Dolar
48,0815
0,09%
Euro
56,1309
0,07%
Sterlin
65,6001
-0,05%
Bitcoin
3.719.561
0,20%
BİST-100
14.553,22
0,26%
Gram Altın
7.186,669
1,07%
Gümüş
68,93
-0,10%
Faiz
40,1
-1,84%

Aziz Yıldırım'ın ilk zorlu FETÖ sınavı, Enes Kanter'di

Bir zamanlar Fenerbahçe'de oynayan genç bir basketbolcuydu; inanılmaz bir potansiyele sahip olduğu konuşuluyordu. Ancak Aziz Yıldırım, Fetullah Gülen'le bağlantısını tespit etti ve "Eğer ABD'deki o kişiyle ilişkini kesmezsen seni kovarım" dedi, dediğini de yaptı. Birkaç yıl sonra Aziz Yıldırım FETÖ'nün hedefine oturdu ve hapse atıldı, Yıldırım'ın 'ilk zorlu FETÖ sınavı' olduğunu düşündüğüm Enes Kanter olayı ve sonrasında neler yaşandı?

24.08.2026 08:23Güncelleme: 24.08.2026 08:32
Aziz Yıldırım'ın ilk zorlu FETÖ sınavı, Enes Kanter'di
16px
32px

Burak ARTUNER

FETÖ'cü Enes Kanter ABD'de yine sahneye çıktı...

Ama bu kez parkede NBA değil, kadınlar basketbolu vardı. 

Eski NBA oyuncusu Enes Kanter Freedom, Chicago Sky ile Indiana Fever arasındaki WNBA maçında Sky oyuncusu Natasha Cloud ile tartıştı. 

Üçüncü çeyrekte büyüyen sözlü gerilimin ardından güvenlik görevlileri Kanter'i salondan çıkardı. 

Kanter ise olay sonrasında sosyal medyada “kadınları savunduğu için” salondan atıldığını savundu.

Amerika'daki son Kanter vakası, aslında bize başka bir Kanter hikâyesini hatırlatıyor.

Fenerbahçe'deki Kanter hikâyesini...

Çünkü Enes Kanter'in Türkiye'den kopuşunun ilk büyük krizi, henüz genç bir basketbolcuyken Fenerbahçe'de yaşanmıştı.

Ve o sırada Fenerbahçe'nin başında bugünkü gibi Aziz Yıldırım vardı.

Kanter, 2008-09 sezonunda Fenerbahçe Ülker kadrosundaydı. Henüz çok gençti ama olağanüstü bir yetenek olarak görülüyordu. Ardından ABD'ye gitmek istedi.

İşte kıyamet de biraz burada koptu.

Kanter yıllar sonra yaptığı açıklamalarda Fenerbahçe yöneticileriyle görüşmelerini, kendisine yapılan teklifleri ve ABD'ye gitme sürecinde yaşadıklarını kendi çerçevesinden anlatıp durdu. 

Fenerbahçe Asbaşkanı Mahmut Uslu ise Kanter'in “basketbolu öğrenmeden Amerika'ya götürüldüğünü” söyleyerek olayın arkasında menajerlik ve başka bağlantılar bulunduğunu savundu.

Oysa asıl olayı ABD'de FETÖ firarisi olarak aranan eski milli futbolcu Hakan Şükür bir açıklamasında şöyle aktardı: 

“Enes Kanter ile ABD’de 3 kere görüştüm. Aziz Yıldırım, Enes Kanter’e ‘Fetullah Gülen ile bağlantını kes, yoksa seni kovarım’ demiş.”

FETÖ'NÜN ABD'DEKİ PROJELERİNDEN BİRİYDİ

Bugünden geriye baktığımızda ise o ayrılık hikâyesinin yalnızca bir genç oyuncunun kulüpten ayrılması olmadığı açıktı. 

Bugün yaşananlar ve geçen 18 yıl bize, Enes Kanter'in FETÖ'nün güçlü olduğu ABD'deki projelerinden biri olduğunu apaçık gösteriyor. 

Ama örgütün Türkiye'de en güçlü olduğu o zamanlar, Aziz Yıldırım'ın bunu sezip önlem almaya çalışması parlak bir öngörüsü olduğu da gösteriyor şüphesiz. 

Çünkü Kanter'in sonraki yıllardaki siyasi çizgisi, Fethullah Gülen'e açık desteği ve Türkiye karşıtı açıklamaları, bu eski Fenerbahçe dosyasına yeni bir anlam yükledi.

358 GÜN HAPİSTE YATTI, ANCAK 2021'DE BERAAT EDEBİLDİ

Öyle ki 2016'da Aziz Yıldırım'ın 3 Temmuz süreci ve FETÖ yapılanması hakkında konuşmasının ardından Kanter, sosyal medya üzerinden Yıldırım'ı hedef alan açıklamalar yaptı.

İşte benim için asıl çarpıcı nokta burada.

Kanter'in Aziz Yıldırım'la yollarının kesişmesi, 3 Temmuz'dan çok önce başlamıştı.

Yani bugün Fenerbahçe ve Aziz Yıldırım denildiğinde akla gelen FETÖ dosyasının, Kanter açısından çok daha eski bir arka planı vardı.

Sonra 3 Temmuz 2011 geldi.

Aziz Yıldırım gözaltına alındı, tutuklandı ve 358 gün cezaevinde kaldı. 

Özel yetkili mahkemelerde görülen davada ağır hapis cezalarına çarptırıldı. 

Ancak yıllar sonra yeniden yargılama süreci başladı ve Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu sanıklar beraat etti. Yargıtay da 2021'de beraat kararlarını onadı.

Fenerbahçe cephesinin yıllardır “kumpas” olarak tanımladığı süreç böylece bambaşka bir yere oturdu.

SPOR DÜNYASINDAKİ YAPILANMA

Ve Aziz Yıldırım'ın yıllar önce karşı karşıya kaldığı o büyük hesaplaşmanın adı, bugün Türkiye'de yalnızca futbol tarihinin değil, FETÖ'nün devlet ve spor dünyasındaki yapılanmasının da en önemli dosyalarından biri olarak anılıyor.

Şimdi Enes Kanter'in Amerika'da kadınlar basketbolunda çıkardığı son olay bu nedenle bana yalnızca bir spor salonundaki tartışmayı hatırlatmıyor.

Bana Fenerbahçe'deki ilk Kanter krizini hatırlatıyor.

O gün genç bir basketbolcu vardı.

Bugün ise Türkiye'de FETÖ bağlantısı nedeniyle hakkında adli süreçler yaşanmış, vatandaşlığı iptal edilmiş ve ABD'de siyasi aktivist kimliğiyle öne çıkan eski bir NBA oyuncusu var.

Üstelik Kanter artık yalnızca basketbol oynamıyor.

Basketbolu, siyaseti, toplumsal tartışmaları ve provokasyonu aynı sahnede buluşturuyor.

WNBA'deki son olay da bunun son örneği.

FETÖ İLE HESAPLAŞMANIN KÜÇÜK PROVASIYDI

Bu nedenle Chicago'daki o görüntülere bakarken yalnızca “Eski bir basketbolcu salondan çıkarıldı” demek eksik kalıyor.

Çünkü bazı spor hikâyeleri, skor tabelasından çok daha uzun ömürlü oluyor.

FETÖ'cü Kanter'in yolculuğu da onlardan biri.

Ve Aziz Yıldırım açısından bakıldığında belki de asıl soru şu:

O ilk Kanter krizi, bugün geriye dönüp baktığımızda FETÖ ile yaşanacak çok daha büyük hesaplaşmanın küçük bir provası mıydı?

patronlardunyasi.com

editörün seçtikleri
Acun Ilıcalı, Hull City’nin grisine Akdeniz güneşi getirdi
Acun Ilıcalı, Hull City’nin grisine Akdeniz güneşi getirdi#Hull City
benzer haberler
Kara yollarında serbest geçiş hızlanıyor
Kara yollarında serbest geçiş hızlanıyor