'Yurtdışında banka alabiliriz'

'Yurtdışında banka alabiliriz'

SUZAN SABANCI DİNÇER, AKBANK'IN HEDEFLERİNİ AÇIKLADI VE 2007 YILINDA...

'Yurtdışında banka alabiliriz'
16px
24px
28.05.2006 00:00
ABONE OLgoogle

Yabancı yatırımcıların en çok rağbet gösterdiği sektör bankacılık oldu. Türk bankaları birbiri ardına yabancı banka ve şirketlerin yönetimine girmeye başladı. Haliyle, yıldızı her geçen gün daha da parlayan özel bankalardan Akbank şu günlerde en çok mercek altında tutulan banka oldu. 20 yıldır bankacılık alanında çalışan Erol Sabancı'nın kızı ve Akbank'ın Murahhas Azası Suzan Sabancı Dinçer, bankanın orta vadede Türkiye ve Türkiye dışındaki planlarını anlattı.

* En son Başkanınız Erol Sabancı, 'ihtayaçtan satılık' değiliz diye bir açıklama yaptı. Yurt içi ve yurtdışında en çok Akbank'ın planı merak ediliyor gibi...

Bu soruların bize gelmesi çok doğal. Çünkü bankacılık sektörüne çok fazla talep oldu. Yabancı bankalar bir çok Türk bankasını satın aldı. Dolayısıyla Akbank da UBS'de bir yatırım bankasına görev verince, herkes bu konuya odaklandı. Başkanımızın da söylediği gibi, bankamız gerçekten ihtiyaçtan satılık değil. Bize bir sürü kurumdan ortaklık teklifleri geliyor. Sabancı Grubu'nun ana iş kollarından biri bankacılık. Dolayısıyla Sabancı Grubu, hiçbir zaman Akbank'ın kontrolünü başka bir gruba verme politikası gütmüyor. Fakat bunları söylerken, yani biz bankamızın kontrolünü başka bir gruba vermeyiz, bankamızı satmayız çünkü bizim hem imajımız, hem finansal ve teknolojik altyapımız hem marka değerimiz çok kuvvetli derken, bize gelen yabancı talepleri gözümüzü kapayıp, tekliflere bakmayacağız da demiyoruz. Hissedarlarımıza karşı sorumluluğumuz var. Teklifleri UBS kanalıyla değerlendiriyoruz.

* Yani illa ki bir birleşme olsun diye de değil, yeni bir alana girmek için mi?

Her türlü aslında. Bize gelen tekliflere bakalım. Bizim bir finansal ihtiyacımız yok. Kuvvetliyiz. İsmimiz de öyle. Teknolojimiz ve insan gücümüz de çok iyi. Ama tekliflerde katma değer yaratacak ortaklık modeli görürsek o zaman bunu değerlendiririz dedik. Bu arada, bugüne kadar organik olarak çok başarılı büyüdük. Son üç yılda orta çaplı bir banka almış kadar büyüdük. Bundan sonra organik büyümeye devam mı edelim yoksa başka bir satın alma fırsatı olursa, hangi tiplere bakalım, Türkiye dışında büyüyecek isek de hangi tip ülkelere bakalım diye araştırıyoruz.

* Organik büyüme yeter derseniz, hangi ülkelere gidersiniz?

İleriki yıllarda, Türkiye dışında doğru görebileceğimiz pazarlara gireceğiz. Arkadaşlarımız şu anda hedef ülkeler ve banka satın alma konusunu çalışıyor. Belki 2007'de bir açıklamamız olur. Ama onlar için de ülke açıklamak için de şu anda erken.

Kurdaki artışı sağlıklı buldum    

* Kurdaki artışı nasıl yorumluyorsunuz?

Kurun 1.32'ler olması sağlıklı değildi. Zaten bununla ilgili söylenti vardı. Kurun bu seviyelere gelmesi Türkiye'nin ihracat dengeleri ve cari açık açısından sağlıklı. Türkiye'nin ekonomik dengelerinde bir problem görmüyorum. Belki bu artış enflasyona bir iki puan etki yapabilir. Ama bu etkiyi Türkiye kaldırır. Zaten enflasyon çok yüksek seviyelerden buraya geldi. Önemli olan enflasyonun ve faizlerin aşırı zıplamaması. Ekonomik dengelerin bozulmaması.

* Akbank'ın yıl sonu yeni dolar kuru hedefi nedir?

Dalgalı kurdan söz ediyoruz tabii. Tahmin ediyoruz ki yıl sonunda dolar kuru 1.5 seviyelerinde, enflasyon yüzde 7, büyüme de yüzde 5 gibi olacak.

Erken seçime de hazırlıklıyız&nbs

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde