"AB'ye dedem yaşındaki kamyonlarla mı gireceğiz?"

"AB'ye dedem yaşındaki kamyonlarla mı gireceğiz?"

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'deki karayolu taşımacılığının durumuna ilginç bir örnek vererek ortaya koydu.

"AB'ye dedem yaşındaki kamyonlarla mı gireceğiz?"
16px
24px
21.11.2006 12:45
ABONE OLgoogle

"Dedem yaşındaki kamyonlar canlı bomba gibi karayollarında dolaşmaktadır. Bunlar bizi AB kapısında zor durumda bırakacaktır." diyen Bakan Yıldırım, taşımacılıkta AB standartlarını yakalamak için çalışmaların devam edildiğini söyledi.

Yarım asırdır beklenen Taşımacılık Kanunu'nun 2003 yılında yasalaşmasının ardından bu konuda ciddi mesafeler aldıklarını belirten Yıldırım, "Türkiye'de 250 bin kamyon 22 yaşın üzerinde. Dedemden daha yaşlı kamyonlar var. Bunlar hala çalışır görünüyor. Canlı bomba gibi yollarda dolaşıyor. Bunlara tedbir almak gerekiyor." şeklinde konuştu.

Antalya'da düzenlenen "Karayolu Taşımacılığı ve Denetimi" konferansında konuşan Bakan Yıldırım, taşımacılığa kalite ve standart getirdiklerini söyledi.

Yıldırım, yönetmeliklere aykırı yük taşıyana bin YTL, taşıtana ise 2 bin YTL para cezası verildiğini hatırlattı.

AB'nin en çok üzerinde durduğu konuların başında ulaşım geldiğini, bu konudaki yasa ve yönetmeliklerin titizlikle uygulanması gerektiğine değinen Yıldırım, " Bu yasanın hayata geçirilmesi bir adımdır. Taşımacılıkta uzun yıllardır devam eden kaos, haksız rekabetle birlikte pek çok kişinin kazalarda yaşamını yitirmesine sebep olmuştur. Bu konuda diğer kurumlarla işbirliği yaparak 24 saat boyunca denetimlerimiz devam edecektir." dedi.

Türkiye'de ulaşım denince akla sadece karayolu taşımacılığının geldiğine dikkat çeken Ulaştırma Bakanı, hedeflerinin bütün taşımacılık dallarında ortak bir havuz sistemi oluşturmak olduğunu kaydetti.

Yıldırım, "10 yıl içerisinde AB standartlarını yakalamak istiyoruz. Bunun içinde uygulamada etkin bir denetimin sağlanması gerekiyor. Yasanın başarı ile uygulanması idarecilerimize bağlıdır." diye konuştu.

Karayolu ile yapılan yük ve yolcu taşımacılığına ilişkin denetimler için bir el kitapçığı hazırlandığını kaydeden Yıldırım, şunları söyledi; "Unutmayalım ki devletlerin itibarı yaptıkları düzenleme ve yasaları uygulamaya geçirmeleri ve takip etmeleri ile doğru orantılıdır. Milli ekonominin yüzde 15'ine tekabül eden, 2 milyon aileyi doğrudan ilgilendiren, 70 milyon vatandaşımızı da dolaylı olarak ilgilendiren bu düzenlemeler konusunda etkin ve sürekli denetim yapılması devletimizin itibarının korunması ve vatandaşlarımızın devlete olan güveninin devamından hayatidir."

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, taşımacılıkta getirdikleri standartlar sayesinde haksız rekabetin önleneceğini, taşımacılıktan yararlanan insanların haklarının da korunacağını söyledi. Yıldırım, taşımacılık sektörünü batı ile rekabet eden, arz-talep dengesini sağlamış kurumsal bir yapıya kavuşturacaklarını aktardı.

Konferansa katılan İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ise hükümetin reformlarından bahsederek 4 yılda 7 bin kilometrelik bölünmüş yol yaptıklarını söyledi.

Antalya/Cihan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde