Hintli milliyetçiler bu kez de ülkede demiryolu projeleri yürüten Yüksel Proje'yi hedef aldı
Türkiye'nin Pakistan'a destek verdiği gerekçesiyle Çelebi'nin Hindistan havalimanlarındaki sözleşmelerini feshettiren Hint milliyetçilerinin yeni hedefi Yüksel Proje. Hintli milliyetçiler şimdi de, Hindistan-Çin sınırında bulunan ve ülkenin en stratejik demiryolu projelerinden biri olan Bilaspur-Manali-Leh projesini yürüten Yüksel Proje'nin sözleşmesinin feshedilmesini istiyor.

Türkiye'nin en büyük ihracatçıları arasında yer alan ve 30'un üstünde ülkede mühendislik, tasarım, müşavirlik ve kontrollük hizmeti veren Yüksel Proje, Hindistan'da da 9 proje yürütüyor. Bunlardan Bilaspur-Manali-Leh demiryolu projesi, Hint milliyetçilerinin hedefinde. Manali ve Kullu'da faaliyet gösteren otelciler ve yerel halk, Yüksel Proje'nin bölgedeki etüt çalışmalarının durdurulmasını istiyor.
BİR OTELDE TOPLANIP AÇIKLAMA YAPTILAR
Manali'deki bir otel toplanan bölge temsilcileri, Türkiye'den bir şirketin hassas sınır bölgelerinde araştırma yapmasına izin vermenin potansiyel bir güvenlik tehdidi oluşturduğunu ileri sürdü.
Manali Otelciler Birliği'nin baş danışmanı Vedram Thakur, Yüksel Proje'nin demiryolu projesine katılımına karşı kamuoyunun öfkesinin arttığını ve etüt çalışmalarına karşı çıktığını söyledi. Thakur, ulusal güvenlik gerekçesiyle Yüksel Proje'nin çalışmalarının derhal askıya alınması çağrısında bulundu. Thakur, hükümetin gecikmeden müdahale etmesini talep etti.
'HÜKÜMETİN DİKKATİNİ BU KONUYA ÇEKMEK İSTİYORUZ'
Thakur, ayrıca Yüksel Proje tarafından yürütülen araştırmanın, demir yolu rotasını manipüle etmeye çalıştığını, meyve bahçeleri ve otellerin arasından geçerek amacı ve etkileri hakkında şüpheler uyandırdığını iddia etti. Thakur, "Hükümetin dikkatini, ulusal açıdan büyük önem taşıyan bu konuya çekmek istiyoruz" dedi.
Avukat Rewat Rana, "Etüt, Pakistan ile yakın bağları ve Keşmir konusunda tekrarlanan Hindistan karşıtı açıklamalarıyla bilinen bir Türk firması olan Yüksel Proje'ye verildi. Stratejik arazi haritalamasını, düşman bir ülkeden gelen yabancı bir firmaya emanet etmek, özellikle Himachal-Ladakh gibi sınır açısından hassas bir bölgede, ulusal güvenliği zayıflatır" diye konuştu.
Yerel halk ayrıca öngörülen çevresel ve ekonomik sonuçları nedeniyle de demiryoluna karşı çıkıyor. Thakur, demiryolu projesinin Himalaya ekosistemi üzerinde ciddi ekolojik sonuçlara yol açabileceğini vurguladı. Thakur, "Tahminler, projenin biyolojik çeşitliliği bozabileceğini, su kaynaklarına kalıcı olarak zarar verebileceğini ve orman alanlarını bozabileceğini gösteriyor. Ayrıca, önerilen rota verimli topraklardan, elma bahçelerinden ve kırsal yerleşim yerlerinden geçiyor; bu bölgeler Hindistan'ın bahçe ekonomisine önemli katkı sağlıyor" dedi.
Thakur, tünel kazıları, gürültülü makine operasyonları ve artan titreşimler gibi inşaatla ilgili rahatsızlıkların da bölgenin doğal güzelliğini azaltacağını ve turizmde öne çıkan bölgede turist sayısının azalacağını savundu.
BİLASPUR-MANALİ-LEH DEMİRYOLU PROJESİ
Hindistan’ın en stratejik demiryolu projelerinden biri olan Bilaspur-Manali-Leh Demiryolu, Hindistan-Çin sınırında yer alıyor. Demiryolu güzergahı Hindistan, Jammu&Kashmir ve Himachal Pradesh eyaletlerinden geçiyor. 489 kilometre uzunluğunda olması planlanan hattın özellikle Manali-Leh kesimi, yüksek irtifa, oksijen azlığı, sert hava koşulları ve kısıtlı erişim gibi oldukça zorlu koşullara sahip.
Proje kapsamında güzergah boyunca 116 köprü ve viyadüğün yer alması planlanıyor. Projenin, yaklaşık 270 kilometre uzunluğunda 62 tünelle yüzde 55’inin tünellerden oluşacağı öngörülüyor. Proje tamamlandığında, dünyanın en yüksek demiryolu hatlarından biri olacak.
patronlardunyasi.com