Dolar
38,9664
-0,01%
Euro
44,2778
-0,21%
Sterlin
52,8129
-0,18%
Bitcoin
4.261.134
-0,34%
BİST-100
9.372,36
0,29%
Gram Altın
4.145,076
-1,01%
Gümüş
33,1
-1,15%
Faiz
47,96
0,00%

YATAŞ hem kimlik hem nesil değiştiriyor

Yataş, bir yandan yönetimi ikinci nesile devretmeye hazırlanırken, diğer yandan da odak noktasını üretimden perakende ve mağazacılığa kaydırdı.

13.12.2010 14:48
Haberi paylaşın
YATAŞ hem kimlik hem nesil değiştiriyor
16px
32px

Mağaza konseptlerinden, logosuna ve kurumsal kimliğine kadar kapsamlı bir yenilenme sürecine giren Yataş, bir yandan yönetimi ikinci nesile devretmeye hazırlanırken, diğer yandan da odak noktasını üretimden perakende ve mağazacılığa kaydırdı. 

     Bu süreçte şirket dönüşüm yönetimi, aile şirketlerinde yönetim konularında hizmet veren Innovis şirketinin kurucusu olan ve Yataş ile Innovis arasında imzalanan ''şirket dönüşüm yönetimi'' projesi kapsamında Yataş İcra Kurulu Başkanlığını yürüten Serdar Kitapçı, 2013 sonuna kadar bu dönüşümün tamamlanması için 3,5 yıllık bir işbirliği oluşturulduğunu kaydetti. 

     Kitapçı, şirketin güçlü bir marka değerine sahip olduğunu ve bu proje ile diğer değerleri de bu seviyeye çıkarmayı ve 2001 sonrası duraklayan Yataş'ın sektörde tekrar aynı ivmeyi yakalamasını hedeflediklerini belirtti. 

     Mobilya sektöründe yatak ve ev tekstilinin payının normalde yüzde 20 seviyesinde bulunduğunu, Yataş'ta ise bu oranın yüzde 45-50 olduğunu dile getiren Kitapçı, bu alanda elde ettikleri başarıyı modüler mobilya ve döşemelik kumaşa da aktarmak istediklerini kaydetti. 

     Kitapçı, dönüşüm süreci çerçevesinde Kayseri, Ankara ve İstanbul'daki üç ayrı yönetimi İstanbul'da birleştirme kararı aldıklarını; aynı zamanda aile konseyi, yönetim kurulu ve icra kurulundan oluşan üç ayaklı bir yapı oturtmaya çalıştıklarını anlatarak, ''Dört kurucu ortaktan 3'ü aile konseyine çekildi. Birinci nesli temsilen Yavuz Altop yönetim kurulu başkanlığını üstlendi. Geçiş süreci ilerledikçe, Altop da yönetimden ayrılarak aile konseyine geçecek. İkinci neslin şirket içindeki pozisyonları netleştirildi. Üç aile üyesi yönetim kurulunda, üç aile üyesi icra kurulunda yer aldı'' diye konuştu. 

     Yataş'ın üretim ağırlıklı bir şirketten perakende ve mağazacılık odaklı bir şirkete dönüşümünü hedeflediklerini söyleyen Kitapçı, bu değişimi ifade edecek şekilde bir logo ve mağaza konsepti değişikliğine gittiklerini belirtti. 

     Kitapçı, bu kapsamda bir yandan Yataş Bedding konsepti altında yatak ve ev tekstiline odaklanan daha küçük metrekareli mağazalar açmaya başladıklarını, bu konseptte ilk 10 mağazayı 2 ay içinde açacaklarını; diğer yandan mobilya ve döşemelik kumaş ağırlıklı, daha yüksek metrekarelere sahip mağazalarda ise 2 yıldır bünyelerinde yer alan Enza Mobilya markasını öne çıkaracaklarını anlattı. İkinci konsepte sahip mağazaların ilkini önümüzdeki yılın mart ayı içinde açmayı planladıklarını söyleyen Kitapçı, ''Bugüne kadar Yataş'ın ürün grupları kendi bünyesinde ürettikleri ile sınırlıydı. Yurt dışında üretilen ve teknolojik seviyeleriyle Türkiye pazarına sokmayı amaçladığımız ürünlere de 2 ay içinde mağazalarımızda yer vermeye başlayacağız'' dedi. 

     Yurt dışı hedeflerine de değinen Serdar Kitapçı, ''İran, Irak, Suriye, Kenya gibi pazarlara ihracatta bir atak yapmayı hedefliyoruz. 2 ay önce açtığımız Irak yapılanmamızla birlikte, bu kadar sürede geçen yılın tamamındaki ihracatı gerçekleştirdik. Diğer ülkelerde de planlıyoruz. Otel, yurt gibi toplu projelere yönelerek ciromuzu artırmayı hedefliyoruz. Üretimimizde ihracatın payını yüzde 5-10 arasında oturtmak istiyoruz'' ifadelerini kullandı. 
     
     ''2 YIL İÇİNDE TÜM MAĞAZA KONSEPTLERİ DEĞİŞECEK''
     
     Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Kitapçı, 150'ye yakın büyük Yataş Home ve 320 kadar Yataş Puffy Center'dan oluşan mevcut bayilik yapılarının olduğu gibi kalacağını, ancak yeni konseptleri kapsamında AVM'lerde yer almaya önem verdiklerini, bayilerin tedirginlik duyduğu, ilk yatırım maliyetinin yüksek olduğu noktalarda mağaza yatırımlarını kendilerinin yapacağını söyledi. 

     Önümüzdeki dönemde mağaza sayısını değil metrekareleri artırmaya, teşhir edilen ürünlerdeki ayrışmayı netleştirmeye, AVM'lere girmeye odaklandıklarını ifade eden Kitapçı, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Mağazalar kalacak ancak konsept değişecek. Şu anda kendimize ait 14 kadar mağaza var. Öncelikle kendi mağazalarımız olmak üzere 2 yıl içinde tüm mağaza konseptlerini değiştirmeyi planlıyoruz. Yatak ve ev tekstilinin payını yüzde 30'lara düşürmeyi hedefliyoruz. Daha sonraki aşamada perde ve aydınlatma gibi ürünleri de mağazalarımıza dahil etmeyi istiyoruz. Hiçbir üretim yatırımı yapmadan 2 yılda 2 kat ciroya ulaşacak güce sahibiz. Üçüncü çeyrek sonu itibariyle Yataş'ın cirosu 110 milyon lira. Yıl sonunda 150 milyon liraya ulaşmasını bekliyoruz. 'Yataş eşittir yatak' algılaması bizim için hem avantaj hem dezavantaj oluşturuyor. Kurumsal kimliğin maliyeti çok yüksek, bunun katma değerini marka ve dağıtım kanalına da yoğunlaştırmamız gerekiyor. Bunu üretimdeki katma değerle sürdürmemiz mümkün değil.'' 
     
     ''DOĞRU BİLDİĞİMİZ YÖNETİM TARZLARININ DEĞİŞTİĞİNİ FARK EDEREK...''
     
     Yataş Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Altop ise, şirketin 35 yıllık geçmişine ilişkin bilgi verdiği konuşmasında, bu süre içinde Amerikan tarzı yaylı yataklar, katlanır yataklar, baza ve sandıklı baza, yıkanabilir yorganlar gibi ürünleri sektöre ilk kez getiren firma olduklarını anlattı. 

     Aynı dönemde yatak sektöründe zincir mağazacılık uygulamasını da ilk kez kendilerinin başlattığını söyleyen Altop, ''Bayilerimiz ile 5 bin kişilik istihdam yaratıyoruz. Şirketin devamlılığını sağlayacak yeni bir organizasyona geçiyoruz. Küresel gelişmeleri dikkate alarak doğru bildiğimiz yönetim tarzlarının değiştiğini fark eden kurucu ortaklar değişime karar verdi'' diye konuştu. 

     Altop, bununla bir yandan yönetimin ikinci nesile devrini sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmeyi, diğer yandan da kurumsallığı bir üst seviyeye taşımayı amaçladıklarını ifade etti.