelişmeleri kendilerine ifade edeceğmi, onların yaptıkları çalışmaları değerlendireceğim. Tasarı yasalaşmadan önce tekrar onların görüşlerini alarak karşılıklı son bir ayarlama yapacağız. Amacımız yatırımın onlara yaptırılmasıdır. Bu noktada bakanlık olarak çalışmalarımızı hazırladık, onlarda da neler olduğunu öğreneceğiz ve netice itibari ile son rütuşlar yapılmış olacak" dedi.
Güler, Amerikan ve İngiliz petrol şirketlerinin Kuzey Irak'taki petrolün yüzde 70'ini paylaştığı yönünde çıka haberlerle ilgil olarak da, konuyla ilgili görüşmeler yaptıklarını dile getirdi. Güler, "Arkadaşlarımızla değerlendirme yapıyoruz. Bu değerlendirmeler netleşince sizinle paylaşacağız" diye konuştu.
REPA İLE TÜRKİYE'DE NOKTA BAZLI RÜZGAR ENERJİSİ POTANSİYELİ ÖĞRENMEK MÜMKÜN OLACAK
REPA ile 30, 50, 70 ve 10 m yüksekliklerdeki yıllık, mevsimlik, aylık ve günlük rüzgar hız ortalamaları; 50 ve 100 m yüksekliklerdeki yıllık, mevsimlik ve aylık rüzgar güç yoğunlukları; 50 m yükseklikteki yıllık kapasite faktörü, 50 m yükseklikteki yıllık rüzgar sınıfları; 2 ve 50 m yüksekliklerdeki aylık sıcaklık değerleri; deniz seviyesinde ve 50 m yüksekliklerdeki aylık basınç değerleri öğrenilebilecek.
Atlas, rüzgar enerjisi amaçlı kullanımının yanısıra; orman yangınlarıyla mücadele, hava kirliliği konsantrasyonlarının izlenmesi, dağ ve deniz sporları, denizcilik aktiviteleri, tarımsal uygulamalar gibi bir çok sektörün gelişimine de katkıda bulunabilecek.
Ankara/Cihan