Dolar
44,3326
0,07%
Euro
51,1716
-0,19%
Sterlin
58,9387
-0,34%
Bitcoin
3.003.390
-0,81%
BİST-100
12.819,2
-1,75%
Gram Altın
5.877,97
-8,16%
Gümüş
61,91
-8,89%
Faiz
39,9
0,00%

Piyasalar bayram tatili sonrası Trump’ın açıklamaları ve Ortadoğu savaşının etkisiyle 3 farklı senaryoya hazırlanıyor

Piyasalar kapalıyken Trump yine kafaları karıştıran bir sürü açıklama yaptı. Önce “Hedefe çok yaklaştık, operasyon sayısını azaltacağız” dedi. Ardından İran’a Hürmüz Boğazı’nı açmamaları için 48 saat süre tanıdı ve elektrik santrallerini vurma tehdidinde bulundu. Piyasaları yeni haftada da oldukça hareketli günler bekliyor…

23.03.2026 05:47Güncelleme: 23.03.2026 05:52
Piyasalar bayram tatili sonrası Trump’ın açıklamaları ve Ortadoğu savaşının etkisiyle 3 farklı senaryoya hazırlanıyor
16px
32px

Borsa DEDEKTİFİ

Piyasalar açısından bayram tatili öncesiyle bayram tatili sonrası arasında pek bir fark yok!

Perşembe günü yarım gün işlemler yapılmış, cuma günü ise tüm gün piyasalar kapalıydı. Yurtdışı borsalar için cuma günü iyi geçmedi. Büyük borsa endekslerinde satış baskısı hakimdi, Brent türü petrolün varil fiyatı 110 doları zorladı.

Piyasalar kapandıktan sonra Trump yine bildiğimiz Trump gibi kafa karıştıran bir sürü açıklama yaptı.

Trump, önce İran savaşında hedefe çok yaklaştıklarını, operasyon sayısını azaltacaklarını falan söyledi. Aradan 24 saat geçmeden bu kez İran’da işlerinin bitmediğini hatta Hürmüz Boğazı’nı açmaları için 48 saat süre tanıdığını aksi halde elektrik santrallerini vurma tehdidini savurdu.

Benzer bir durumu zaten daha önce yaşamıştık. Trump, savaşın büyük ölçüde bittiğini söylemesi piyasalarda heyecanla karşılanmış ancak kısa sürede bu söyleminin ‘spekülasyon’dan ibaret olduğu anlaşılmıştı.

Her ne kadar ‘hedefe çok yaklaştık’ açıklaması piyasalar kapandıktan sonra yapılsa da vadeli işlemlerde tepki alımlarını hızlandırmıştı. Ama tabi ki Trump kısa süre sonra söylediklerinin tam tersi açıklama yaptı.

Gerçekten hem piyasalar hem de yatırımcılar açısından oldukça zorlu bir süreçten geçiyoruz. Bir tarafta savaşın ve petrol fiyatlarının geleceğine ilişkin belirsizlik diğer tarafta Trump gibi bir figürün ağzından çıkanlar…

Yani yatırımcı neye inanıp, neye güveneceğini ya da hangi analizin doğru sonuç vereceğini bir türlü kestiremiyor.

Ama biz piyasaların önündeki 3 ihtimalin üzerinden tek tek geçelim…

İran savaşında taraflar karşılıklı saldırılara devam eder ama bu süreçte Hürmüz Boğazı merkezli petrol arzı ile ilgili olumlu adımlar atılırsa petrol fiyatlarında bir geri çekilme yaşanabilir. Bu durum da borsalarda tepki çıkışını tetikleyebilir.

Bu ihtimalin gerçekleşmesi durumunda kalıcı bir iyileşmeden bahsetmek pek mümkün gözükmüyor. Çünkü petrol arzının yeniden sekteye uğraması aslında pamuk ipliğine bağlı olacak.

Savaşta bir diğer ihtimal ise tarafların çatışmasının devam etmesi ve bölgeye yayılması… İşte bu ihtimal piyasaların en istemeyeceği seçenek. Bu durumda petrol fiyatlarında yeni zirvelerin görülme ihtimali oldukça yüksek. Kara birliklerinin savaşa dahil edilmesi, belirsizliği daha da yükseltir.

Petrol fiyatlarının uzun süre yüksek seyretmeye devam etmesi küresel anlamda enflasyonist baskıları artıracaktır. Faiz indirim döngüsüne hazırlanan merkez bankaları bu durumda bırakın faiz indirimini, faiz artırımlarını yeniden gündeme taşıyabilir.

Savaşta diğer seçenek ise ateşkes ve kalıcı barışın sağlanması… Mevcut durumda, tarafların yaptıkları açıklamalara bakıldığında kalıcı barışın kısa vadede sağlanması biraz zor gözüküyor.

Bizim açımızdan petrol fiyatlarının seyri enflasyon ve Merkez Bankası’nın kararlarını birinci dereceden etkileyecek öneme sahip.
İşte ortalığın böylesine toz duman olduğu bir durumda yeni yatırım kararı almak için aceleci olunmamalı. Özellikle borsada uçan kaçan bir şey yok! Borsada fırsatlar hiç bitmez. Kimse dibi bulamadığı gibi zirveyi de tutturamaz. Dolayısıyla belirsizliğin azalmasını beklemek en doğrusu. Bu süreçte para piyasası fonları ve mevduat gibi sabit getirili yatırım araçlarında faizler hala cazip.

Gelelim Borsa İstanbul’daki teknik görünüme…

BIST 100 Endeksi, cuma günü 13.047 puandan kapanmıştı. Haftaya bir miktar satış baskısıyla başlama ihtimali yüksek gözüküyor. Özellikle 12.800 puan seviyesinde destek kritik. Bu seviyede tutunmamız lazım. Tutunamazsak yeniden 12.400-12.500 puan seviyelerini radara girebilir. Daha altında ise 12.000 puan desteği var.

Yukarı hareketlerin güç kazanabilmesi için 13.450 puanın geçilip üzerinde kalıcı olunmalı. Aksi taktirde yükseliş tepki olarak kalacak ve satış baskısı sürecek.

Bereketli, bol kazançlı günler dilerim…

Yukarıda yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir 

patronlardunyasi.com