Vorkink'den Türkiye yorumu

Vorkink'den Türkiye yorumu

DÜNYA BANKASI DİREKTÖRÜ VORKİNK: PİYASALARDAKİ DALGALANMA DEVAM EDECEK

Vorkink'den Türkiye yorumu
16px
24px
06.06.2006 22:17
ABONE OLgoogle

Vorkink, bu tip dalgalanmaların Türkiye'de bir krize neden olacağını sanmadığını kaydetti.

Vorkink, Dünya Bankası'nın 2006 yılı Küresel Yaratıcı Kalkınma Fikirleri Yarışması çerçevesinde, Türkiye'den "Güneş Enerjisi ile Tuz Giderme ve Su Arıtma Projesi'yle ödül kazanan Roc Enerji Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Çapan ile Dünya Bankası arasında imzalanan hibe anlaşması ardından soruları yanıtladı.

Türkiye ekonomisinin bugün, geçmişe oranla çok farklı özellikler taşıdığını ifade eden Vorkink, şöyle devam etti:

"Her şeyden önce, çok daha sağlam bankacılık sistemi var. Bütçe çok daha güçlü konumda. Yüzde 6,5, hatta biraz daha üstünde faiz dışı fazla var. Enflasyon yüzde 60'tan yüzde 7'ye kadar düştü."

Vorkink, döviz kurunda 3 yıl öncesine göre iyi bir durum olduğunu ifade ederken, "Öyle ani bir düşüş beklemiyorum. Cari açık yüksekti. Bu yıl da yüksek olacak" diye konuştu.

Vorkink bu arada, "bankacılık sistemi, bütçe politikası ve Merkez Bankası'nın bağımsızlığı" gibi 3 sac ayağının güçlü olmasının, bu sefer krizin çıkmasına mutlaka engel olacağına vurgu yaptı.

Vorkink, piyasaların belirsizliği sevmediğini ama Türkiye'de piyasaların aşırı tepki verdiğini düşündüğünü söyledi.

Asıl olanın piyasaların belirsizliği sevmediği olduğunu ifade eden Vorkink, şöyle devam etti:

"Petrol fiyatlarında, faiz oranlarındaki belirsizlik, enflasyon artacak mı? Hatta önümüzdeki sene seçimler ne olacak. Ekonomik değişikliklere neden olacak mı? Belirsizlikler bu durumu yaratıyor. Böyle bir risk olduğu zaman tabi piyasada bir endişe oluşuyor.

Ama benim düşündüğüm bu sefer piyasalar aşırı tepki veriyor. Bir tepki olması normal ama sabah İMKB'ye baktığım zaman endeks yarım saat içinde Toros dağlarına benzer inişli çıkışlı bir seyir sergiliyordu.

Gerçekten aşırı tepki olduğunu düşünüyorum. Nedenini anlıyorum. Ama bence Türkiye'nin ekonomik temeli bu anlamda doğru. Bütçe açığınız şu anda pek çok batı ülkesinden daha az, yüzde 2 düzeyinde. Batı Avrupa'da pek çok ülke Maastricht ölçüsü olan yüzde 3'ü bile karşılayamıyor."

Vorkink, piyasalarda dalgalanmaların olacağını ama bunun oturacağına inandığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bu dalgalamalar bir süre devam edecek sonra oturacak. Bu dalgalanmaların giderilmesi için uluslararası anlamda faiz oranlarının yönünün belli olması gerekiyor. Piyasalarda bu oturduktan sonra ancak bir sakinleşme ortaya çıkabilir. Faiz oranları büyük dalgalanmalara sebep olacak tek etken. Faiz oranları arttığı zaman borsa düşüyor. ABD'de faiz arttığı zaman para yükselen piyasalardan ABD'ye akıyor.'

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde