Yarımca’nın yarısı Dubai Ports’un
Evyap’ın 30.5 milyon dolara özelleştirme kapsamında alıp 82 milyon dolara Erdemir’e sattığı Yarımca Porselen arazisinin yarısını 105 milyon dolara uluslararası liman işletmeciliği yapan Dubai Port aldı.

Erdemir Yönetim Kurul Başkanı Recai Berber, ‘82 milyon dolara aldığımız arazinin sadece yarısını 105 milyon dolara sattık’ dedi.
EREĞLİ Demir Çelik Fabrikaları (Erdemir) yönetimi, Evyap’tan geçen yıl sonunda 82 milyon dolara satın aldığı Yarımca Porselen Fabrikası arazisinin sadece yarısını, 105 milyon dolara dünyanın üçüncü büyük liman işletmesi olan Dubai Ports’a sattı. Erdemir’den İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na (İMKB) gönderilen açıklamada, şirketin bağlı ortaklığı Yarımca Porselen Sanayi’nin yüzde 100 hissesinin uluslararası liman işletmeciliği yapan bir şirkete net 105 milyon dolara satıldığı belirtildi ve adı açıklanmayan söz konusu uluslararası şirketle ilgili niyet mektubu imzalandığı vurgulandı. Erdemir’in adını açıklamadığı firmanın Dubai Ports Liman İşletmesi olduğu öğrenildi.
JEBEL ALİ’Yİ İŞLETMECİSİ:
Dubai Ports Authority (Dubai Liman İşletmesi) Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait bir kuruluş. Uluslararası alanda da etkin çalışmaları bulunan Dubai Ports Authority’nin 100’ün üzerinde ülkede 4 bine yakın şirketle faaliyeti var. Dubai Ports Authority, ülkesindeki Port Rashid Limanı’nın yanı sıra, dünyanın en büyük yapay limanı olan Dubai Jebel Ali Limanı’nı da işletiyor.
BİZİ ANLAMAMIŞLARDI:
Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Recai Berber, bazılarının o günlerde 82 milyon dolar alınan arazinin ne kadar uygun koşullarda anlatmalarına rağmen anlamadığını belirtti. Berber, 435 bin metrekarelik arazinin ikiye bölündüğünü ve 221 bin metrekarelik kısmın Yarımca A.Ş. aktifleri içerisinde bırakılarak, uluslararası liman işletmeciliği yapan bir şirkete satıldığını kaydetti. Berber, bu firmanın sadece Ortadoğu kökenli olabileceği mesajını vermekle yetindi. Recai Berber, net 105 milyon dolarlık satış için niyet mektubu imzalandığını belirti.
HAYDARPAŞA’YI GEÇECEK:
Recai Berber, Erdemir’e pazartesi günü verilecek tekliflerle işin bitmediğini daha yeni başlamış olacağının da altını çizerek, pazarlık sürecinde tekliflerin arkasının geleceğini hatırlattı. Evyap’tan bu araziyi satın almalarının ardından ‘Bu bölgeyi Haydarpaşa limanı gibi yapacağız’ şeklindeki bir açıklamasını Berber, ‘Burası Haydarpaşa’dan daha büyük olacak. Zaten limanı kendimiz değil, yabancı yatırımcılarla birlikte yapacağımızı da belirtmiştik.’
Evyap’tan alamadılar şimdi bize geldiler
ERDEMİR Yönetim Kurul Başkanı Recai Berber, Erdemir’in tam da özelleştirilmesi öncesinde Evyap’tan aldığı bu arazinin yarısını elden çıkarmasının doğru olup olmadığı sorumuza şu karşılığı verdi: ‘Bu satış, hemen bir günde görüşülüp karara bağlanmadı. Uzun süredir yerli ve yabancı ortaklarla görüşüyorduk. Evyap’tan araziyi aldıktan hemen sonra başlayıp bugüne kadar devam eden bir süreçten bahsediyorum. Biz bu araziyi Evyap’tan o zaman almasaydık, bugün sattığımız kurum o günlerde zaten hedefine ulaşmış olacaktı. O günlerde Evyap’la anlaşamayan firmalar daha sonra bizimle temasa geçtiler. Yerli ve yabancı pek çok kuruluşla görüştük. Başından beri üzerinde çalıştığımız proje şimdi sonuçlandı. Erdemir ihalesinin hemen öncesine gelmesi ilk bakışta olumsuz algılanabilir. BU da Erdemir’in yatırım konseptinin bir parçası. Grubun neye ihtiyacı varsa onu yapmak durumundayız. Projelerimizi görev başındayken yapabildiğimiz kadar yaparız. Zaten Erdemir, hemen yarın satış nedeniyle devredilecek değil ya. Zaten bu satıştan tahsil edilecek para da yine Erdemir’in kasasına girecek. Bu bölgede uluslararası ana koyteyner limanının yapılacak olması çok önemli.’
O sadece İpek Kıraç’ın annesi değildi… Türkiye’nin dört bir yanında eğitimle hayata tutunan çocukların, hayallerinin peşinden gitmeye cesaret eden genç kızların da yolunu aydınlatan bir isimdi. Suna Kıraç’ın bugün doğum günü. İpek Kıraç’ın sosyal medya hesabından paylaştığı iki fotoğrafı görünce bir evlada, onun da ötesinde bir nesle dokunan kadının hikâyesini hatırladım.
#İpek KıraçPatronlar Dünyası’nın mart ayında duyurduğu Karadeniz’deki enerji ortaklığı sona erdi. Kalyon ve Kolin’in yüzde 50’şer ortak olduğu TKD Kuzey Enerji’de dümene Kolin geçiyor. Kalyon, sahip olduğu hisseleri ortağı Kolin’e devrediyor.















