Dolar
45,0717
0,01%
Euro
53,0483
0,41%
Sterlin
61,2939
0,45%
Bitcoin
3.439.434
-0,16%
BİST-100
14.329,34
-1,81%
Gram Altın
6.661,132
0,00%
Gümüş
73,22
0,12%
Faiz
41,42
0,00%

Avrupa Parlamentosu, düzensiz göçmenleri geri almayan ülkelere ticari yaptırımın önünü açtı

Avrupa Parlamentosu (AP), düzensiz göçmenleri geri kabul etmeyen ülkelere yönelik ticari yaptırımların önünü açan düzenlemeyi kabul etti. AB ülkelerinden sınır dışı edilen vatandaşlarını geri kabul etmeyen ülkelerin ticari ayrıcalıkları geri çekilebilecek.

28.04.2026 20:38Güncelleme: 28.04.2026 20:41
Avrupa Parlamentosu, düzensiz göçmenleri geri almayan ülkelere ticari yaptırımın önünü açtı
16px
32px

AP Genel Kurulu’nda yapılan oylamada, sığınma başvurusu reddedilen kişiler ile ekonomik gerekçelerle Avrupa’ya gelen göçmenleri geri almayan ülkelerin, AB ile ticarette sahip oldukları gümrük avantajlarının askıya alınabilmesinin önü açıldı.

Söz konusu düzenleme, AB’nin gelişmekte olan ülkelere düşük gümrük tarifeleriyle ihracat yapma imkanı sağlayan Generalized Scheme of Preferences (Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi - GTS) kapsamında ele alındı. Yaklaşık 50 yıldır uygulanan sistem, bu ülkelerin AB pazarına daha avantajlı koşullarda erişimini mümkün kılıyor.

TİCARİ AYRICALIKLAR GERİ ÇEKİLECEK

Aralık 2025’te varılan uzlaşının parçası olan yeni düzenleme, "geri kabul şartı" eklenmesini öngörüyor. Buna göre, AB ülkelerinden sınır dışı edilen vatandaşlarını geri kabul etmeyen ülkelerin ticari ayrıcalıkları geri çekilebilecek.

SAĞ VE AŞIRI SAĞ GRUPLARIN ETKİSİ

Karar, 2024 Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ardından Meclis'te güç kazanan sağ ve aşırı sağ grupların göç politikalarındaki etkisinin bir yansıması olarak değerlendiriliyor.

Düzenlemenin yürürlüğe girmesi için AB üyesi ülkelerle müzakerelerin tamamlanması gerekiyor.

patronlardunyasi.com

benzer haberler
Müzik grupları BMG ve Concord, 14 milyar dolarlık bir anlaşmayla birleşme kararı aldı
Müzik grupları BMG ve Concord, 14 milyar dolarlık bir anlaşmayla birleşme kararı aldı